Leestijd: 5 minuten

Energreen startte haar activiteiten op het gebied van bermonderhoud te weten reinigen van sloten, snoeien van hagen en kanaalbermen al sinds de jaren 90. Door het luisteren naar klanten en hun wensen te  vertalen, ontstond een reeks aan gespecialiseerde machines, die aan de vraag konden beantwoorden.

Energreen de machine voor sloot, berm en wegbeheer, de efficiënte professional - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (7)

Door de compleetheid van het assortiment en de verscheidenheid aan accessoires biedt Energreen de gebruiker voor elk type werk een oplossing. Het bereik van zelfrijdende hydrostatische machines, vergemakkelijkt het werk van de professionals zoals loon

werkers, aannemers, waterschappen en gemeentelijke instellingen, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van wegen, bermen en andere publieke ruimtes.

Energreen ILF S 1500

De Energreen ILF S 1500 is bij uitstek een zeer professionele machine waarbij aanbouwdelen, van alle bekende fabrikanten, aangekoppeld kunnen worden en is daarmee een hoogstaand technologisch product voor het onderhoud van groen in de openbare ruimte. De machine heeft een Europees octrooi.

Dankzij de innovatieve technologische componenten heeft de ILF S 1500 ongeëvenaarde prestaties, ergonomie, hoge flexibiliteit en werkveiligheid. De machine kan worden uitgerust met drie verschillende soorten telescopische armen met werklengtes tussen 8 en 17 meter, waarbij naast de traditionele klepelmaaiers verschillende gereedschappen kunnen worden toegepast.

De Energreen ILF S 1500 heeft aan de voorkant een hefinrichting met aftakas of DIN-plaat, waardoor aan de voorkant van de machine een werktuig kan worden gehangen, tegelijkertijd met bijvoorbeeld een klepelmaaier.

Wat ons opviel:

  • Grote ramen voor het volledig monitoren van de arbeidsomgeving.
  • De zichtbaarheid, die de Energreen ILF S 1500 kenmerkt, is de sleutelfactor voor de juiste prestatie op het werk. Dit is een van de sterke punten van de ILF S 1500.

De machinist heeft dankzij de grote voorruit een volledig zicht op het werk waar hij mee bezig is. Ook ten aanzien van ERGONOMIE scoort Energreen hoge punten.

Iets wat ook opvalt is dat de cabine is ontworpen om te voldoen aan de strenge eisen die nodig zijn voor FOPS-ROPS testen op het gebied van veiligheid.

FOPS- Falling Object Protection Systems

Een FOPS-systeem biedt bescherming aan de inzittenden van een voertuig met behulp van een speciale wapening die op de dak- of plafondconstructie van een voertuig is geïnstalleerd om mogelijke verwondingen te verminderen in het geval van een vallend voorwerp.

Een voorbeeld hiervan kan een kooi om een tractor zijn om schade door takken, rotsen en andere vallende voorwerpen te voorkomen. Deze beschermingssystemen worden op grote schaal gebruikt in de bosbouw en mijnbouw.

ROPS- Rolling Object Protection Systems

ROPS bieden bescherming voor de bestuurder van het voertuig in het geval van een roll-over-incident. Dit wordt bereikt door het versterken van het voertuig voor energieabsorptie.

Het doel van het ROPS-systeem is om de vernietiging van een cabine te beperken in het geval van een overrol ongeval en de inzittende te beschermen. ROPS worden op grote schaal gebruikt in verschillende industrieën, zoals mijnbouw, bosbouw en landbouw.

Energreen de machine voor sloot, berm en wegbeheer, de efficiënte professional - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (6)

Cabine rotatie van 0°-90° voor een beter zicht op het werk

De cabine

De cabine is zeer goed geïsoleerd(fluisterstil), ruim en uitgerust met een efficiënte airconditioningsysteem en alle noodzakelijke vereisten om de machinist een volledig veilige en comfortabele werkomgeving te  garanderen.

Doordat de cabine versteld kan worden in een hoek van 0-90 graden heeft de machinist een goed zicht van 360 graden op de werkzaamheden die hij verricht, waardoor hij zijn lichaamshouding altijd op de juiste manier houdt, zonder dat stress, rugpijn of nekklachten optreden.

Door de instellingen op de single-joystick heeft de machine zeer veel capaciteit en voor diegene die liever met 2 hands-bediening werken is er de bekende dual-joystick leverbaar.

Energreen de machine voor sloot, berm en wegbeheer, de efficiënte professional - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (4)

Overzichtelijk bedieningspaneel rechts gepositioneerd van de stoel

Besturing

De machine die we bekeken hebben is uitgerust met vier stuurwielen met drie wielbesturingen: 2 wielbesturing, 4 wielbesturing en de zogenaamde krab-besturing. Door op een schakelaar te drukken wordt de desbetreffende of vereiste wielbesturing ingeschakeld.

Tijdens het rijden over de weg wordt de manoeuvreerbaarheid van de machine zo ingesteld dat de achterwielen niet meesturen, waardoor alleen de voorwielen kunnen worden bestuurd.

In lastige of moeilijke werksituaties kan de 4 wielbesturing ingeschakeld worden waardoor er weinig gemanoeuvreerd hoeft te worden, waarbij een traditionele tractor met een maai-arm drie of vier keer moet manoeuvreren. De krab besturing kan van essentieel belang zijn om uit moeilijke situaties te komen, zoals het af- of oprijden van een dijk of een ander obstakel.

Energreen de machine voor sloot, berm en wegbeheer, de efficiënte professional - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (5)

Stuurkolom met gemakkelijke bediening

Dubbele productiviteit

Met een landbouwtrekker kan het werk slechts in één richting worden gemaakt met als gevolg veel tijdverlies door veel machine manoeuvres. De Energreen ILF S1000 zorgt ervoor dat de bestuurder in beide richtingen kan werken zonder de machine te verplaatsen mede dankzij de maaiarm die 180° bereik heeft en de rotatie van bijvoorbeeld de maaier. Hierdoor wordt de werktijd aanzienlijk beperkt en de productie verdubbeld.

Energreen de machine voor sloot, berm en wegbeheer, de efficiënte professional - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (3)

Fronthef en pto met 2x dw ventielen

Telescopische armen

Deze zijn in drie uitvoeringen te krijgen en worden aangeduid met een letter.

De ILF S1500 met telescopische arm F, speciaal voor de kleine ruimtes is erg geschikt voor het maaien van gras op bermen en smalle gebieden waarbij opvalt dat het maaien bij obstakels zoals verkeersborden etc.  wordt vergemakkelijkt.

Een veelzijdige machine voor speciale bedrijfsomstandigheden.

De Energreen ILF S1500 uitgerust met een telescopische arm 3P is een ware specialist op de weg. Deze machine is uitermate geschikt voor bermonderhoud en het onderhoud van waterlopen. Het ontwerp van de arm maakt deze erg geschikt om langs bakens in waterlopen het gras te maaien.

ILF S1500 met telescopische arm is de meest veelzijdige, omdat deze is uitgerust met een sterke uitschuifbare arm met zeer veel mogelijkheden om veilig elk type apparaat te gebruiken. Deze arm is verkrijgbaar in drie uitbreidingsmodellen, 8- ,10 en 12 meter en kan worden voorzien met een breed scala aan accessoires, een optionele uitrusting voor de meer ervaren experts op het gebied van onderhoud.

Voor de stabiliteit van de machine zit er aan de linkerkant een hydraulisch uitschuifbaar contragewicht. Dit zorgt voor extra stabiliteit indien de telescooparm is uitgeschoven en vergemakkelijkt het werk  In het contragewicht zit een opberg vak voor klein materieel.

Energreen de machine voor sloot, berm en wegbeheer, de efficiënte professional - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (1)

Uitschuifbaar contragewicht voor meer stabiliteit.

De telescoop arm wordt tijdens het transport opgehangen in een houder achterop de machine waardoor de machine in transportstand erg compact is en binnen de wettelijke normeringen blijft; transporthoogte, breedte, zicht en maximaal toelaatbare massa’s.

Tijdens het maaien kan de maaier gepositioneerd worden tussen het voor- en achterwiel, eventueel in combinatie met een frontmaaier. Hierdoor worden gelijktijdig grotere stukken berm gemaaid.

Ook kunnen de machines worden afgevuld met biologisch afbreekbare olie, hierdoor komen de ENERGREEN machines in aanmerking voor de MIA/VAMIL regeling.

Energreen de machine voor sloot, berm en wegbeheer, de efficiënte professional - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (2)

Geïntegreerd opbergvak voor kleinere onderdelen

Technische kenmerken:

Stoel: Verstelbaar-luchtvering Bedieningshendel: Elektronisch Stuur: Verstelbaar

Transmissie: Hydrostatisch 4×4 Snelheid: 0-40 km/h ECO Breedte: 2550 mm Hoogte: 3950 mm Machinegewicht: 14.000 kg.

Motor: Merk: Deutz TCD 4.1 TIER 4 Final Type: 4 cilinder Common Rail Diesel, 4 kleppen per cilinder Emissie: Euro Tier 4 Final Vermogen: 115 kW-155PK Dynamo: Wisselstroom 150 A Inhoud brandstoftank: 260 liter Ventilator: standaard FLEXXAIR, omkeerbaar zelfreinigend

Voor demo of info over deze machine:

Van Dyck Marcel
Contactpersoon: M. Kipperman
Provinciebaan 71
BE-2235 Houtvenne
Tel: 0651 0659 57
E-mail: marc@vandyck.be