Leestijd: 3 minuten

Op de meeste boerderijen wordt er gewerkt met goedkope koudwater hogedrukreinigers. Maar een heetwater reiniger kan soms beter zijn. We hebben de Kärcher HDS 8/18-4 CX gebruikt voor het reinigen van machines, kalfsboxen en stallen.

Hete schoonmaker - Duurtest Kärcher heetwater reiniger (1)

Een heetwater reiniger is vooral goed om machines schoon te maken. Door het hete water, doorgaans hadden we de temperatuur op 60°, weken vuil en vet beter los dan bij koudwater machines. Voor de reinigende werking spelen nog twee waardes een grote rol: de druk en de wateropbrengst.

Bij de Kärcher HDS 8/18 is de druk verstelbaar tussen 30-180 bar. Dat is voldoende. Belangrijker voor de reiniging is de wateropbrengst. Daar levert de Kärcher 300-800 l/u, naar gelang de ingestelde druk.

Wie veel viezigheid snel wil verwijderen, loopt daar bijna tegen de grenzen aan. De heetwater reiniger is geconstrueerd om 2-3 uur per dag gebruikt te worden. Dat is voor ons inzetgebied ruim voldoende.

Eenvoudige bediening

De bediening van de HDS 8/18 is heel eenvoudig. Olie er in, krachtstroom en water aansluiten en er kan gewerkt worden. Er is ook aan reinigingsmiddelen gedacht. De tank daarvoor is met 10 liter groot genoeg. De toegankelijkheid is goed en hij is eenvoudig te vullen.

Hete schoonmaker - Duurtest Kärcher heetwater reiniger (9)

De dosering van het reinigingsmiddel gebeurt met een draaiknop onder de hoofdschakelaar. Met die hoofdschakelaar zijn de functies te kiezen: uit, koud- of heet water, Eco of stoom. In de Ecostand werkt de reiniger met een watertemperatuur van 60°. Dat is het meest economische werkgebied van het apparaat. De temperatuur kan gekozen worden tussen de 30-80°.

Heetwater reiniger met veel kracht

Wie met stoom wil reinigen moet de RVS- nozzle aan de spuitlans vervangen door een messing exemplaar. Vervolgens worden druk en doorloop op de machine op ‘minimaal’ gezet en de temperatuur ingesteld. Daarbij is het belangrijk dat de druk aan de lans niet gereduceerd wordt.

‘Stoom cleanen’ werkt erg goed bij het ontvetten. Maar wees voorzichtig: niet alles is bestand tegen de hoge temperaturen van 100-150°.

Drukverstelling op de Kärcher

Het apparaat heeft twee mogelijkheden om de druk te verstellen. Een manier is die door verstelling van de draaigreep op de spuitlans. Dat heeft voor- en nadelen.

Hete schoonmaker - Duurtest Kärcher heetwater reiniger (4)

Aan de pluskant is het de mogelijkheid de druk in de buurt van kwetsbare delen zoals lagers snel aan te passen.
Negatief is dat de hele machine wel onder volle werkdruk blijft staan, omdat de druk alleen aan de lans wordt geknepen. De druk is daarom ook direct aan de pomp te verstellen. Dat is zinvol als er langere tijd met lagere druk gewerkt moet worden. Het deksel van de omkasting moet er wel voor geopend worden.

Onze tip: koop nooit een heetwater reiniger waarbij de druk niet aan de lans geregeld kan worden.

Veilig werken met de heetwater reiniger

Om lang en veilig met het apparaat te kunnen werken heeft Kärcher zijn best gedaan. Zo wordt de uitlaatgastemperatuur bewaakt, zodat het apparaat bij gebrek aan water niet oververhit raakt. Er is ook een brandstoftoevoerbeveiliging aanwezig.

De kalkaanslagbescherming is slim gedaan. Kärcher levert 1 liter flacons ontkalker die ingestoken kunnen worden om hun werk doen. Als die flacon bijna leeg is, dan gaat er een lampje branden. Daarna kan er nog een poosje met heet water gewerkt worden voordat het apparaat overschakelt op koud water. Maar dan is het echt tijd voor nieuwe ontkalker.

Hete schoonmaker - Duurtest Kärcher heetwater reiniger (7)

De stekker met pool-omkering is ook handig. Zo is er geen elektrotechnicus nodig als er eens een fase verwisseld is.

Met slanghaspel

Ons testapparaat had een slanghaspel. Daarmee is de 15 meter slang snel en netjes weer opgeruimd. Maar dan zit de haspel wel vol ook.

Hete schoonmaker - Duurtest Kärcher heetwater reiniger (5)

Het anti verdraaisysteem voor de slang is ook praktisch, maar ook een must in deze klasse. Het pistool ligt goed in de hand en de drukverstellingshandgreep is goed te verstellen. De terugslagstoten vallen mee. Zo kan er lang gewerkt worden zonder moe te worden.

Onze indruk

De HDS 8/18-4 CX is Kärchers grootste heetwater reiniger in de compacte klasse. Het waterdebiet is voldoende voor zijn inzetveld. Alleen bij heel vervuilde machines zoals cultivators hadden we graag wat meer water gehad. Maar daar zijn andere reinigers voor.

De bediening is eenvoudig en de dosering van het reinigingsmiddel ook. Met heet water is er sneller en effectiever te reinigen dan met koud water. Het vraagt ook minder reinigingsmiddel.

Het verbruik van het ontkalkingsmiddel is netjes. Maar volgens Kärcher werkt alleen hun eigen ontkalkingsmiddel. Wie het apparaat kopen wil krijgt er eentje met de antracietkleurige jas van de Profi lijn. Apparatuur voor particulieren blijven geel.

Vorige artikel
Volgende artikel