Leestijd: 5 minuten

Onder het motto ‘wat te koop is, is te huur’ levert familiebedrijf Prima Equipment machines in Nederland, Duitsland en België voor de onbemande verhuur. We testen de HBM BG1240TA-6

HBM BG120TA-6 compacte alleskunner (3)

PRIMA Equipment B.V. uit Hardenberg is al jaren leverancier van gebruikt grondverzetmaterieel maar ook als verhuurder timmert PRIMA Equipment aardig aan de weg. Naast deze onbemande verhuur heeft PRIMA Equipment sinds 2013 ook de mogelijkheid om machines met machinist te leveren. Deze bemande verhuur richt zich hoofdzakelijk op de wegenbouw en de graders die ze verhuren met machinist zijn dan ook veel geziene gasten op de werken door heel Nederland. Het familiebedrijf dat sinds 1997 actief is in de grondverzetwereld heeft zich hiermee de afgelopen jaren ontwikkeld tot een all-round leverancier van grondverzetmaterieel.

Met het dealerschap van HBM Nobas heeft PRIMA Equipment een sterke troef in handen aangezien zij zelf ook met deze machines draaien in de verhuurvloot. Het Duitse Günter Papenburg is de producent van deze volledig uitgeruste motorgraders. HBM Nobas is ontstaan door een fusie van HBM uit Halle en NOBAS uit Nordhausen.

In Halle werden al sinds 1956 motorgraders geproduceerd en sinds 1998 is HBM Nobas onderdeel geworden van GP Günter Papenburg AG. De machine die centraal staat in deze test is het allernieuwste type motorgrader die HBM momenteel in productie heeft. Deze is nog zo nieuw dat tijdens de BAUMA in München afgelopen april de officiële presentatie heeft plaatsgevonden.

Op het moment van de test is er maar 1 motorgrader klaar die getest kan worden. In Nordhausen, de thuis-basis van de HBM-fabriek, wordt druk gewerkt aan het volledig inzet gereed maken van dit nieuwe vlaggenschip van HBM-Nobas.

Over de HBM BG120TA-6

De HBM BG120TA-6 is de machine waar wij het over hebben en waar deze test om zal draaien. Deze machine is de vervanger van de veelgebruikte BG130TA-4 die ook in de verhuurvloot van PRIMA Equipment één van de meest ingezette machines is. Deze motorgrader is door zijn afmetingen vrij gemakkelijk te verplaatsen en in te zetten in de meest diverse omstandigheden, van het profileren van snelwegbanen tot het egaliseren van zand- en bospaden.

De motorgraderserie van HBM bestaat op dit moment uit een 5-tal modellen, uiteenlopend van de 12 ton zware BG110TA-5 tot de BG240TA-5, die met 23 ton het zwaarste en grootste model is. De BG120TA-6 is de machine waar het Agri Trader testteam zich op zal richten.

Deze 14 ton zware motorgrader is zoals gezegd het nieuwste type dat HBM op dit moment kan leveren. Wanneer we de machine voor het eerst zien doet hij groter aan dan verwacht. Met name de vernieuwde en afgeronde cabine doet ietwat fors aan, maar geeft de machine wel meer body.

Een rondje om de machine

Voordat de machine de testbaan op gaat maken we eerst een rondje om de machine om hem eens helemaal te aanschouwen. Wat meteen opvalt tussen alle andere machines is dat de BG120 als enige een TA-6 aanduiding heeft. Dit heeft te maken met de nieuwe Tier 4 motor die HBM gekozen heeft voor deze machine. De Perkins 1204F motor met DOC-technologie en AdBlue injectie voldoet aan alle huidige Tier 4 emissie eisen. Met een vermogen van 139 pk is de motor sterk genoeg voor vele toepassingsmogelijkheden.

Wat verder opvalt zijn de uitrustingsstukken die standaard met de machine worden meegeleverd. Zo heeft de BG120TA-6 een lang middenblad, een voorblad en een ripper met 7 tanden. Op deze uitrustingsstukken komen we later in de test terug want de cabine is het volgende wat opvallend is aan deze machine.

HBM BG120TA-6 compacte alleskunner (2)

De cabine van de HBM BG120TA-6

De cabine is namelijk, zoals hij ook lijkt, een stuk groter dan die van zijn voorgangers. Met een breedte en diepte van 145 cm geeft dit de machinist voldoende ruimte en uitstekend zicht rondom. De verstelbare stuurinrichting zorgt er voor dat de machinist alles naar eigen believen kan instellen en zodoende de machine volledig naar zijn eigen hand kan zetten. Wat ook opvalt zijn de schuifdeuren aan zowel de linker- als rechterzijde van de cabine die, net als de overige ramen, voorzien zijn van getint veiligheidsglas. Voor nog meer comfort is de cabine uitgevoerd met een lucht geveerde stoel en beschikt hij over airconditioning.

De BG120TA-6 is 6×6 aangedreven en haalt een maximum snelheid van 40 km/u voorwaarts en 32 km/u achterwaarts. Door de 45 graden stuurhoek heeft deze grader een draairadius van 7000 mm, dus qua wendbaarheid laat het niets te wensen over.

Wat zit er allemaal aan de machine?

Dan zoomen we nog even in op de uitrustingsstukken van deze motorgrader en dan beginnen we bij het hydraulisch verstelbare middenblad van 335 cm bij 50 cm. Dit blad is volledig te bedienen vanuit de cabine  en kan in vele posities gemanoeuvreerd worden. Zo kan hij tot 205 cm buiten de banden schuiven en 40 graden tot 80 graden kantelen.

Alle slijtdelen, zoals de messen, zijn gemakkelijk te vervangen omdat deze aan het blad gebout zijn. Dit blad wordt standaard af fabriek meegeleverd, alleen voldoet dit niet altijd aan de eisen van het werk of de opdrachtgever, hiervoor heeft PRIMA Equipment in de afgelopen jaren in samenwerking met HBM diverse aanpassingen aan de uitrustingsstukken gemaakt. Zo zijn er verbredingsbakken en ploegplaten aangepast.

Naast het belangrijke middenblad wordt de BG120TA-6 ook standaard geleverd met een ripper en een voorblad.

Op het moment van testen is er geen GPS-systeem geïnstalleerd, maar dit behoort zeker tot de opties. De machines die PRIMA Equipment in haar verhuurvloot heeft beschikken allemaal over de mogelijkheid om uitgerust te worden met laserbesturing of 3D besturing, dit middels Totalstation of 3D GPS. Wanneer de machine wordt ingericht met deze systemen wordt het werken met deze graders nog nauwkeuriger. Deze GPS mogelijkheden zorgen ervoor dat puin- of zandbanen tot op enkele millimeters nauwkeurig afgewerkt kunnen worden.

Bekijk tweedehands graders op Agri Trader

HBM BG120TA-6 compacte alleskunner (1)

De puinbaan op

Na de inspectie van de machine was het tijd om een testronde te maken. Na een korte uitleg over de diverse hendels, knoppen en joysticks werd de 14 ton zware schuiver in beweging gezet. De wendbaarheid van de machine wordt op de proef gesteld en de BG120TA-6 blijkt ook in de kleine ruimte goed uit de voeten te kunnen.

Onze machinist geeft aan dat het draaien geen probleem blijkt te zijn en het schakelen tussen vooruit en achteruit ging dusdanig soepel dat het rijcomfort niets te wensen overlaat. Ook het positioneren van het middenblad werkt door het hydraulische systeem soepel en verloopt zonder problemen.

Er wordt natuurlijk op de puinbaan getest of het middenblad inderdaad schuift zoals dat zou moeten en ook dit blijkt geen probleem voor de HBM BG120TA-6. Ook het display in de cabine was duidelijk leesbaar en overzichtelijk.

Om het veelal nachtelijke werk van deze schuivers te kunnen doen beschikt deze grader over een zeer uitgebreid lichtpakket, met werklampen op iedere hoek van de cabine en 2 grote koplampen aan de voorkant van de machine.

Al met al komt de HBM Nobas BG120TA-6 uit de test als een compacte, wendbare machine die juist hierdoor een echte multifunctional is. De HBM Nobas BG120TA-6 zal halverwege 2016 beschikbaar zijn voor verkoop en daarna zullen we deze alleskunner vaak op- en aan de weg zien werken.

Vorige artikel
Volgende artikel