Leestijd: 3 minuten

Hier werk ik; Michel Hofstra - Rotink

Je bent HMA-adviseur bij Rotink. Waar staat dit voor?

Michel Hofstra: “HMA staat voor Herd Management Automatisering. Rotink heeft twee takken, één is de landbouwmechanisatie en de andere is melktechniek; voor die laatste werk ik. ‘Herd’ betekent kudde, en dat maakt duidelijker wat ik doe. Ik adviseer melkveehouders – voornamelijk met koeien, enkele met geiten – over melksystemen, melkrobots, traditionele melkstallen en alles wat er verder komt kijken bij melktechniek. Voor ik deze functie uitoefende, was ik VMS-monteur. VMS, Vrijwillig Melk Systeem, is een melkrobot. Dit is bij jonge veeboeren meer en meer in opkomst, omdat de veehouder hierbij niet meer op vaste tijden hoeft te melken en die dus een stuk flexibeler is in de dagindeling.”

Kun je meer vertellen over die moderne melktechnieken?

“De melkrobots hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt de laatste jaren. Koeien kunnen hiermee drie keer per dag gemolken worden in tegenstelling tot in de traditionele melkstal, waarbij koeien doorgaans twee keer worden gemolken. Het is voor de boer van belang dat zijn koeien goed uitgemolken worden, niet alleen zodat ze voldoende melk geven, maar vooral om uierontstekingen te voorkomen. Ook hoort de tepelvoering goed te zijn, zodat de tepel goed aangesloten zit. Je staat er niet direct bij stil, maar bij zo’n melkrobot komt héél veel techniek kijken, zoals pneumatiek, hydrauliek, elektrotechniek en PLC. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van software.”

Dat vraagt om vakkennis!

Met mijn achtergrond als monteur weet ik hier gelukkig al heel wat vanaf. DeLaval, het merk waarvan Rotink dealer is, verzorgt daarnaast een heel opleidingstraject. Voor elk onderdeel wordt een cursus gegeven. Samen met de monteurs ga ik daar regelmatig heen. Naast mijn werk als adviseur en het begeleiden van de veehouder bij het opzetten en inrichten van een nieuw melksysteem, kan ik hierdoor ook helpen bij het monteren van melkinstallaties of bij het oplossen van storingen – al komen die steeds minder voor.”

Hoeveel klanten bedient Rotink?

“We bedienen grofweg een gebied van de Noordoostpolder tot aan Heerenveen tot Staphorst en terug. Onze klantenkring telt zo’n 160 melkveehouders met een traditionele melkstal en zo’n 60 melkrobotklanten met in totaal meer dan honderd melkrobots. Om onze klanten goed te bedienen, hebben we alles in huis voor de complete inrichting van de stal. Denk aan weidepoorten, ventilatiesystemen, stalverlichting,  activiteitsystemen, mestrobots, voeraanschuifrobots en een bodyconditiescore-camera, om het welzijn van de dieren te verbeteren en te controleren. Ook rijdt bij ieder van onze klanten elke acht weken onze Toerboetiek langs, met de meest uiteenlopende veehouderijartikelen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het klantcontact staat voor mij op één, direct gevolgd door de afwisseling. Iedere boer heeft zijn eigen visie. Ik bekijk samen met mijn klant wat voor hem het best werkt. Wordt dit een melkrobot of toch een traditionele melkstal? En aan hoeveel automatisering heeft hij behoefte? Het geeft veel voldoening om het traject van A tot Z te begeleiden. Onlangs hebben we de allernieuwste melkrobot geïnstalleerd, de V300. En dat verliep geweldig, iedereen was tevreden: de boer, de monteur en ja, ik dan natuurlijk ook!”

Kijk voor meer informatie op www.rotink.nl

Waar werk jij?

Wat voor werk doe jij? Werk je met een ontzettend gave machine en wil je die laten zien in Agri Trader? Doe je iets heel speciaals of heb je gewoon de leukste baan van de wereld en wil je daar graag over vertellen? Voor de rubriek ‘Hier werk ik’ zijn we op zoek naar mooie, spannende, leuke en bijzondere verhalen. Wil jij ook eens laten zien en vertellen waar of waarmee jij werkt? Stuur dan een mail, liefst met foto, aan redactie@agritrader.nl