Leestijd: 2 minuten

Hoog gras, struikgewas of steile hellingen. Het maakt de RM 980 F van Telsnig niets uit. We gebruikten de machine in het groenonderhoud.

Hercules-hoog-grasmaaier-RM-980-F-4WD-getest-extreem-goed-5

Door hem als maaimachine voor lang gras af te doen, doe je hem te kort. We hebben de Hercules RM 980 F 4WD getest op laken vlak gazon en woest begroeide bodem. Overal sloeg hij een goed figuur.

Op gazons is het maaibeeld netjes. Vanwege zijn constructie legt de RM rechts een klein zwad. Het maaigoed wordt fijn gelost. Hoog opgeschoten gras wordt moeiteloos gemaaid. De machine loopt alleen tegen zijn grenzen aan als het te dik is, dan loopt het motortoerental en de maaikwaliteit terug. Het is dan raadzaam de rijsnelheid te verlagen.

Hercules-hoog-grasmaaier-RM-980-F-4WD-getest-extreem-goed-6

De mulchmessen zorgen voor een mooi maaibeeld en schudden het materiaal mooi los.

In hoog staand droog gras waren er geen problemen. Hetzelfde geldt voor struikgewas. Duimdikke sleehoorn takken pakt de RM 980 F moeiteloos. Wat de frontbescherming van de machine neergedrukt krijgt, dat gaat ook door de maaier. De messen daarvan zijn bewegelijk opgehangen en daardoor relatief ongevoelig voor beschadiging.

De sterke motor, de 4WD en het lage zwaartepunt maken de Hercules RM 980 F 4WD erg terreinwaardig. Aan de andere kant vormen die factoren een ergonomische beperking. Maar in vergelijking tot de concurrentie doet de Hercules het ook op dat gebied niet slecht.

Hercules-hoog-grasmaaier-RM-980-F-4WD-getest-extreem-goed-8

De stoel en motor zijn erg laag gemonteerd. De terreinwaardige maaier heeft er een laag zwaartepunt door.

De bediening is eenvoudig: Links van de bestuurdersstoel zit de hendel waarmee de maaibalk in hoogte wordt versteld, daarnaast de tuimelaar voor de aandrijving van het maai  gedeelte. De snelheid, respectievelijk de rijrichting worden met een pedaal geregeld. Bovendien kan de bediening daarvan alternatief, met een aan de rechterzijde geplaatste hendel, gedaan worden. Van die mogelijkheid hebben we het meest gebruik gemaakt omdat die gevoeliger reageerde.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor echt ruig terreinwerk is er nog een differentieelsper. Wij hadden die niet nodig ondanks dat we de Hercules zeker niet ontzien hebben. De rijsnelheid vooruit is 0-12 km/u. Achteruit kan de machine 0-7 km/u rijden. Zo kan hij in geval van nood ook zonder aanhanger gebruikt worden.

Hercules-hoog-grasmaaier-RM-980-F-4WD-getest-extreem-goed-7

De maaier wordt door olie motoren, elk wiel heeft er een, aangedreven.

Technische gegevens Hercules Hoog Grasmaaier RM 980 F 4WD

Nominaal vermogen bij 3.300 tpm: 16,5 kW
Maaibreedte: 97 cm
Maaihoogte (traploos): 50-125 cm
Afmetingen L x B x H: 1.900 x 1.070 x 890 mm
Draaicirkel: 1,95 m
Gewicht: 310 kg

 

Samenvatting

Meestal zijn het de zenuwen van de berijder en niet de capaciteiten van de RM 980 F die de beperkingen bij de inzet vormen. Wat het resultaat van die inzet was? Daar waren we altijd tevreden over, of we nu op een gazon of in de woestenij hadden gewerkt. De ergonomie is niet optimaal, maar in vergelijking troeft hij de concurrentie goed af.

Bedrijfsinformatie

Hercules Motorgeräte uit Fuldatal biedt de vakhandel een groot pallet aan apparaten voor het onderhoud aan gras en bodem, inclusief elektrische apparaten, transportwerktuigen en machines voor hobbyisten.

Hercules-hoog-grasmaaier-RM-980-F-4WD-getest-extreem-goed-1

De instrumentarium zit bij het stuurwiel.

Vorige artikel
Volgende artikel