Leestijd: 3 minuten

In de rubriek hier werk ik deze maand Ivanna Postma (22) die werkt bij Totaal Bestrating Drachten

Wat is jouw werk bij Totaal Bestrating?

Ivanna Postma: “De belangrijkste taak is verkoop, zowel in onze showtuin aan De Boeg in Drachten als via de telefoon en internet. In de showtuin gaat het vooral om sierbestrating voor particulieren. Betonplaten zijn vooral voor zakelijke klanten en dat gaat vooral via de telefoon en internet, door heel Nederland.”

Aan wat voor zakelijke klanten moeten we dan denken?

“Hoveniers en stratenmakers uiteraard, maar ook aannemers in de industrie, infrasector en grond-, weg- en waterbouw, en vooral de agrarische sector. Dat is heel breed, van landbouwer, veehouder tot de bollensector. Zo’n zeventig procent van onze klanten zijn loonwerkers. Op de pagina totaalbestrating.nl/bedrijfsinfo/agri-infra/ op onze website vertellen we daar meer over en is het assortiment te bekijken.”

Over wat voor producten hebben we het dan?

“Vooral betonplaten, voor diverse toepassingen. We hebben de gewone gladde platen van twee bij twee meter, maar ook grasbetonplaten bijvoorbeeld, voor in het land. Deze groenspoorplaat zorgt ervoor dat padden en weilanden altijd perfect te berijden en belopen zijn. Door deze eigenschap kiezen ook steeds meer paardenhouders voor grasplaten in de paddocks of de ingang van hun weide. Voor om de stal heen, zodat vee gemakkelijk naar de wei kan lopen, worden juist vaker stroeve platen gebruikt. In de stal ligt meestal al gestort beton of rubberen matten, maar voor caravanstalling worden vaak de zogenoemde agriplaten in de maat 80×120 gebruikt, met of zonder hijsvoorziening. Wat we in de agrarische sector ook veel verkopen zijn keerwanden voor de opslag van oogst of veevoeder.”

Hoe ben jij daar zo in terecht gekomen?

“Mijn vader is samen met een compagnon eigenaar van Totaal Bestrating. Ik liep als klein meisje al rond om te helpen met opruimen en schoonmaken. Toen ik een jaar of 15, 16 was ben ik gaan helpen op het terrein. Dat heb ik een jaar of drie gedaan en zo ben ik doorgegroeid naar verkoop. Soms help ik nog wel op het terrein hoor, met lossen en laden bijvoorbeeld. Eventjes op de heftruck is altijd een welkome afwisseling van het kantoorwerk.”

Dat klinkt als een afwisselende baan.

“Dat is het ook. Het is erg leuk. Ik heb fijne collega’s – we werken met zes vaste mensen en een aantal zzp’ers – en het werk is heel divers. Vooral het contact met klanten spreekt me erg aan. Betonplaten verkopen aan een boer is heel anders dan siertegels voor in de tuin verkopen aan een particulier. Ik heb nooit overwogen om ergens anders te gaan werken. Het is juist de bedoeling om in de toekomst misschien het bedrijf over te nemen van mijn vader.”

Kijken je klanten er nooit raar van op, een jonge vrouw van 22 die over de betonplaten gaat en op de heftruck zit?

“Haha! Jawel hoor. Soms gaan ze ervan uit dat ik ouder ben, maar het gebeurt ook wel dat ik iemand aan de telefoon krijg die meteen vraagt of ik hem kan doorverbinden naar de meneer die over de betonplaten gaat. Het komt wel voor dat het eventjes stil is aan de andere kant als ik vertel dat hij daarvoor bij mij moet zijn. Ik denk wel dat ik als vrouw extra mijn best moet doen, maar dat is niet erg. Dat is ook wel de uitdaging.”

Ivanna Postma bij Totaal Bestrating Drachten