Leestijd: 2 minuten

Wat is VGV Nederland?

Bas van Gaal: “VGV staat voor Van Gaal Verkoop. Wij kopen materieel op uit de groenbranche, met hele partijen tegelijk. Dat zijn dan partijen van bijvoorbeeld overheidsinstellingen, zoals een gemeente, maar ook uit faillissementen en overnames. Dat doen we door heel Nederland, maar soms ook België en Duitsland. Het verkopen gebeurt door heel Europa.”

Hier werk ik - Bas van Gaal - VGV Nederland in Langenboom (1)

Bas van Gaal

Aan wat voor materieel moeten we denken?

“Het draait bij ons vooral om materieel uit de groenbranche. Dat varieert van onkruidborstels en grasmaaiers tot mobiele kranen en tractoren. Heel divers en heel breed. Het is ontstaan toen steeds meer instellingen en ziekenhuizen hun eigen onderhoudsdiensten voor de groenvoorziening afstootten. Ik ben in 2001 als hovenier begonnen en deed ook dat soort werk in het groot groen – nog steeds trouwens. Toen het ziekenhuis ging reorganiseren werd ons gevraagd om behalve de tuinmannen ook het materiaal over te nemen. De machines die we zelf niet nodig hadden, zijn we gaan verkopen. Toen zijn we verder gaan kijken en kregen steeds meer aangeboden vanuit andere instellingen en overheden. Zo is rond 2013, 2014 VGV Nederland ontstaan.”

 

Als je hele partijen opkoopt, krijg je dan wel goed materiaal?

“Ja hoor. Overheden en instellingen onderhouden hun materiaal doorgaans heel goed. Dat is vertrouwd spul. We zijn ook steeds meer partijen gaan opkopen van importeurs en dealers, overjarige nieuwe machines. Dat is ook uitstekend materiaal.”

 

Maar er kan ook zooi tussen zitten waar je weinig mee kunt.

“Tja, bij complete boedels heb je geen keuze. Daar kan van alles tussen zitten, van schoffels tot bestelbussen. Maar we kunnen er altijd wel iets mee. Vooraf bekijken en specificeren we alles, zodat voor zowel de klant als voor onszelf duidelijk is wat het allemaal is en wat de kosten zijn.”

 

Is het voor overheden etc. niet lucratiever om in te ruilen als ze iets nieuws aanschaffen?

“Vaak niet. Die prijzen zijn niet zo gunstig als wat wij bieden. Het is ook niet transparant wat de kosten zijn als ze nieuwe machines kopen en juist dat is wel belangrijk voor bijvoorbeeld een gemeente. Zonder inruil inkopen, is veel transparanter.”

 

Wat gebeurt er daarna mee? Wie zijn je kopers?

“Vaak ook bedrijven uit de groenbranche: hoveniers, loonwerkers, instellingen in de sociale werkvoorziening. Die komen uit binnen- en buitenland. Vaak zijn spullen alweer verkocht zonder dat ze op onze website of in de Agri Trader komen.”

 

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit bij VGV?

“Dat hangt een beetje af van de planning. Voor corona was het hier op de zaak in Langenboom de zoete inval; dat is begrijpelijkerwijs niet meer zo. Alles moet veel strakker gepland worden: spullen ophalen, materiaal gereed maken en afleveren bij klanten of zorgen dat klanten hun aankopen hier kunnen ophalen, de administratie… Het plannen kost nu iets meer tijd, maar geeft aan de andere kant ook wel weer meer duidelijkheid.”