Leestijd: 4 minuten

Kuhn voermengwagen Profile 1470 in de AGRARTECHNIK-Machinetest | De profile serie staat bij Kuhn voor middelgrote voermengwagens en een geoptimaliseerde frame constructie. Dat laatste is gedaan met slimme details. We hebben een Profile van 14 kuub een paar weken op onze testbedrijven uitgeprobeerd.

goed-mengsel-dankzij-de-kuhn-profile-1470-voermengwagen-4

Meer dan een kwart eeuw na de introductie van voermengwagens in Nederland zijn de baanbrekende vernieuwingen schaars geworden. Naast de elektronische hulpjes zijn het voornamelijk de geoptimaliseerde formaten en standtijden waar de techneuten mee bezig zijn geweest. Onze testmachine, een Profile 1470, is een mooi voorbeeld van zo’n stuk doorontwikkeling. Door het geïntegreerde onderstel kon de bouwhoogte krap 15 cm minder worden. Verder zijn de wormwielen met hun aandrijving al een paar jaar niet meer aan de bodem geschroefd, maar zijn ze in een koepel gemonteerd. Op die manier worden mogelijk optredende hefboomkrachten en stoten gelijkmatiger over de containerbodem verdeeld.

Een bijzonderheid bij de Kuhn is de gepatenteerde oliebadsmering van het bovenste wormwiellager. De olie die daar in zit hoeft maar één keer per jaar of om de 1500 bedrijfsuren verwisseld te worden.

Staat hier jouw Kuhn voermengwagen tussen?

We hebben de wagen via de 540 serie as van verschillende trekkers gereden. Vanwege de lichte loop van de machine moet een trekker van 80 pk al sterk genoeg zijn. Voor klanten die de menger regelmatig of constant met minder vermogen willen gebruiken is er een bijzondere uitvoering met een aangepaste overbrenging aan, in stand en met een bowdenkabel vanuit de trekker bediend, zijn de maximaal 29 rotaties van de wormen te reduceren tot 16 rotaties. Over kleinere trekkers gesproken: bij gebruik van meerdere schuivers of een dwarse band zijn de grenzen met een dubbelwerkende regelunit snel bereikt. Dan brengt de optionele elektrohydraulische bediening uitkomst zoals we die op onze testwagen hadden. Die was overigens slechts voor demodoeleinden voorzien van drie uitgifteluiken. Op de siloplaat was de Profile door zijn hoogte van 2,55 m zelfs te vullen met onze kleine shovel.

goed-mengsel-dankzij-de-kuhn-profile-1470-voermengwagen-5

Door de achterste opgang kan er ook achterwaarts ingestoken worden.

Ronde balen laten zich snel en probleemloos verwerken. Dat komt ook omdat het laatste wormwiel met zijn messen bijzonder omhoog getrokken is. Daarmee ontstaat er een mooie afloop die de balen mooi de wagen in trekt. Op onze testmachine ontbrak de overkookring, die de wagen bij het balenverwerking goed zou hebben gedaan. Ook hadden we graag het op de optielijst staande radiodisplay voor de shovel gehad. Onze testwagen was voorzien van de standaard geleverde programmeerbare KDW 340 weegsysteem.

goed-mengsel-dankzij-de-kuhn-profile-1470-voermengwagen-1

De weger zit goed zichtbaar op de voorkant van de voermengwagen.

Een nieuwe portie aanleggen is op de display snel en eenvoudig gedaan. Er is een keuze uit een lijst van 50 voedermiddelen en die kan uitgebreid worden. Ingeven van de componenten gebeurt qua hoeveelheid per dier of groep dieren. Een praktische automatische doorschakeling van toevoegingen bij het beladen is mogelijk en ook het pauzeren of overslaan van componenten is mogelijk. Maar: de laadvolgorde van de voeders die bij het eerste opstellen van het recept gekozen is, moet later aangehouden worden. Dat moet bijna altijd goed gaan, maar wat meer flexibiliteit was praktisch geweest. Aan de voedertafel slaat de Profile 1470 een goed figuur. De breedte is door de zijdelings aangebrachte uitschuivers gereduceerd. De uitbrengschacht zelf is door een uittrekbaar blik met nog eens 30 cm te verlengen.

goed-mengsel-dankzij-de-kuhn-profile-1470-voermengwagen-7

De container heeft een aanhaakbare trap om bijvoorbeeld handmatig kleine hoeveelheden bij te mengen.

Technische gegevens Kuhn Profile 1470 voermengwagen

Containervolume: 14 m3
L x B x H: 6,46/2,42/2,55 m
Banden 425/40R17
Gevraagd vermogen: 80 pk

Samenvatting

Compact en vooral gebouwd op een lange levensduur sloeg de voermengwagen Kuhn Profile 1470 een goed figuur tijdens onze test. Op de voederuitbrengst is niets aan te merken. De wagen laat zich tot op de containerbodem legen. De bediening van de KDW 340 is simpel en snel geleerd. Hij dient echter gelijktijdig voor de programmering van de voederrantsoenen en de aanduiding van het vulgewicht voor de beladingstrekker, wat inhoud dat hij bij de wagen moet blijven. Het laadvolume is van 14 naar 20 kuub te vergroten. De afmetingen zijn met de breedte van 2,4 m in dat opzicht bijzonder goed. Als de wagen is afgekoppeld om gevuld te worden is er een hydraulische steunpoot met weegstaaf en een accu voor de stroomvoorziening van de weegunit te koop. De verplichte handrem zit zijdelings, schuin uitstekend onder de transmissie op het chassis. Ondanks dat hij binnen de wagenbreedte valt, hadden we hiervoor een andere plek of kortere hendel gewenst.

goed-mengsel-dankzij-de-kuhn-profile-1470-voermengwagen-6

goed-mengsel-dankzij-de-kuhn-profile-1470-voermengwagen-2Bedijfsinformatie

Kuhn biedt horizontale en verticale mengers aan. De Profile serie is bij Kuhn gepositioneerd in de middenklasse. Ingesloten tussen de Euromix serie 70-80 met kleinere en grotere  containerinhouden worden de Profile mengers aangeboden tussen 14-20 m3. De constructie waarbij het chassis een de container is gelast is afwijkend van die bij de Euromix  kenmerkend en staat garant voor een lage bouw.