Leestijd: 3 minuten

Het is meer dan gewoon werken bij Mijno van Dijk hè?

Johannes de Best: “Ja, dat klopt wel. Ik ben sinds kort de compagnon van Mijno van Dijk en zijn beoogd opvolger. Het is de bedoeling dat Mijno mij de komende tijd alle facetten van het bedrijf leert kennen en dat ik het over drie tot vijf jaar helemaal overneem.”

Hier werk ik - Johannes de Best - Mijno van Dijk in Sint Annaparochie - Agri Trader

Johannes de Best

Hoe is dat zo gekomen?

“Ik had al mijn eigen bedrijf, De Best All-in Service, in onderhoud en reparatie van landbouwmachines, waarmee ik ook werd ingehuurd door Mijno van Dijk. Op een gegeven moment werd duidelijk dat Mijno me al die tijd aan het volgen was geweest, omdat er in die periode nog niemand was die het bedrijf voort kon zetten. Hij zag in mij diegene om zijn levenswerk voort te zetten. Zijn dochters hebben niet de behoefte om het bedrijf over te nemen en mijn manier van werken en doen was al gauw duidelijk dat dat een match was met Mijno zijn denkwijze. Dus toen heeft hij me eigenlijk voor de leeuwen gegooid, want ik had helemaal niet het idee om hem op te volgen.”

 

Maar dat idee beviel je wel?

“Anders had ik het niet gedaan. Ik liep al een tijdje na te denken over uitbreiden. Als je wilt werken, is er altijd werk, is mijn mening. Maar om uit te breiden moest ik een BV oprichten, personeel gaan aannemen, enzovoorts. Ik wist eigenlijk niet zo goed waar ik moest beginnen. Daar had ik wel al eens met Mijno over gepraat, dus misschien kwam daar zijn idee vandaan. Waarom zou ik het wiel opnieuw gaan uitvinden, als het er al is? Het is een prachtig bedrijf. Dit is een kans die ik met twee handen heb aangegrepen.”

 

Waarom ben jij de juiste man op deze plaats? Wat is de klik?

“Mijn manier van denken en doen. Bij Defensie heb ik geleerd te denken in oplossingen. Meekijken en meedenken deed ik al als zzp’er en nu helemaal. Dit past ook heel goed in de filosofie van Mijno van Dijk. Mijno denkt in kansen, ik ook. We zien mogelijkheden, oplossingen en pakken het breder aan dan alleen landbouwmechanisatie. Zo zijn we bijvoorbeeld in contact met een gemeente om voertuigen om te bouwen. Ook zijn we bezig met het zelf produceren van innovatieve rooisystemen voor uien. Dat is óók mechanisatie. Dat onderscheidt ons van andere mechanisatiebedrijven.”

 

Hoe ziet je werk er nu ongeveer uit?

“Ik loop op alle vlakken mee, zodat ik straks alles weet wat nu nog in het hoofd van Mijno zit. Dat varieert van de handel en contacten met klanten tot aansturen van de werkplaats, overleg over de inkoop en verkoop, planning, personeel, enzovoorts. De hele bedrijfsvoering dus. Wat nu nog overwegend op het bord van Mijno ligt, komt steeds meer op mijn bord te liggen. Nieuwe projecten pak ik nu al op.”

 

Is het heel anders dan wat je deed?

“Het zelf sleutelen is natuurlijk veel minder geworden, maar het is niet weg. Ik blijf bezig met machines, maar op een andere manier. Nu komen ook de hele commerciële kant en bedrijfsvoering erbij en dat is nog nieuw voor me. Elke beslissing die ik nu neem, heeft consequenties. Veel grotere dan wanneer ik zzp’er ben.”