Leestijd: 5 minuten

De Eurocomach machines zijn gewoon heel compleet

Eurocomach ES 60 TR - prijs en kwaliteit die klopt - AgriTrader (2)

De eigenaren Erminio Guaita en Kees Schoorl, beter bekend als ‘Guaita en Kees’, praten vol enthousiasme over hun bedrijf en de producten die ze verkopen. Eerst heeft Guaita het kort over een stuk geschiedenis. Hoe hij al ruim 42 jaar ‘in de handel’ werkzaam is.

Het is allemaal gestart met de export vanuit Nederland naar Italië van alle Italiaanse merken bouwmachines. En ongeveer in 1985 startte Guaita de samenwerking met de oom van Kees, zo is het bedrijf Guaita & Schoorl ontstaan. In 2002 heeft Kees ‘het stokje’ overgenomen van zijn oom, sindsdien is het simpelweg ‘Guaita en Kees’.

Voordat we het gesprek kunnen voortzetten, komt er een klant binnen die meteen een kop koffie krijgt en er wordt over van alles en nog wat gepraat en er wordt veel gelachen. Nu wordt het mij meteen wel duidelijk, je koopt bij Guaita & Schoorl om het brede producten-programma dat ze hebben, maar ook omdat je koopt bij ‘Guaita en Kees’, het is gewoon prettig zaken doen met hen. Zo heeft het bedrijf een trouwe klantengroep ontwikkeld die uit heel Nederland komt. Het zwaartepunt ligt hierbij wel duidelijk in een straal van zo´n 150 kilometer rondom Assendelft.

Supermarkt voor uitrustingsstukken

Net is al even gesproken over een breed leveringsprogramma en dat hebben ze. Collega´s hebben de naam supermarkt al eens gebruikt en dat is eigenlijk heel treffend. Want als je een rondje maakt door het bedrijf, zie je dat vrijwel alle uitrustingsstukken, nieuw en gebruikt, zijn voorzien van prijsstickers.

Men heeft dermate veel op voorraad en in zo’n diversiteit dat je beter kunt vragen welke soorten uitrustingsstukken ze niet hebben. Zo maar een greep: graafbakken in allerlei soorten en maten, trilblokken, borstels, klepelmaaiers, grijpers, rippers, staalscharen, hamers, klemmen en verlenggieken. Merken: onder meer Canginibenne, Trevibenne en Simex. Verder kunnen klanten bij Guaita & Schoorl terecht voor alle voorkomende service- en reparatiewerkzaamheden. Zowel op locatie als in de compleet uitgeruste werkplaats.

Nieuwe & gebruikte machines

Naast de nieuwe en gebruikte uitrustingsstukken, kunnen klanten ook bij Guaita & Schoorl terecht voor nieuwe en gebruikte machines. Qua nieuwe machines is men sinds 2015 import-dealer van Eurocomach. Guaita: “De prijs-kwaliteitverhouding van deze machines is uitstekend, je krijgt veel machine voor je geld”.

Het merk is wellicht niet voor iedereen even bekend, maar Eurocomach bestaat al sinds 1992 en draait al heel wat jaren mee op de Nederlandse markt. Eurocomach is een Italiaanse fabrikant van mini- en midigravers van 1 tot 10 ton machine-gewicht. Ook produceert men schrankladers op banden en rupsen evenals (mini-)rupsdumpers.

Eurocomach machines zijn volledig binnendraaiende machines wat ze zeer geschikt maakt voor het werken in kleine ruimtes.

De Eurocomach machines beschikken qua techniek over motoren van Yanmar of Kubota. Verder gebruikt men bij de opbouw hydraulische componenten van uitsluitend kwaliteitsmerken. Bovendien is het moederbedrijf Sampierana de grootste fabrikant van rupsonderwagens van Europa. Zij leveren aan vrijwel alle bekende leveranciers van voertuigen op rupsen.

Eurocomach in de praktijk

Nu is het tijd om te gaan kijken hoe Eurocomach er in de praktijk uitziet en vooral, hoe de machine werkt. Door Guaita & Schoorl is de Eurocomach ES 60 TR gekozen, een 6 tons midigraver op rupsen. In Nederland en België een populaire klasse machines, waarin zich ook veel concurrentie bevindt.

Zoals gebruikelijk maakt het Agri Trader testteam eerst een rondje rond de machine. Twee zaken vallen ons direct op: de afgeronde cabine en motorkap van een echte binnendraaier en de driedelige giek. De slangen en leidingen zien er keurig uit en zijn netjes weggewerkt.

De machine zoals deze nu voor ons staat is zeer compleet: standaard sloopsorteerfunctie en extra vierde hydraulische functie, lekleiding opgebouwd voor bijvoorbeeld gebruik van een trilblok, volledige proportionele bediening in de joysticks, loadsensing, brandstofvulpomp en led verlichting.

Kees: “Wij bestellen de machines in Italië full options, dan is het allemaal ook veel mooier weggewerkt dan bij opbouw achteraf”. Guaita & Schoorl laat de machine ook nog met het zogenaamde ‘flow control’  uitvoeren. Hiermee kan de machinist diverse profielen instellen voor verschillende uitrustingsstukken.

Eurocomach ES 60 TR - prijs en kwaliteit die klopt - AgriTrader (1)

We gaan verder, de servicevriendelijkheid is goed, de motor en diverse componenten zijn prima bereikbaar via de drie servicekappen. De machinist neemt plaats op de stoel die een fijne zit heeft en voldoende verstelmogelijkheden heeft. Omdat alle functies te bedienen zijn via de joysticks, bevinden er zich geen pedalen op de grond. Resultaat is veel beenruimte.

Dus ondanks dat het een binnendraaier is, heeft de cabine meer dan genoeg ruimte. Enige minpuntje in de cabine is de plaats van het reservoir van de ruitensproeiervloeistof. Deze zit verstopt naast de stoel en is slechts met een gieter bij te vullen.

Je hebt veel zicht rondom de machine en je kunt bijna elk raam openen, wat in de zomer of bij bepaalde klussen erg prettig is.

De machinist start de motor en allereerst test hij de stabiliteit en kracht van de machine. Hij tilt een wals met een gewicht van 2000 kg op de palletvorken. Dit maakt indruk, een uitstekende prestatie voor een machine van 6 ton. Verklaarbaar door de driedelige giek met twee cilinders, waarmee veel kracht kan worden uitgeoefend. De reikwijdte op het maaiveld van maar liefst 7 meter is gigantisch.

Na deze proef wordt de bak aangekoppeld. Waarbij moet worden opgemerkt dat de plaats van de snelwisselbediening kan worden verbeterd. Deze zit onder de armleuning waardoor je de sleutel regelmatig aanraakt als de stoelleuning (te) laag staat.

Eurocomach ES 60 TR - prijs en kwaliteit die klopt - AgriTrader (3)

Het graven gaat prima, de 46 pk Kubota motor draait rustig. En door de loadsensing heeft de machinist altijd voldoende kracht voorhanden. Na het graven gaat de machinist afwerken, daarbij kijkt hij hoe fijngevoelig de machine is en hoe die reageert op de verschillende commando’s. De proportionele bediening werkt fijn, je kunt alles tegelijk bedienen.

Bij het afwerken moet je wennen aan het feit, dat de driedelige giek natuurlijk meer gewicht heeft dan een standaard giek. Heb je eenmaal een tijdje gewerkt gaat dit prima.

Tot slot het rijden. De machine is snel, je kunt twee rijsnelheden selecteren. Die zijn te bedienen via knoppen op de werkhendel van het schuifbordje.

Conclusie van deze test

De Eurocomach ES 60 TR is een breed inzetbare 6 tonner. Sterk punt van het merk Eurocomach in het algemeen en deze machine in het bijzonder is de prijs-kwaliteitverhouding. Je koopt met deze machine een goede allrounder voor een goede prijs.