Leestijd: 9 minuten

De ronde balenpers en pers wikkelcombinaties van de  Ierse fabrikant Mc Hale hebben ook in Duitsland een goede reputatie. Sinds 2013 is dit nu de derde generatie Fusion machines, die nu ook mantelfolie kan binden  en ook in detail verbeterd is.

Groene kernfusie - de McHale Fusion getest (15)

Toen McHale in 2003 de eerste generatie Fusion pers-wikkelmachines voorstelde, stond de vakwereld verbaasd. Want twee kernpunten, de balenoverdracht en het wikkelen, waren bij McHale heel anders opgelost dan bij de concurrentie. Ook kon de productietijd per baal tegen over de tot dan toe gebruikte concepten verkort worden, het overdragen van de balen op de wikkeltafel ging vooral op hellingen betrouwbaarder en de machine was compacter.

In de praktijk waren er nog wat kinderziektes, maar die werden door McHale snel opgelost. Eind 2007 werd er al en grondig herziene Fusion 2 gepresenteerd, die onder meer een versterkte hoofdaandrijving, een herziene pick up en een van 40 naar 45 mm gegroeide versterkte mesvingeras had. Bovendien werd er een drukindicator voor de messenhydrauliek gemonteerd en werd de instelling van de slipkoppeling van 750- naar 900 Nm verhoogd. Daarbij kreeg de perskamer een extra wals, die ook bij invoer van droog materiaal tot een gegarandeerde balenrotatie moet leiden. Het vereiste onderhoud werd minder en de uittilhoogte van de kamerkuip werd met 10 cm vergroot.

Groene kernfusie - de McHale Fusion getest (12)

De touch screen bedieningscomputer in de Plus variant is logisch en simpel opgebouwd en niet informatie overladen.

Ook de Expert Plus-terminal met een grotere monitor was nieuw en dankzij het nieuwe buizenframe in plaats van het rechthoekige frame verzamelde zich nauwelijks resten bij de kamerkuip (die bij de Fusion 1 na enige tijd tot foutmeldingen leidden). Al dat goeds heeft ook de in 2013 gepresenteerde Fusion 3 mee gekregen. Daarbij kan de nieuwe combinatie voor het eerst ook folie in plaats van alleen net wikkelen, iets waar loonwerkers al jaren om vroegen.

Daarbij werden ook de kritiekpunten als de tot dusver mankerende messengroepenschakeling en het niet overtuigende binden aan het begin van grotere netrollen aangepakt.

Pick up: twee varianten bij McHale

Bij de generatiewissel van Fusion 1 naar Fusion 2 introduceerde McHale een vijf rijïge pick up, die de opnamekwaliteit ten opzichte van de tot dan gebruikte vier rijïge pick up duidelijk verbeterde.

Die vijf rijïge gestuurde pick up is ook nu nog standaard. Maar McHales Duitse bedrijfspartner Tobias Häuser biedt nu ook een niet geregelde versie met 6 rijen aan. Die moet de gewasopname vooral op hogere snelheden en bij kort, nat gewas verbeteren.

De lineair, dus niet verzet, geplaatste tanden zijn 6 mm in diameter en hebben een tussenafstand van 70 mm. Met zijn krap 2,0 m breedte (1,86 m tussen de buitenste tanden) is de pick up van de Fusion 3 niet de breedste op de markt. Op papier bieden de meeste concurrenten 10-30 cm meer. Maar de gegeven breedte was bij ons in alle gevallen voldoende.

Het verstellen van de werkhoogte gaat met stappen via de meetwielen aan de flanken, die bij McHale niet pendelend zijn. Om binnen de 3m transportbreedte te blijven worden de meetwielen na het uittrekken van een bout simpelweg naar achteren geklapt. De overbelasting beveiliging gebeurt met een slipratelkoppeling. Lof hebben we voor de optionele rollenneerhouder met dubbele rollen. Die zorgt voor optimale invoering, ook bij onregelmatig gelegd zwad. Ook het overdragen van het gewas van de pick up naar de rotor gaat feilloos. Dankzij de zijdelingse invoervijzels gaat het ook aan de randen gesmeerd.

Deze diashow vereist JavaScript.

Spiraalrotor met messengroepenschakeling

In de buurt van de rotor is er bij de Fusion 3 ook een en ander veranderd. Net als eerder wordt er een spiraalrotor met drie rijen tanden en aan twee kanten opgelaste rotorvingers gebruikt, waarvan de gedeelde aandrijving met de pick up via de rechterkant van de machine loopt.

De overbelasting-beveiliging is geregeld met een nokkenschakelkoppeling. Het ontwerp van de strippen werd voor een betere snijkwaliteit veranderd. Het gewas wordt nu bij de messen meer gecompacteerd en kan niet zo makkelijk meer aan de messen voorbij getrokken worden. Voor de Duitse markt is er nu eindelijk een optionele hydraulische messengroepenschakeling, die eenvoudig via de terminal te bedienen is. Zo kunnen of alle 25 messen (voor een theoretische 46 mm grote snijlengte) of 12- en 13 messen het werk doen.

De messenbalk is tweedelig hydraulisch (over twee accumulator) tegen overbelasting beveiligd. Stuksgewijs zijn de messen gezekerd met breekpennen de drukaanduiding zorgde er bij de Fusion 2 al voor dat de berijder het werken van de messen kon controleren. De twee messenbalken worden nu permanent door een ‘knife sensing system’ onder circa 40 bar gezet, en dat houdt in dat ze na uitwijken direct in hun uitgangspositie terug komen.

Over de messen zit een afdekplaat om vervuiling te voorkomen. Als de rotor is volgelopen, dan kan de verstopping door het hydraulisch uitklappen van de messenbodem opgeheven worden. Daarbij draaien de messen ook nog wat naar buiten wat de bereikbaarheid verbetert. Om de messen te verwisselen moeten we nog steeds onder de machine, omdat er via de hydraulisch zwenkbare kamerkuip niet bij de messen is te komen. Dat messen verwisselen ‘van onder af ’is door de grote bodemvrijheid geen probleem. Gevaarlijk klimwerk over de balenkamer is hier dus niet nodig.

Voorbeeldig: de messenpositie wordt tweevoudig met sensoren bewaakt. Zo heeft men vanuit de berijdersstoel de snijkwaliteit altijd onder controle.

Groene kernfusie - de McHale Fusion getest (2)

De rotor met drie rijen heft schaarmessen en trekt goed in.

Driedelige vaste kamer

De McHale Fusion 3 is net als zijn voorgangers als vaste kamerpers opgezet (met de Fusion Vario heeft McHale intussen ook een combi met variabele perskamer in het assortiment). De balenkamer is 1,25 m in doorsnee en 1,23 m breed.

Voor de rotatie en verdichting van de balen zorgen 18 walsen, waarbij de zwaarbelaste walsen (in het lage deel van de kamer) op dubbelrijïge rollagers lopen. Dat zorgt voor stabiliteit en verhoogt de levensduur. De zelfreinigende schroefdraad aan de perswalsen moet voor een lange levensduur zorgen.

De persdruk wordt, net als bij de eerste generaties met een regelventiel aan de rechterkant van de rijrichting in gesteld. Bediening met de terminal was comfortabeler geweest, maar aan de handmatige bediening zullen weinig mensen zich storen.

De perskamer is in de basis verdeeld in drie wals eenheden, waarvan er twee voor de balenoverdracht hydraulisch kunnen uitzwenken. De bovenste kamerhelft met tien walsen zwenkt daarbij naar boven terwijl het voorste deel van de kamer met drie walsen star is. Het onderste deel, de zogenaamde kamerkuip, met vijf walsen zwenkt verticaal naar boven en naar achteren en presenteert zo de balen op de wikkeltafel.

Door de zijwanden van de kamer worden de balen lang gericht geleid, zodat ook op hellingen een goede overdracht naar de wikkeltafel op hellend vlak gegarandeerd is. Al bij de Fusion 2 werd het uitzwenkbereik met ongeveer 10 cm naar boven verhoogd, wat aanvullend een snelle balenoverdracht mogelijk maakt. Dat werkt inderdaad snel en de wikkelaar begint al voordat de kamer weer gesloten is. Door die korte stoptijden wordt de doorvoer per uur, aanvullend met de hoge verdichtingsgraad, nog eens verhoogd, zoals we al in de onafhankelijke test van de Fusion 2 konden constateren.

Een mechanische borging is er trouwens niet, wat zich ook in de praktijk ook door een geringe storingsgevoeligheid kenbaar maakt. De balen komen met mooi scherpe kanten uit de kamer en ook op een hellend talud komen de balen dankzij de strakke geleiding door de kamerkuip en twee geleid rollen veilig en recht op de wikkeltafel te liggen.

Deze diashow vereist JavaScript.

McHale Fusion 3 met mantelfolie

Optioneel levert McHale de Fusion 3 af fabriek met een folie mantelbinder aanvullend op de bekende netwikkelaar. Dat maakt de machine tot Fusion 3 Plus. Het inleggen van de folie gaat erg simpel, hij hoeft alleen om de omkeerwals geleid te worden en aan het eind van de vorige rol vast geknoopt worden. De netrem werkt overigens hydraulisch, wat ook de storingsgevoeligheid, door bijvoorbeeld vervuiling, moet verminderen. Mooi: de 1,40 m brede folie loopt ook mooi door over de koppen van de balen. Opdat die effectief afgedekt worden zijn er twee halvemaan vormige opzetstukken in het voorste gedeelte van de balenkamer gemonteerd.

Groene kernfusie - de McHale Fusion getest (8)

Voor het eerst is er nu op de Fusion 3 als ‘Plus’ een foliebinder. Het insteken gaat makkelijk .

Verticale wikkelaar

Een kenmerkend onderdeel van de Fusion 3 is de al van de Fusion 2 bekende verticale wikkelaar. Daar zitten twee voorstrekkers tegenover de wikkelring gemonteerd. Ze worden met twee aandrijfwielen aan het werk gezet. In de plaats van snijders worden hier geen klapmessen, maar hydraulisch intrekbare messen gebruikt die de folie eerst samen trekken en dan mooi afsnijden en weer vrij geven.

Als er een folie baan scheurt, dan gaat het systeem automatisch over op het wikkelen met een enkele rol folie. In de cabine krijgt de berijder dan een optisch- en akoestisch waarschuwingssignaal.

Wisselen van de folierollen gebeurt links van de wikkelaar, waarbij de tweede voorstrekker met een druk op de knop aan de machinekant eenvoudig in de wisselpositie gebracht kan worden. Er kunnen tien extra rollen mee in de zijkasten plus twee op de voorstrekkers. Voor de hydraulica van de Fusion 3 volstaan 3 enkel werkende aansluitingen plus een vrije uitloop, respectievelijk een loadsensing stuuraansluiting.

Een centrale hogedruksmering met vet en olie is standaard ingebouwd.

Deze diashow vereist JavaScript.

Technische gegevens McHale Fusion 3

Pick-up:
5 rijïg gecontroleerd (optioneel:  6 rijen, niet gestuurd); opnamebreedte vlg. DIN 2,00 m, geveerd; tandafstand 70 mm, ratelkoppeling

Messengedeelte:
Spiraalrotor met 3 rijen; 25 messen; optioneel groepenschakeling 12/13  ( hydraulisch over de terminal);  theoretische snijlengte 46 mm;  uitzwenkbare messenvloer;  nokkenschakelkoppeling

Kamer:
18 Walsen, 1,25 x 1,23 m; hydraulisch kantelbare Kammer kuip. Binden: met net, optioneel met folie

Wikkelaar:
Verticaal geplaatste wikkelring;  2+2 foliewikkeling met overlap;  twee voorstrekkers (standaard 70% voorstrekking, optioneel 55%)

Gevraagd vermogen:
Circa 90 kW; 45 l/min bij 180 bar

Uit de praktijk: Joseph Spiegelberger, Frasdorf

Groene kernfusie - de McHale Fusion getest (16)

Joseph Spiegelberger heeft een loonbedrijf in Frasdorf, ten zuiden van München. Hij is sinds 5 jaar Fusion gebruiker.

Hoge prestaties, grote betrouwbaarheid.
Over het algemeen bevalt het Fusionconcept met zijn compacte bouw met één as en een hoge druklast op de 80 mm kogel. Ik werk veel op hellingen en kleine percelen en kom daar goed weg zonder bodem beschadiging. Bovendien heeft de trekker er meer tractie mee.

In vergelijk met de Fusion 2 zijn er wat dingen veranderd. De honger van de niet gestuurde zes rijïge pick up is opmerkelijk. De dubbele rolneerhouder is absoluut een aanrader. De snij-kwaliteit is bij de Fusion 3 beter dan bij zijn voorgangers. Als de messen wat versleten zijn, gaat de hydraulische messenzekering door de gehalveerde beveiliging in de groepenschakeling er niet zo snel meer uit.

De verdichting is top, het binden en wikkelen met folie gaat absoluut betrouwbaar. De afdekking van de kanten met de folie bevalt me bijzonder. Op de bediening is niets aan te merken. Tot nu toe heeft mijn Fusion 3 probleemloos ruim 4.300 balen geperst.”

Onze samenvatting

Met de Fusion 3 biedt McHale nu ook de mogelijkheid om balen met folie te binden. Daarbij worden details, bijvoorbeeld op het gebied van de toevoer verbeterd. De groepenschakeling met voorkeuze mogelijkheid, die ook de snijkwaliteit verhoogt, is nieuw.

Nog steeds scoort deze combinatie met zijn mooi scherp gevormde balen en zijn doorvoercapaciteit. Het opnemend vermogen van de pick up en de snijinstallatie is hoog. Aan de bediening ben je snel gewend, of er nu op de automaat- of manueel gewerkt wordt.

 • hoge invoercapaciteit,
 • hoge verdichting
 • compact, met een enkele as
 • met dikke banden
 • snelle overdacht van de balen, snelle wikkeling
 • messengroepenschakeling
 • over de terminal
 • messenbodem kan omlaag
 • eenvoudige bediening
 • goede folie afdekking
 • over de kanten
 • nog geen ISOBUS (maar daar wordt aan gewerkt)

De specialist:
De Fusion 3 is duur, maar van voor tot achter doordacht en betrouwbaar.

Deze diashow vereist JavaScript.