Leestijd: 4 minuten

Kärcher hogedrukreiniger HD 5/15 CX Plus FR Classic getest | Zodat ook de leek direct ziet met een model uit de Profi serie van Kärcher te maken hebben, is die serie nu antraciet grijs. Maar de Profi modellen hebben meer te bieden. We hebben de kleinste van het stel getest.

De grijze wijze - Karcher hogedrukreiniger getest (8)

Een grijze wijze werkt het liefst op de achtergrond. Dat geldt ook voor de hogedrukreiniger HD 5/15 van Kärcher. Hij geeft geen commentaar, laat zich gewoon in een rustige hoek zetten of reist mee in de  kofferruimte als hij eens buiten het erf moet zijn. Maar als hij nodig is, dan is hij altijd paraat met zijn 150 bar werkdruk.

Kärcher met lage druk als het voorzichtig moet

Als het voorzichtigjes aan moet, dan kan de druk teruggeschroefd worden naar 30 bar. Dat is praktisch en makkelijk te doen met een draaiknop. Alleen gaat die knop zwaar als er waterdruk op het systeem staat. De lanslengte is met 100 cm passend in dit segment en de lans ligt ook bij langdurig gebruik goed in de hand. We gebruikten de standaard spuitmonddrager met drie verschillende nozzles, een vuilfrees en een vlakte- reiniger. Het resultaat van het werk met al die delen is ons goed bevallen.

De grijze wijze - Karcher hogedrukreiniger getest (2)

Met de ´knijpknop´ (geel) is de druk instelbaar tussen 30-150 bar.

Terwijl de wissel van spuitmonden bij de gele hobby machines met een bajonetsluiting sneller is, waren we ook tevreden met deze zonder gereedschap te verwisselen spuitmonden op de lans. De kop met drie spuitstukken beviel ons erg goed. Door de kop simpelweg te verdraaien is er keuze tussen een vlakstraler, een gebundelde straal en een spuitmond voor chemische toevoegingen. Bij het gebruik daarvan wordt de werkdruk automatisch gereduceerd. Prima!

Ook het werken met de vuilfrees, die roteert met 4.000 tpm, heeft ons overtuigd. De vlakstraler levert ook goed werk bij het reinigen van de vloer of pleisterwerk. Als er kleine steentjes op de grond liggen, is het  beschermingsrooster handig. Het verhindert dat ze opspringen en de twee roterende spuitmonden beschadigen.

De grijze wijze - Karcher hogedrukreiniger getest (7)

Het rooster in de oppervlakte reiniger verhindert het opspringen van steentjes.

Reinigingsmiddel gebruiken met de Kärcher

Het beste reinigingseffect wordt bereikt door het langzaam over de vloer bewegen. Aan de achterkant van het apparaat is een slangetje uit te trekken. Dat is geen katheter, integendeel. Het dient om reinigingsmiddel uit een externe container mee te zuigen. Dat is zeker zinnig bij het gebruik van grotere hoeveelheden chemicaliën. Als dat maar met weinig chemicaliën gebeurt, dan kan beter het interne tankje gebruikt worden. Mooi is dat de toevoer van chemicaliën met een draaiknop naar richtwaarden is te regelen. De hoofdschakelaar is senioren- en handschoen vriendelijk en goed bereikbaar.

De grijze wijze - Karcher hogedrukreiniger getest (6)

Het aanzuigen van extern reinigingsmiddel gaat met een slang. De hoeveelheid wordt met een draaiknop (geel) geregeld.

Helaas staat onze grijze wijze wat wankel op zijn wielen, zodat hij na een ruk aan de slang wel eens wil omtuimelen.

Om de slang op te bergen hebben de modellen met een ´X´ in de aanduiding standaard een slanghaspel. De wankele as daarvan was echter niet overtuigend. Prima zijn de in de slanghaspel opgenomen draaikoppelingen, die verhinderen dat de 15 m. lange slang in de knoop raakt.

De grijze wijze - Karcher hogedrukreiniger getest (1)

De Kärcher profi heeft metalen slijtagedelen

Het hart van de machine is een driezuiger axiaalpomp, Bij de Profi-lijn van Kärcher zijn alle slijtagedelen van metaal en ze moeten vier keer zo lang mee gaan als bij de hobby machines. Niet alleen bij de pomp, maar bij alle schroefverbindingen van de lijn voor bedrijfsmatig gebruik claimt Kärcher die vier keer langere levensduur. Ook de kwaliteit van de gebruikte kunststoffen is hier beter, net zoals de olievoorraadhouder. Bijzonder blij waren we dat bij hardnekkig vuil de machine ook ingezet kan worden met tot 60°C heet water.

De grijze wijze - Karcher hogedrukreiniger getest (4)

Bij de Profi modellen is de cilinderkop van messing. Daarmee moet de levensduur 4 x zo groot zijn.

Technische gegevens Kärcher HD 5/15 CX Plus FR Classic

Werkdruk: 30/150 bar
Debiet: 230/500 l/u
Max. temp. watertoevoer: 60 °C
Reinigingsmiddelentank: extern
Afmetingen L x B x H: 360 x 400 x 925 mm
Gewicht: 32,5 kg
Hogedrukslang: DN 6, 15 m
Straalpijp: 550 mm

 

Samenvatting

De Kärcher hogedrukreiniger HD 5/15 CX Plus FR Classic is een goede keus voor beperkte inzet. De afwerking is goed, de bediening eenvoudig en de metalen slijtagedelen garanderen een lange levensduur. Met details zoals de verdelerkop met drie spuitmonden en de ophangbeugels voor de hogedruk slang, het snoer en de vuilfrees scoort hij extra punten.

De grijze wijze - Karcher hogedrukreiniger getest (5)

Door de kop te verdraaien kan er eenvoudig tussen vlakstraler, gebonden straal of chemie mondstuk gekozen worden.

Jammer is de relatief hoge prijs, speciaal die voor de toebehoren. Daarom is het bij aankoop belangrijk te beslissen wat u nodig heeft. Want in pakketprijs valt de zaak iets gunstiger uit.

Bedrijfsinformatie

Kärcher biedt in 11 verschillende klasses mobiele hogedruk-reinigers aan. Vijf daarvan hebben geen verwarming. Het geteste model hoort tot de HD Kompactklasse. Als toebehoren zijn er verschillende spuitmonden, borstelsets en hogedrukslangen te koop.

De grijze wijze - Karcher hogedrukreiniger getest (3)

Vorige artikel
Volgende artikel