Leestijd: 2 minuten

De ‘Klaas Hofstede’ op de gevel is jullie vader?

Albert: “Dat klopt. Hij is de zaak in 1960 begonnen, toen nog een werkplaats bij de boerderij van zijn schoonvader. Later zijn we hierheen verhuist, vlakbij de snelweg A28. Een mooie locatie: heel centraal en goed bereikbaar.”

Hier werk ik - Jan & Albert Hofstede - Klaas Hofstede landbouwmechanisatie in Staphorst

Albert (links) en Jan (rechts)

Was het vanzelfsprekend dat jullie in het bedrijf kwamen?

Jan: “Voor mij niet. Ik wilde eigenlijk iets anders gaan doen. Maar ik heb er geen spijt van hoor.” Albert: “We zijn er min of meer van kinds af aan in gegroeid. We hielpen al zoveel mee in de zaak dat het niet onlogisch was om naar de monteursopleiding voor landbouwvoertuigen in Emmeloord te gaan. Twee jaar lang elke dag op het brommertje heen en weer, in weer en wind. En daarna nog opleidingen bedrijfsvoering en -beheer.”

En doe je daar nu nog iets mee, met die opleiding?

Albert: “Ja hoor. We doen alles in de zaak: sleutelen, inkoop, verkoop, transport regelen, laden en lossen. Alle voorkomende werkzaamheden.”

Is het veel veranderd sinds jullie in de zaak zijn gekomen?

Jan: “Behoorlijk. Albert en ik hebben het in 2000 overgenomen, toen onze vader met pensioen ging. Aanvankelijk deden we veel handel in tractoren, waren we dealer van onder meer John Deere, maar dat is de laatste jaren flink veranderd. Nu doen we nog jong gebruikte tractoren.”

Jan: “Gaandeweg zijn we steeds meer overgegaan op de import en verkoop van machines en bijkomende artikelen. Het begon met een paar mestmixers. Daar verkopen we er inmiddels driehonderd per jaar van. Maar ook steeds meer grondbewerkingsapparatuur, veewagens, laadbakken, sneeuwschuivers, weideslepen, balenklemmen, stuurblokkeringen – je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken.”

Hoe is dat dan zo gekomen?

Jan: “Een Poolse handelaar die hier kwam voor gebruikte machines had een keer een mestmixer bij zich. Of we daar geen interesse voor hadden. Dat hadden we wel, maar niet in de uitvoering die hij had. We hebben ernaar gekeken en gezegd wat er volgens ons anders aan moest. Een paar weken later kwam hij terug met een naar onze wensen aangepast model. Daar hebben we de gok mee genomen en er drie van besteld. Die waren zo weg. Dus kwamen er nog vijf. Ook zo weg. Toen zijn we met verschillende modellen begonnen en nu komen ze met zestig tegelijk: een truck vol.”

Albert: “Inmiddels gaan andere producten minstens zo goed als de mestmixers. Dat blijft groeien, maar de rest nog veel meer. We gaan regelmatig naar beurzen in Polen voor bijvoorbeeld grondbewerkingsapparaten. Wij zijn groot voorstander van eenvoud, maar het moet wel degelijk zijn en het moet goed te repareren zijn. Onze slogan is niet voor niets ‘betrouwbaarheid is onze kracht’.”

Vorige artikel
Volgende artikel