Leestijd: 3 minuten

Hoe ben je bij Ahlmann terecht gekomen?

Marc van de Ven: “Van origine ben ik automonteur. Een prachtig vak, dat ik lang heb uitgeoefend. Bij Ahlmann werk ik nu elf jaar en ik kreeg de kans om meer ‘regelwerk’ te doen. Dat heb ik ook altijd leuk gevonden. Mijn functie is niet onder één noemer te vatten, want ik heb transport en verhuur onder mijn hoede. Daarnaast ondersteun ik de verkoop en de organisatie van beurzen en evenementen. Dat doe ik samen met mijn team en collega’s. Mensen helpen en service bieden, is het leukste aspect aan mijn werk. Mijn achtergrond in de techniek helpt hierbij. Ik heb snel door wat er aan de hand is bij onze klanten of waaraan ze behoefte hebben. Zit een klant bijvoorbeeld met een capaciteitsprobleem of defect, dan kan ik snel schakelen. Als de nood aan de man komt, vind ik het ook leuk om zelf met de dieplader een machine af te leveren of op te halen.”

Hier werk ik - Marc van de Ven - Ahlmann Nederland in Ammerzoden - Agri Trader

Wat voor bedrijf zijn jullie?

“Het is een familiebedrijf dat al meer dan 45 jaar bestaat. Inmiddels rolt langzaam de derde generatie binnen. In totaal tellen we op onze twee locaties – Ammerzoden en Nieuwleusen – zo’n 60 tot 70 medewerkers. Hier kent iedereen elkaar, alle medewerkers tellen. We hebben overigens ook een aantal verkoopadviseurs en buitendienstmonteurs. Die zijn doorgaans onderweg of op locatie bij de klant, en niet ‘in huis’. De sfeer is prima. Ook is er wekelijks overleg met de directie, waar naar ideeën vanaf de werkvloer écht wordt geluisterd. Er wordt positief gereageerd en doorgaans ook iets mee gedaan. ‘Iedere collega loopt rond met een goed idee’, is de gedachte hierbij. Ook leuk: één van onze collega’s zorgt voor gezonde soep in de kantine op woensdag.”

Kun je iets meer vertellen over jullie producten?

“Wij zijn importeur van het Duitse merk Ahlmann en het Franse merk Mecalac grondverzetmachines. Daarnaast ontwikkelen en bouwen we zelf GreenJob berm- en slootmaaimachines. Het programma bestaat bij Ahlmann uit zwenkladers, telezwenkladers, knikladers, frontladers en telefrontladers, van Mecalac leveren we de mobiele en rupsgraafmachines. Hier hoort een ruime sortering hulpstukken bij, zoals de onderscheidende 3-in-1 leveller. Onze machines bieden iets extra’s bovenop de standaard. Er is echt over nagedacht en ze zijn kwalitatief goed. We krijgen altijd enthousiaste reacties. Onze klantenkring is héél divers, in Nederland én over de grens. Denk aan bosbouw, infra, aannemers, loonwerkers, de agrarische sector, bedrijven in de GWW en boomkwekerijen. Ook gemeentes komen steeds vaker bij ons en zijn erg geïnteresseerd in de berm- en slootmaaimachines van GreenJob. Uiteraard doen we ook onderhoud van en reparaties aan alle producten.”

Hoe houden jullie bij Ahlmann je staande tijdens de coronacrisis?

“Wij zijn vol goede moed. Natuurlijk is het rustiger in de bouw, maar wij bieden machines die veelzijdig inzetbaar zijn. Naar onze klanten zijn we milder met bijvoorbeeld de voorwaarden rondom verhuur. We moeten het toch samen doen en wij willen onze klanten helpen. Zo komen we er met elkaar sterker uit.”

Jullie doen ook nog iets bijzonders met scholen. Vertel!

“Een aantal jaar geleden belde een leraar ons op. Hun schooluitje ergens anders was afgezegd en hij vroeg of hij met de klas mocht langskomen. Dat leek ons erg leuk, maar wel met het idee dat we dan ook een hele dag wilden vullen. Inmiddels komen er elk jaar zo’n tien scholen en machinistengroepen op bezoek. Uiteraard ontbreekt het zelf draaien op één of meerdere machines niet. Ik wil graag laten zien hoe het hier werkt en de jongeren enthousiast maken voor het machinistenvak en het werken met onze unieke machines.”