Leestijd: 4 minuten

“We maken er samen iets moois van”

Heuvelmans mechanisatie en wagenbouw is gevestigd in Berkel-Enschot, in het hart van de coronacrisis. Bart Heuvelmans en zijn mensen werken gewoon door, zo goed en zo kwaad als dat gaat. “Wij zijn gewend om creatieve oplossingen te bedenken, dus dat doen we nu ook.”

Het verhaal van Bart Heuvelmans - Agri Trader (6)

Wat doet Heuvelmans mechanisatie en wagenbouw?

“Onze specialiteit is het maken van wagens voor de land- en tuinbouw en boomkwekerijen. Allerlei soorten wagens: mestcontainers, balenwagens, oogstwagens, oprijwagens, kippers, enzovoorts. We bouwen en verkopen. Daarnaast leveren we als mechanisatiebedrijf alle mogelijke benodigdheden en onderdelen voor landbouwmachines en voeren we reparaties uit in de regio.

We maken samen met de klant wat hij wil, wat hij nodig heeft. Dat zijn daardoor veelal unieke producten. We maken bijvoorbeeld ook speciale machines voor de boomkwekerij – daar zijn er nogal wat van hier in de buurt. Die hebben vaak heel eigen wensen en hun eigen visie op wat ze willen. Het is heel klantspecifiek en dat maakt het leuk. Zo hebben we samen met onze klanten een eigen lijn oppotmachines voor jonge bomen ontwikkeld, tot potmaten van vijftig liter.

We produceren ook wel mestcontainers in serie. In de winter en het vroege voorjaar maken we wat we inschatten nodig te hebben, zodat we een voorraad hebben. We maken alles in eigen huis. Alleen het laswerk besteden we uit aan constructiebedrijven in de regio. Zo kunnen wij ons concentreren op het ontwerp en de afwerking.

Al onze producten zijn gegalvaniseerd. Daar staan we om bekend. Wij hebben onze standaard gemaakt van een verzonken uitvoering. Door extern te dompelen is de levensduur veel langer. Een wagen blijft langer mooi, het roest minder snel en het is veel steviger. Het is niet zomaar een laagje verf. Het is veel netter en blijft ook langer netjes.”

Hoe ben je ooit begonnen?

“Het is min of meer bij toeval ontstaan. Een jaar of zeventien geleden ben ik begonnen als monteur: een zzp’er met een bus. Ik deed vooral reparaties op locatie, maar op een gegeven moment kwam er een werkplaats bij. Ik werkte veel samen met Tobroco – nog steeds trouwens –, een fabrikant van bemesters en shovels  die er wagenbouw bij deed. Die activiteit besteedden ze uit zodat ze zich meer konden concentreren op de shovels . Wij hebben de wagenbouw en de bemesters stilaan overgenomen en zijn er zelf mee gaan experimenteren en hebben het zodoende steeds verder ontwikkeld. Het mag niet te zwaar zijn, maar ook zeker niet te licht. Niet veel bedrijven maken dit soort specifieke producten. Inmiddels hebben we gemiddeld tien tot twaalf man fulltime aan het werk. Vorig jaar hebben we een nieuwe hal in gebruik genomen en voor komend jaar zijn er nog meer nieuwbouwplannen.

Hoe komen jullie producten tot stand?

Het samen met de klant bedenken van een product maakt het leuk en uitdagend, ook voor het personeel. Daarbij verwachten we ook van onze mensen dat ze creatief meedenken. Dat gebeurt in alle fases van het proces. De ontwerper heeft direct contact met de klant. Ik zit er wel bij en verzin een heleboel, maar ik kan niet tekenen. Zo proberen we samen tot het beste product te komen. En als het personeel in de productie ziet dat iets niet gaat werken zoals wij het hebben bedacht, gaan ze ook meedenken. Zo kunnen we altijd een goedwerkend product afleveren. Sowieso testen we alles voordat het afgeleverd wordt.

Het verhaal van Bart Heuvelmans - Agri Trader (3)

We maken veel bijzondere dingen. Zo hebben we onlangs een balenwagen gemaakt om hooi en stro  te rijden, met een hydraulische achterkant zodat je er ook op kunt rijden en hem kunt inkorten. Oogstwagens voor groente of de bloembollenteelt zijn ook leuk om te maken. Het is mooi om onze wagens te zien in een veld vol bloemen.”

Wat voor invloed heeft corona op Heuvelmans mechanisatie en wagenbouw?

“Ondanks dat we er hier in Brabant middenin zitten, hebben we van de coronacrisis eigenlijk niet heel veel last. Onze klanten werken door, dus wij ook. We merken wel dat ze iets terughoudender zijn. Een order voor een wagen voor een bollenboer is even on hold gezet. Tenminste: hij belde dat hij die wagen wel wil hebben, omdat hij ‘m nodig heeft, maar dat meteen afrekenen even lastig is nu zijn omzet gedecimeerd is. Het is een goede klant en ik ben blij dat hij meteen open, duidelijk en eerlijk was, dus we gaan die wagen gewoon maken. Ik vertrouw erop dat het wel goed komt.

Het is ook rustiger met klanten die anders om de haverklap onderdeeltjes komen halen. Die komen minder vaak langs, maar nemen dan wel grotere voorraden mee. Gelukkig hebben we altijd wel veel voorraad. Dat is altijd onze kracht geweest en nu des te meer. Voor klanten in de regio is dat belangrijk.

We pakken nog nergens op mis. Alleen met sommige types banden wordt het moeilijker. Die moeten uit China komen en daar komt niets vandaan momenteel. Dat lossen we dan wel op door tijdelijk andere wielen te monteren waar we wel banden voor hebben.

Het is voor iedereen een beetje aanpassen, maar wij zijn wel gewend om creatief te denken en problemen op te lossen. De tekenaars werken nu van huis uit, in de hal werken mensen met extra afstand ertussen, in de kantine staan de stoelen verder uit elkaar. Er zitten twee mensen ziek thuis door het coronavirus. Dat we alle voorkomende werkzaamheden doen is nu wel een voordeel. Als je focust op één doelgroep ben je kwetsbaar, maar onze doelgroep is heel breed. De landbouw, de boomkwekerijen, de bloembollen: het gaat altijd wel ergens minder of juist beter. Zo goed en zo kwaad als het gaat, gaan we door.”

Heuvelmans mechanisatie en wagenbouw
Hoolstraat 2
5056 PK  Berkel-Enschot
www.heuvelmansbv.nl
info@heuvelmansbv.nl
+31 (0)13 5333020