Leestijd: 4 minuten

De Fliegl balentransportwagen met beladingsbeveiliging in de Agri Trader test

Het maakt niet uit of het gaat over ronde of rechthoekige balen. Ze moeten allemaal een keer van de akker naar de opslag. Daarbij wordt het transportmiddel en de veiligheid er van vaak genoeg over het hoofd gezien.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (6)

Gebruikte platte wagens voor het transport van strobalen? Die zijn er al vanaf €4.000 te vinden. En voor het grootste deel van de landbouwers zijn die klassieke zijkippers of robuuste eigen bouwsels de meest gangbare logistiekvariant voor het transport van rechthoekige- of ronde balen.

Nieuwe, geremde platformwagens met kopschotten en achterwanden zijn er vanaf ca. €15.000. Maar aan het vastsjorren van de lading met spanbanden blijf je ook daar zitten. Wie zich daar niet aan houdt of zijn medewerkers met ondeugdelijk materiaal op pad stuurt, die riskeert serieuze straffen.

Een eenvoudige zoektocht op Internet over ongelukken die er tijdens het balentransport zijn gebeurd, is lang en varieert van een omgevallen rij fietsen tot de dood. Feit is dat het best een moeilijke zaak betreft en dat de transporteurs dat vaak onderschatten.

Fliegl Argrartechnik liet op de Agritechnica van 2013 voor het eerst de DPW210 met complete ladingbeveiliging zien. Met zijn ver naar boven opende zijvleugels slaat de fabrikant met deze aanhanger een nieuwe weg in.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (5)

Onze test van de Fliegl DPW balentransportwagen

In onze machinetest voelden we de tweede generatie van deze drie-asser aan de tand. Naast de veiligheidsfactor, die bij de economische beschouwing van de aanhanger eerst zijdelings meetelt, hebben we naar de tijdfactor gekeken. Daar speelt de DPW ten opzichte van de conventionele concurrentie zijn  troef uit.

Aan de trekker worden twee dubbel werkende ventielen verbonden, daarna is de is de aanhanger met 32 vierkante-, of naar belading 24 ronde balen in een minuut startklaar.

Bij onafhankelijke zijroosters zijn ze onafhankelijk van elkaar steil naar boven op te klappen. De bevestigingspunten van de hydraulica zitten boven aan de dragers. Doorgaans is het voldoende om maar een zij-element te openen en het andere dan als aanslag bij het laden te gebruiken.

Maar dat gesloten zij-element mag in geen geval gezien worden als een stevige wand, waar het beladingsvoertuig dapper op los kan gaan. Want de insteek van de constructie is zo dat die ‘wand’ niet meer in zijn onderste vergrendeling, maar uitsluitend nog aan de bovenkant geborgd is. Daar heeft Fliegl intussen al wat aangedaan: de kant die bij het beladen gesloten blijft, wordt nu nog met een grendel geborgd.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (4)

Over de constructie van deze balentransportwagen

De hele opbouw van de lading beveiliging is nog het best met een omgekeerde schoenendoos te vergelijken, die hydraulisch aan een drager voor en achter naar beneden daalt en daar vergrendeld wordt.

De slotbussen die voor en achter het zij-element van boven opvangen zijn in de breedte met een grofgatig rooster af te stellen tussen de 2,50-2,95 m. Evenwijdig daaraan moeten dan ook de zijroosters  hydraulisch op het gevoel worden uitgeschoven. Dat liep goed bij ons.

Juist bij de vierkante balen moet er opgelet worden dat ze niet te strak in de wagen worden geduwd omdat anders het naar onder in de vergrendeling vallen van de vangers belemmerd kan worden. Geef de vergrendelbussen hier liever een gat te veel dan te weinig.

Het platform van de kar heft een lengte van 9,90 m. Op ons testbedrijf konden we daar in de lengte makkelijk vier rechthoekige balen van 2,40 m kwijt. Onze testaanhanger was de luxe, aan twee kanten openende versie. Die kost ca. €2.500 extra. Standaard gaat alleen de rechterkant open.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (3)

De bediening gebeurt vanuit de cabine met een overzichtelijk gehouden bedieningsconsole. Met tuimelschakelaars wordt een van de drie functies: ‘klappen’, ‘uitstoten’ of ‘rooster omhoog’ geselecteerd. Dan wordt het ventiel bekrachtigd. Uit de trekker stappen is niet meer nodig.

Op de weg loopt de aanhanger leeg of geladen mooi rustig achter de trekker. De wagen heeft een tweekrings luchtinstallatie met lastafhankelijke remmen.

Technische gegevens Fliegl DPW 210 BL

Toelaatbaar totaal gew.: 21.000 kg
Deklengte: 9,90 m (star)
Platform breedte: 2,48 m (star)
Platform hoogte (laadzijde): 1,10 m
Banden: 385/55-R22,5

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (8)

Samenvatting

Na het transporteren van meer dan 1.000 vierkante balen vanaf de stoppelakker en een paar honderd ronde balen vanaf de weidegronden kunnen we stellen dat we de Fliegl DPW balenaanhanger in het afgelopen seizoen uitgebreid hebben getest.

De tijdsbesparing en natuurlijk de makkelijker en veiliger manier van werken is door het vervallen van het sjorren enorm. Maar dat moet zijn extra geld wel waard zijn.

Bij korte afstanden tot de boerderij gebeurt dat snel. De zelfborgende werking van een volle aanhanger vervalt natuurlijk bij deel belading, dan moet er toch nog gesjord worden. Maar aan de flanken zijn er voldoende sjorhaken en tegen meerprijs is er een gereedschapskist voor de spanbanden leverbaar.

Tijdens onze testperiode gaf de aanhanger geen problemen. Ook op de mechanisch zwaar belaste delen zoals de sluitingen en zij-elementen zagen we wel gebruikssporen, maar geen slijtage.

Constructie technisch is de aanhanger goed voor een lange levensduur, maar in praktijk zal die sterk afhangen van de manier van gebruiken. Vooral lomp laden kan de constructie schaden. Bij laag hangende elektriciteitsleidingen moet er opgelet worden wanneer de roosters omhoog geklapt worden.

De professionele balentransporteur heeft zijn prijs en moet binnen het denkraam van de klant passen. Maar wie per jaar duizenden balen verzet, doet zich tekort als hij de DPW 210 BL niet overweegt.

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (1)

Bedrijfsinformatie

De DPW balentransporteur met ladingbeveiliging van Fliegl is er sinds kort ook als twee-assige ZPW 160 BL met een totaalgewicht van 16 ton en een deklengte van 6,90 m. Daarbij levert Fliegl natuurlijk ook een pallet aan eenvoudige balenaanhangers. Daarvan worden er jaarlijks meer dan 300 van verkocht.

Uit gesprekken met Fliegl bleek dat dit beladingsconcept ook gebruikt kan worden voor kerstbomen en groentekisten. Wordt vervolgd dus…

Fliegl balentransportwagen - enkel opgeklapt in plaats van dubbel gesjord - Agri Trader testrapport (2)