Leestijd: 2 minuten

Wat houdt het in, servicechauffeur zijn?

Jan Kraan: “Ik haal en breng werkkleding, poetsdoeken, hand- en theedoeken, automaatrollen, schoonloopmatten en garagezeep van en naar onze klanten en lever daarbij de afgesproken service. Welke service dat is, hangt af van de afspraken die de klant heeft. Soms is het alleen ophalen en terugbrengen van een zak of container, maar soms ook leg ik de kleding – denk dan aan overalls, stofjassen, broeken, shirtjes, jassen – netjes in de kasten van de dragers. En wat gewassen of gerepareerd moet worden, neem ik weer mee natuurlijk.”

Hier werk ik - Jan Kraan - Vendrig in IJsselstein - Agri Trader

Jan Kraan

Hoe zit dat dan? Wat doet Vendrig precies?

Vendrig levert, reinigt en onderhoudt werk- en bedrijfskleding voor de automotive- en agrisector, maar ook voor de metaal- en voedingsmiddelenindustrie, petrochemie en offshore. Het is heel divers: ik kom bij een
slachterij, een bakkerij, een grote autogarage, maar ook bij een loonwerker of een lasbedrijf. Sommige klanten kopen de kleding en laten die regelmatig bij Vendrig via dry-clean reinigen. Dat is wel een bijzonder proces, want overalls kunnen zo vies en vet worden, dat je het met een gewone wasmachine niet schoon krijgt. Wij kunnen dat wel schoon en vetvrij maken. De meeste klanten huren bij ons kleding en hebben in het contract dat wij de kleding reinigen, repareren wanneer nodig en eventueel vervangen. Zo hebben ze altijd de beschikking over goede en schone werkkleding.”

Dan ben jij als servicechauffeur zo’n beetje het gezicht van Vendrig bij de klanten?
“Ik heb wel veel contact met de klanten, maar de accountmanagers zijn ook ‘de gezichten’. Ik heb vaste routes, bij sommige kom ik twee, drie keer in de week over de vloer. Bij anderen wat minder frequent. Het zijn veel verschillende mensen en bedrijven die ik op een dag zie. Bij de ene drink je een bakkie koffie, bij de ander niet.”

Werk je al lang bij Vendrig?

“In september twee jaar. Ik was 54 toen ik hier begon. Geen gemakkelijke leeftijd, maar daar werd heel goed mee omgegaan. Ik heb een dag meegedraaid en kreeg toen de vraag of ik het zag zitten om hier tot mijn pensioen te werken. Ik ben altijd chauffeur geweest, sinds mijn dienstplicht ongeveer. Ik heb eerder op zandauto’s gereden, distributie gedaan en voor een wasserij gereden. Dit is prettiger; ik vind het fijn om vaste routes te hebben. Wat verder leuk is, is dat ik het een beetje zelf kan indelen, dat ik veel contact met de klanten heb – en met de klantenservice natuurlijk – en dat Vendrig een familiebedrijf is, dat weliswaar steeds groter wordt, maar waar je zeker geen nummer bent. Het is een fijn bedrijf om voor te werken en een goede groep collega’s.”