Leestijd: 8 minuten

Duurtest | Juist bij vaker voorkomende silagebereiding is de zorg voor het grasland een must. Met de Grasmaster van Köckerling gaat dat erg simpel. Kammen en doorzaaien in één arbeidsgang. Hier zijn onze ervaringen na één seizoen.

Eenvoudig doorzaaien met de Grasmaster van Koeckerling (13)

De Grasmaster van Köckerling is goed voor een professionele graslandzorg. Egaliseren, eggen en nazaaien gaan in één arbeidsgang.

Een hoge mestopbrengst en regelmatig maaien zijn tegenwoordig vaak de norm op melkveebedrijven. De gewenste hoge opbrengsten vragen echter om voorzorgsmaatregelen. Met name als zuring en pluimgras en voorkomende bloeistengels op de loer liggen. Een goede ruwvoer kwaliteit vereist het op tijd maaien van het grasland. De zaadvorming van het gras gaat dus niet lukken. Zelfs bij het hooien laat men het gras doorgaans niet meer bloeien. Een natuurlijke regeneratie van de grashalmen is dus niet meer mogelijk. De bloei haalt waardevolle voedselbestanddelen uit het gras en vermindert zo de silagekwaliteit. De Grasmaster van Köckerling is een mogelijkheid om het grasland te verzorgen.

Vlakmaken…

Met de Grasmaster zijn er drie arbeidsgangen te combineren: het vlakken gaat met een levelboard. Met de op die van een crossboard lijkende string rails wordt er kort boven het grasveld gewerkt. Het gereedschap hoeft alleen maar de molshopen te egaliseren.

Beluchten…

De nalopende kammen zijn bij de 6 m machine over vier velden verdeeld. Daardoor kunnen ze zich beter aan de bodemcontouren aanpassen. De speciale 8 mm dikke kamtanden hebben een h.o.h. afstand van 2,5 cm en werken met kruisende beweging over de grasmat. Elk veld heeft 60 tanden en wordt door een kogel gelagerd meetwiel de diepte in gevoerd.

De ‘agressiviteit’ van de tanden is eenvoudig in te stellen met een hendel. Van zacht bij het nieuwe inzaaien na het ploegen tot agressief voor het verticuteren na de winter of tussendoor. Door hun speciale vorm werken de tanden met een voorspanning en zullen ze niet breken op oneffenheden. Wij raakten er geen tanden mee kwijt. Het resultaat ziet er doorgaans nogal heftig uit en men neigt tot minder agressieve inzet. Maar hier is ‘meer’ wel degelijk beter en na een paar dagen zie je niets meer van het slagveld. En de oude grassen zijn verwijderd, de zuring is weg net als de pluimen. Dat is ook de reden waarom Köckerling de Grasmaster niet van een wals voorziet. De uitgetrokken grassen moeten kunnen drogen en afsterven.

Eenvoudig doorzaaien met de Grasmaster van Koeckerling (14)

Eenvoudige stootborden zorgen voor een goede- en gelijkmatige verdeling van het zaaigoed.

Doorzaaien…

Het zaaien gebeurt automatisch via stootplaten, die in de kam zitten. Voor elk kammenveld van 1,5 m zijn er twee zaaigoed verdelers. De dosering gaat via een bodemwiel. Als er alleen gekamd moet worden kan dat opgedraaid worden.

Instellen en afdraaien is heel simpel. Om af te draaien wordt de frontplaat verwijderd, de afstrijkerstanden de borstels op de halve korrelgrootte gebracht en dan wordt de uitbrenghoeveelheid ingesteld.

De blower heeft een krukastoerental van 600-750 tpm nodig. Maar graszaad zaaien gaat ook bij 540 tpm. Belangrijk: als de machine nat weggezet wordt, dan moet de ventilator nog een paar minuten nalopen om de zaadgoten te drogen. Anders kan zaaigoed in de goten verkleven.

De uitgebrachte hoeveelheden pasten prima bij de ingestelde waardes. Om af te draaien volstaan 11,75 omwentelingen aan het grondwiel voor 0,01 ha. Slim bij de hoge zaaigoedprijzen tot 4 euro/kg: voor verschillend zaaigoed zijn er verschillende doseerassen (koolzaad, zonnebloemen etc.). In de zaadcontainer die goed met een deksel gesloten is gaat 410 l. Een roerder zorgt voor een constante stroom zaad. In de tank zit een controlevenster. We hebben ook geprobeerd wisselgoed op een stoppelbed te zaaien, maar er lag te veel stro op de vlakte en dat werd opgeduwd. Dat ging dus niet.

Wie er alleen afzonderlijke stukken mee in wil zaaien of perceelstukken dubbel wil kammen moet zich de hydraulische zaaistop gunnen. Daarbij tilt een hefcilinder het loopwiel op. We hebben de optie niet echt gemist. Ook bij het heffen van de machine stopt de zaadtoevoer immers.

Eenvoudig doorzaaien met de Grasmaster van Koeckerling (12)

Simpele aanbouw, eenvoudige afbouw

Zo overzichtelijk de machine is opgebouwd, zo simpel is hij aan te bouwen. De Grasmaster wordt gereden met een driepuntshefinrichting. De hydrauliekaansluitingen voor het opklappen, de aandrijfas voor de blower en de stekker voor de verlichting insteken: klaar!

Het levelboard wordt grof ingesteld met bouten, de rest gaat hydraulisch. De kamsegmenten zijn via de meetwielen met een slinger in hoogte te verstellen. Voor een constante dieptegeleiding zijn de kamsegmenten in een parallellogram opgehangen. Dat is simpel en effectief.

3 meter breed op de straat

Voor de rit op de openbare weg zijn de twee buitenste segmenten hydraulisch opklapbaar. Daar hoeft verder niets aan gedaan te worden omdat ze over hun dode punt heen naar binnen klappen en zo veilig zijn tijdens het rijden. Dat is praktisch! Zelfs op kleine stukjes grasland is werken zo leuk: opklappen, de weg op, weer uitklappen bij het volgende weitje. Voor de verkeersveiligheid zorgt de lichtbalk met waarschuwingsborden.

Eenvoudig doorzaaien met de Grasmaster van Koeckerling (15)

Voor transport klapt de Grasmaster snel en compact samen. Waarschuwingsborden en verlichting zijn standaard aan boord.

Onze indruk

Werken met de grasmaster is leuk. Met een werkbreedte van 6 m en een rijsnelheid van meer dan 12 km/u heeft hij voldoende slagkracht.

De aanbouw en instelling van de Grasmaster zijn eenvoudig. Je moet alleen even durven de tanden stevig te laten krabben. Na inzet ziet het veld er geraffineerd uit, maar na een paar dagen treedt het gewenste effect op. Ongewenste grassen verdorren, de grond wordt vruchtbaarder en het zaaigoed kan uitlopen. We konden afgelopen jaar de weides twee keer kammen en twee keer doorzaaien. Vaak was het na het maaien te droog of te nat zodat er niet met de kam gewerkt kon worden.

Met het gebruik en het resultaat zijn we tevreden, hoewel we de beloofde meeropbrengst van 10-15% niet konden meten. Daarvoor weken de omstandigheden te veel van normaal af. Maar het doorzaaien is elk geval voordelig. Met het zaaien komen er weer waardevolle grassen in het bestand. Daarmee stijgt de voederkwaliteit en de melk in de tank.

In het kort

Weideonderhoud is werk. Maar het loont. De Grasmaster is een goed stuk gereedschap voor de weideverzorging met nazaaigoed in één arbeidsgang.

Technische  gegevens Köckerling Grasmaster

Werkbreedte 6.0 m
Transportbreedte 3.0 m
Kammen velden 4
Tanden per veld 60
Tanddiameter 8 mm
H.o.H. afstand 2,5 cm
Zaaitechniek
Tankinhoud 410 l
Dosering zaaigoed cellenwiel
Aandrijf dosering bodemwiel
Aandrijving blower as
Uitbrengen zaaigoed pneumatisch via stootborden
Aantal stootborden 8
Hydr. aansluitingen 1, dubbel werkend
Gewicht 1.000 kg

Deze diashow vereist JavaScript.

 

In één oogopslag

Egaliseren, eggen en doorzaaien, dat doet de Grasmaster van Köckerling in één arbeidsgang.

De opbouw van de machine is eenvoudig, 6 meter werkbreedte geven hem slagkracht. Het opklappen gaat vlot. Het instellen van de eg gaat heel eenvoudig. De werking is zeer goed. Het is alleen even wennen hoe het resultaat er uit ziet.

Het inbrengen van het nieuwe zaaigoed werkt. Het oude gras wordt onder het mos weggehaald en het nieuwe komt op.

Uit de praktijk

Eenvoudig doorzaaien met de Grasmaster van Koeckerling (8)Daniel Groteheide is bedrijfsleider bij loonwerker Flaskamp en gebruikt meerdere Grasmasters. De machines draaien in eigen bedrijf, maar worden ook verhuurd. Daniel Groteheide is erg tevreden met zijn Grasmasters. De oudste machine heeft drie seizoenen van 700 ha gedraaid en werkt nog altijd probleemloos. Er zijn alleen een paar tanden aan de buitenkant van het egveld afgebroken, meest door te dicht op de verhoogde kopakker te rijden.

Het arbeidsresultaat mag volgens Daniel Groteheide gezien worden. Het levelboard verspreid molshopen mooi over de vlakte. De tandvelden geven een erg goede beluchting en stimuleren de bezetting. Pluimgras wordt goed bestreden zonder de grashalmen te beschadigen.

De loonwerker ziet grote voordelen in de pneumatische zaadverdeling met stootborden. Ten eerste is dit systeem weinig windgevoelig en ten tweede wordt het zaaigoed over de hele breedte goed verdeeld. Daardoor hebben de er na lopende tanden de mogelijkheid het zaad van de planten te ‘kammen’ zodat het goed op de grond terecht komt. De instelling van de kammen is via de spindels erg eenvoudig, net als het afdraaien.

Gangbaar wordt in het voorjaar bij de eerste zaaigang ongeveer 5kg/ha na-gezaaid. Na de derde of vierde keer maaien komt er dan een inzet met 10kg/ha. De Oostwestfaalse loonwerker concludeert dat de herfst de optimale kiemvorming geeft.

Eenvoudig doorzaaien met de Grasmaster van Koeckerling (9)

Een zwengel aan het grondwiel maakt het afdraaien eenvoudig.

Köckerling zelf meldt

Het levelboard is bij Köckerling voorzien van een afgehoekte veegrail.  Zo wordt eerst het bovenste deel van de molshoop naar voren geslingerd en de rest aansluitend verdeeld.

Omdat de deels erg stevige molshopen goed weggewerkt worden en het levelboard er niet over wegglijdt, zijn er altijd drie veren op de veegbalk gemonteerd. De agressiviteit van het levelboard wordt door hefinrichting aan de trekker geregeld en is ook tijdens de rit aan te passen zonder dat de werk intensiteit van de machine verandert.

De machines worden vaak bij bedrijven onderling gebruikt of in de verhuur ingezet. Reden daarvoor is niet alleen het eenvoudige bedieningsgemak, maar ook de relatief lage prijs van de vervangingsonderdelen.

Lof en kritiek

Opbouw en werkwijze: De Grasmaster is simpel opgebouwd: het levelboard egaliseert de molshopen, de tanden beluchten met een draaiende beweging de bodem. Ongewenste grassoorten en zuring worden er goed uitgekamd. Het zaaigoed wordt via stootborden mooi gelijkmatig over de hele arbeidsbreedte verspreid.

Bediening: De aanbouw gaat op een hefinrichting. Het instellen van de zaadhoeveelheden is eenvoudig en de ingestelde waardes worden goed benaderd. De intensiteit van de tanden is via de steunwielen van de egvelden goed een eenvoudig aan te passen. Door de ophanging van de egsegmenten in een parallellogram is de bodemaanpassing goed.

Opklappen en transport: Opklappen doet de 6 m machine hydraulisch. Omdat er geen bouten omgestoken hoeven worden is transport tussen weides snel gedaan. De Grasmaster blijft bij transport onder de drie meter en is standaard van verlichting en waarschuwingsborden voorzien.

Kwaliteit van het werk: Het arbeidsresultaat mag gezien worden. Ook als het erg ernstig doorwoeld uit ziet: Na een paar dagen is het resultaat positief zichtbaar.

Vorige artikel
Volgende artikel