Leestijd: 4 minuten

De Kramer Allrad 650 tijdens de winter | Onder de ‘kleintjes’ van Kramer is hij de grootste: met de 650 rondt Kramer zijn 4WD Compact serie naar boven af. En wij mochten al met een voorserie model van deze wiellader werken.

Een-wiellader-voor-alle-seizonen-Agri-Trader-Test-Jaarboek-12.jpg

Als het op productpresentaties in ons vakgebied aan komt, dan is de winter doorgaans de rustigste tijd.

Maar Kramer gebruikte de winterwereld van een vriendelijk besneeuwd dorpje om hun nieuweling aan de internationale dealers en de vakpers voor te stellen. Daar konden de laders laten zien dat ze meer zijn dan alleen maar bouwmachines. Buiten het standaard sneeuwveegblad waren er bijzondere sneeuwschuivers en sneeuwfrezen van verschillende aanbieders aanwezig. En, om maar met de deur in huis te vallen. We waren heel enthousiast over de prestaties die er met de verschillende combinaties werden geleverd.

Wiellader met power

Een noodzaak voor het gebruik van hydraulisch aangedreven hulpgereedschappen is vaak een derde stuurkring (hier al standaard aanwezig)en in bepaalde gevallen een power flow systeem met extra hoge opbrengst.

 Een-wiellader-voor-alle-seizonen-Agri-Trader-Test-Jaarboek-7.jpg

Geen Kramer zonder vierwielbesturing. Een voordeel van het ongedeelde chassis is in eerste instantie de hogere stabiliteit.

Kramer laat het er niet op aankomen en levert standaard wat dealers vaak naderhand moeten zien in te bouwen. Het voordeel is dat alles fabriekswerk is en helemaal is afgestemd op de joystick functies van de lader. Ons mooiste speeltje was een sneeuwfrees/werper van Zaugg. Voordat die aan het werk gaat moet eerst de hele opbrengst van de pomp (met PowerFlow 90 l/min bij max. 235 bar) naar voren gestuurd worden. Dan wordt er manueel vol gas gegeven en met het handmatige inch ventiel de voortgang in gesteld.

Deze diashow vereist JavaScript.

De snelheid wordt vervolgens quasi negatief met het voet inch ventiel geregeld. Voor dat laatste is er wel wat subtiliteit in de linkervoet nodig. Indrukwekkend bij het werken met de sneeuwploeg/blazer waren zijn goede prestaties en vooral zijn werkhoogte: van meer dan twee meter.

Dat kenden wij zelfs in de winter van’63 niet! Net zo goed presteerde de lader achter de gewone sneeuwschuif. Hier waren het vooral de goede zithouding en prima ergonomie die het werken aangenaam maakten. Een niet gering aandeel daarin kwam door de joystick met zijn intuïtieve bediening. Natuurlijk zit ook de vooruit-achteruit schakelaar op de joystick zodat de rechterhand niet verplaatst hoeft te worden.

Zwaar weer

Zelfs onder de zwaarste weersomstandigheden (zie eerste foto) werkt de verwarming erg goed en is er geen sprake van beslagen ramen. Het geluidsniveau in de cabine was altijd prettig, zelfs als er langere tijd vol gas met de sneeuwfrees gewerkt werd. Verder heeft de 650 een hele rij aan eigenschappen die kenmerkend zijn voor de wielladers van Kramer. Allereerst is dat het ongedeelde chassis. Onder onze koude werkomstandigheden minder belangrijk, maar in de zomer des te belangrijker. Probleemloos tilt de 650 ook een pallet vol stenen veilig twee hoog. Door een beugel op de hefmast is daarbij de cilinder tegen beschadigen beschermd. Het laadsysteem heeft een goed uitgebalanceerde geometrie, de parallelgeleiding werkt goed.

De in en uitkip hoeken zijn wijd en daar mee erg praktijk gericht. Kramers hydraulische snelwisselsysteem is ons als altijd goed bevallen. Hij zit standaard op de machine en koppelt/ontkoppelt ook snel en goed wanneer het aanbouwgereedschap of de trekker niet helemaal recht staat. Onze testmachine had de optionele schommeldemping. Een aanrader die het belast rijden enorm verbetert.

Een-wiellader-voor-alle-seizonen-Agri-Trader-Test-Jaarboek-8.jpg

De hydraulische snelwissel (systeem Kramer) is standaard.

Eenvoudig Onderhoud

Servicetechnisch bewijst Kramer dat een compacte bouwwijze de onderhoudsvriendelijkheid niet hoeft te belemmeren.

De motorkap opent wijd en geeft goed toegang tot de Yanmar motor en alle belangrijke servicepunten. Onze conclusie: Al aan het begin van zijn serieproductie blijkt deze grote kleine Kramer een uitgerijpt product dat een brede klantenkring moet aanspreken. De inzetbaarheid is bijzonder breed. In welk seizoen dan ook.

Deze diashow vereist JavaScript.

Technische gegevens Kramer Allrad 650

Bak inhoud 0,65-1,1 m3
Hefreikkracht 32,5/ 28,5 kN
Overlaadhoogte 2.900 mm
Motorvermogen 35 kW (48 pk)
Max. koppel 136,3 Nm bij 1.680 tpm
Hydrauliek 56 (optioneel 90) l/min, 235 bar
L x B x H 4.950 x 2.390 x 1.595 mm
Max. snelh. 30 km/u
Inzet gewicht 3.800 kg

 

Samenvatting

In het aanbod van Kramer vult de 650 een gat. Net als alle modellen van Kramer heeft hij een uitstekende ergonomie en goede kwaliteit. Dank zij zijn compacte bouwmaten en hoge prestaties is hij bijzonder geschikt als gereedschapsdrager door de seizoenen heen.

Tweedehands Kramer shovels te koop

Algemene informatie

De wiellader 650 uit de uit drie modellen bestaande compactserie van Kramer Allrad. De andere zijn de 350 en de 550 met een bak inhoud van resp. 0,35-0,55 M3 en 0,55-1,1 m3.