Leestijd: 2 minuten

Je hebt twee beroepen?

Of twee banen, het is maar hoe je het wilt bekijken. Ik ben in de eerste plaats landbouwer, maar ik verkoop ook bietenrooimachines en hydrotrikes voor Vervaet, in België en Frankrijk.”

Hier werk ik Frank Kerckhaert - bij zichzelf en bij Frans Vervaet (3)

Is dat wel te combineren?

“Ik ben in beide banen flexibel. Ik heb er bewust voor gekozen alleen akkerbouw te doen en er geen vee bij te hebben. Dat geeft me meer vrijheid. Aan de hand van het werk in mijn eigen bedrijf, verdeel ik mijn tijd voor Vervaet. Het voordeel van België en Frankrijk is dat je makkelijk zonder afspraak ergens binnen kunt vallen, dus ik kan mijn tijd optimaal invullen. Als het regent en ik op het land even niks kan, stap ik in de auto en rij ik naar een klant. Als ik niks kan op het land, geldt dat voor mijn klanten ook. In de winter ben ik nagenoeg voltijds voor Vervaet op pad. Dat is ook de drukste periode voor mij als vertegenwoordiger. Voor de fabriek in Biervliet is de zomer het drukst. Alle machines die hier nu (augustus, red.) staan, zijn over een paar weken, als het bietenseizoen begint, uitgeleverd.”

Hier werk ik Frank Kerckhaert - bij zichzelf en bij Frans Vervaet (1)

Hoe is die combinatie ontstaan?

“Toen ik klaar was met mijn universitaire studie in Wageningen was de arbeidsmarkt erg slecht. Ik kon een Melkertbaan krijgen, tegen het minimumloon, bij Vervaet. Toen na een jaar die Melkertbaan afliep en het project – constructiedossiers voor machines maken – klaar was, vroeg Frans Vervaet of ik wilde blijven als vertegenwoordiger voor België. Daarvandaan heb ik zelf de Waalse en Noord-Franse markt uitgebouwd. Vervaet heeft van oudsher de meeste klanten in Nederland, maar we hebben nu toch zo’n 130 machines in Frankrijk. Ondertussen ben ik wel altijd mijn ouders blijven helpen in hun bedrijf. Dat heb ik altijd leuk gevonden, dus toen zij wilden stoppen, heb ik het toch maar overgenomen.”

Hier werk ik Frank Kerckhaert - bij zichzelf en bij Frans Vervaet (2)

Een keuze maken voor het één of het ander is geen optie?

“Ik zou best van alleen mijn akkerbouwbedrijf kunnen bestaan. Ik heb graszaad, luzerne, uien, tarwe, aardappels en suikerbieten. Ik zou ook van alleen Vervaet kunnen leven. Maar juist de combinatie en de afwisseling bevallen me zo goed. Ik zou geen van tweeën willen missen. Mijn werk bij Vervaet geeft me een bepaalde zekerheid, waardoor ik als landbouwer – en dus ondernemer – wat meer risico’s durf te nemen. Ik heb bijvoorbeeld al mijn machines zelf. Ja, ook een bietenrooimachine, van Vervaet natuurlijk. Voor de 30 hectare bieten die ik heb, kan ik een loonwerker laten komen, maar ik weet hoe waardevast en goed die machines zijn, dus het is de investering meer dan waard.”

Dit artikel is eerder verschenen in Agri Trader