Leestijd: 3 minuten

Het concept is even simpel als goed. De klant koopt een basismotor en combineert die naar wens met aanbouwdelen. We hebben het combisysteem van Echo uitgeprobeerd.

Echo-combisysteem-Overal-goed-voor-2

Als hovenier heb je het het hele jaar druk. Om het leven makkelijker te maken bieden fabrikanten een breed programma aan ‘hulpjes’ aan. Maar hoe meer er machinaal gewerkt wordt, des te hoger de kwaliteitseisen zijn en des te duurder het voor de klant wordt. Daar kan een combisysteem waarbij meerdere gereedschappen één motor delen een uitkomst zijn.

Multifunctionele apparaten zijn vaak compromissen. Ze zijn bijna overal bijna geschikt voor. Bij de PAS-265ES van Echo is dat anders. We hebben er in de winter bomen mee gesnoeid en ’s zomers de trimmer en blazer mee gebruikt.

De basismotor

Laten we de zaak eens bekijken: De basismotor heeft een cilinderinhoud van 25,4 cc en een vermogen van 0,89 kW. Dat lijkt niet veel, maar blijkt voldoende. Waarom zou je een sterkere motor, en daarmee meer gewicht, meeslepen dan nodig is?

Echo-combisysteem-Overal-goed-voor-7

Om de motor te starten is weinig kracht nodig. Bij koude start moet er een paar keer extra getrokken worden.

De benodigde kracht om te starten is gering, maar bij koude start moet er een paar keer meer getrokken worden. Als de bladblazer gemonteerd is, dan moet de motor even warm draaien.

De apparaten wisseling gaat erg eenvoudig. De borgknop wordt gelost en moet een schroef met de hand worden losgedraaid. Dan kan er al gewisseld worden. Om die borgknop makkelijker te vinden zijn er aan de aandrijfschacht pijlen aangebracht.

Deze diashow vereist JavaScript.

De takkensnoeier werkt goed. Hij heeft een zwaardlengte van 25 cm (waarvoor een verlengstuk optioneel is). We gebruikten het combisysteem het meest om gras te maaien. Snel met de trimmer langs de kanten, dan de bladblazer er op en de paden en tegels mooi schoon geblazen. Dat ging reuze snel. De motor heeft ook voldoende vermogen voor de trimkop. De spoel daarvan is niet van buitenaf te winden, maar een nieuwe draad monteren kost niet veel tijd. Er zijn duidelijk slechtere oplossingen op de markt.

Echo-combisysteem-Overal-goed-voor-12-1

Uit ergonomisch oogpunt hebben we geen kritiek. Wie de machine op den duur wat zwaar vindt, kan de bijgeleverde draagband gebruiken. Wij waren sterk genoeg om zonder te kunnen.

De bladblazer bleek tijdens de test krachtig genoeg om ook grotere hoeveelheden bladeren weg te blazen. Andere verkrijgbare aanbouwapparaten zijn: een motorzeis, een heggenschaar (met verstelbare snijhoek), een keerwals, een grondfrees, een kantensnijder en een HBC kit. Dat is een aanbouwdeel voor de snoeizaag. Die dient om knoestige takken die te dik voor heggenscharen zijn te snoeien.

Echo-combisysteem-Overal-goed-voor-3-1

De motor en gereedschappen van Echo hebben een goede indruk op ons gemaakt. De fabrikant heeft er ook vertrouwen in, indien gewenst kan de garantie tot 5 jaar verlengd worden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Technische gegevens Echo combisysteem PAS-265ES

Cilinder inh.: 25,4 cc
Vermogen: 0,89 kW
Gewicht motor unit: 4,7 kg

 

Echo-combisysteem-Overal-goed-voor-6-1

Meer is er voor de bediening niet nodig: Een AAN/UIT schakelaar plus gasmanette met vergrendeling.

Samenvatting

Het combisysteem van Echo heeft er tijdens onze test hard voor moeten werken. Geen wonder, want met slechts 3 aanbouw apparaten kunnen er heel veel werkzaamheden om het huis mee verricht worden. Kwalitatief is alles in orde. De prijs/prestatie verhouding deugt ook.

Bedrijfsinformatie

Echo verkoopt zijn producten uitsluitend via de vakhandel. Andere merken van het bedrijf zijn: Shindaiwa, Gravely, Westwood en Erco. De doelgroepen zijn bevlogen hobbyisten en profs.

Vorige artikel
Volgende artikel