Leestijd: 4 minuten

‘Flexibiliteit is altijd onze kracht geweest en daar hebben we nu profijt van’

 

Handelsonderneming Veluwenkamp in Hattem draait ondanks de coronacrisis volop door, al is het allemaal anders dan anders. Bestellingen en afspraken zijn op afstand en pas na telefonisch overleg. Karel Toebast neemt het extra werk graag voor lief. “Ik ren me een ongeluk, maar het is beter dan dat er mensen ziek worden.”

Het verhaal van Karel Toebast - Handelsonderneming Veluwenkamp - Agri Trader (8)

“Al een paar dagen voordat de strikte regels van het RIVM van kracht werden, hebben wij besloten om onze dienstverlening aan te passen. Afstand houden is gewoon belangrijk. Als er bij ons zes, zeven mensen in de winkel lopen, kunnen ze elkaar al tegenkomen en is het niet meer te overzien. Dus hebben we meteen de beslissing genomen om alles alleen nog via de telefoon en de mail te doen.

Dat betekent in de praktijk dat klanten hun spullen alleen nog kunnen afhalen na een telefonische bestelling en afspraak. De bestelde goederen worden dan op de afgesproken tijd buiten de winkel klaargezet, zodat er geen sprake is van fysiek contact. Ook de werkplaats werkt alleen nog op afspraak. Machines en onderdelen kunnen op een afgesproken tijdstip worden gebracht of afgehaald zonder fysiek contact.

Het is wel raar hoor, want juist het persoonlijk contact is zo belangrijk. Veel klanten kennen we al vele jaren. Normaal is het een komen en gaan van mensen. Je schudt elkaar de hand, drinkt een kopje koffie samen en maakt een praatje. Mensen lopen even binnen in de winkel en nemen ook nog wat extra spulletjes mee waar ze pas aan denken als ze in de winkel zijn. De handel gaat wel gewoon door, maar zulke impulsaankopen zitten er even niet meer in.

We hebben twee mensen gehad met corona-verschijnselen, die een week of vier echt ziek zijn geweest. Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als we niet meteen die maatregelen hadden getroffen. Het went ook wel snel, moet ik zeggen. In het begin, eind maart, was het nog allemaal raar en onwennig, maar inmiddels zijn we het gewoon. Ook de klanten gaan er prima in mee. Het werkt eigenlijk prima. Ja, het is extra werk en ik ren me de hele dag een ongeluk. De telefoon is geen vijf minuten stil. Maar ik ben wel blij dat we het zo hebben gedaan.

Het verhaal van Karel Toebast - Handelsonderneming Veluwenkamp - Agri Trader (1)

Flexibiliteit is altijd onze kracht geweest en daar hebben we nu profijt van, net als van het feit dat we altijd zulke goede persoonlijke contacten met onze klanten hebben gehad. Dat maakt het nu allemaal net ietsje gemakkelijker.

We lopen al een tijdje mee, dat scheelt ook veel. Handelsonderneming Veluwenkamp bestaat al sinds 1999. Het is begonnen toen we vanuit het gelijknamige aannemersbedrijf – zo is de naam ook ontstaan – voor onszelf spullen gingen inkopen. Dat begon met kleinere spullen als bezems en zaagbladen; spullen die we zelf nodig hadden. Al vrij snel daarna kwamen we in aanraking met de knikmops van De Schans. Van daaruit heeft het zich verder ontwikkeld. In de jaren erna zijn de werkplaats, met inmiddels zes monteurs, en de winkel erbij gekomen. In 2001 is de handelsonderneming losgekoppeld van het aannemersbedrijf.

De knikmops heeft ons veel gebracht. Die is wel zo’n beetje de basis van het bedrijf. De belangrijkste doelgroep voor die machine wordt gevormd door stratenmakers, hoveniers en aannemers. Klanten die bij ons een knikmops halen, geven die ook in onderhoud en kopen ook de andere spullen bij ons, zoals trilplaten, doorslijpers, zaagbladen, werkkleding en kleine dingen als bezems, hamers en ander gereedschap.

De knikmops is een mooie machine. Vanwege de brede inzetbaarheid is het een onmisbaar werkinstrument voor de moderne bestratings- en hoveniersbedrijven. Met zijn lage gewicht en hoge snelheid wordt het wel de sportwagen onder de minishovels genoemd. Ze zijn er in zes uitvoeringen, van duizend kilo tot tweeëneenhalve ton, en tegenwoordig ook in een stille en schone elektrische uitvoering. We hebben er ook alle mogelijke opties en extra’s bij. In de winkel hebben alle toebehoren uit voorraad leverbaar.

Het verhaal van Karel Toebast - Handelsonderneming Veluwenkamp - Agri Trader (6)

We hebben een bovenregionale functie. Onze klantenkring zit in een straal van grofweg honderd kilometer rond Hattem. Noord-Nederland, zeg maar. Het zou best kunnen dat juist die ligging en het gebied waar onze klanten vandaan komen, ertoe heeft bijgedragen dat we zo goed hebben kunnen doorwerken in coronatijd. In een aantal plaatsen hier in de buurt heeft het virus hard toegeslagen, maar de noordelijke provincies zijn redelijk buiten schot gebleven. En stratenmakers en hoveniers konden gewoon doorwerken. Beter dan ooit misschien wel, met al die lege straten en parken. Maar ik zal toch wel blij zijn als we weer een beetje normaal kunnen werken. Voor iedereen.”

Handelsonderneming Veluwenkamp BV
Hilsdijk 110
8051KE Hattem
038-444 14 55
info@hovbv.nl
https://www.hovbv.nl/