Leestijd: 6 minuten

Om de steeds groter wordende hoeveelheden gewas van hakselaars en combines snel te kunnen af voeren zijn er dump aanhangers en afschuifwagens. We hebben de Kröger agroliner TAW 20 een seizoen lang op veel manieren gebruikt.

Duurtest van de Kroger Agroliner TAW 20 - (13)

Een heel seizoen, vanaf de eerste keer gras maaien, via de graan- en koolzaadoogst tot en met het mais hakselen. Zo hebben we de Kröger agroliner TAW 20 voor u getest. Natuurlijk stelden we bij de verschillende inzetten verschillende eisen aan de afschuifwagen. Het ging er niet alleen om hoeveel volume er snel en veilig getransporteerd kon worden, maar over het hele traject inclusief laden en lossen. Door zijn brede inzet mogelijkheden kan een afschuifwagen het hele jaar door gebruikt worden.

Aangepast aan de omstandigheden

Na het hakselen van gras en mais, en dan zeker als het gewas al droger en daardoor lichter is, wordt het max. laadvermogen niet altijd bereikt. Om onnodige ritten te voorkomen en daardoor economischer te opereren kan het persen van het gewas gebruikt worden om wel tot de optimale belading te komen.

Voor degenen die de afschuifwagen vaak bij het hakseltransport inzetten adviseren we het grote kijkraam van plexiglas en de verstelbare rooster opzetstukken. Het lossen van de wagen wordt daar aanzienlijk overzichtelijker door. En het gaas voorkomt bij het laden ook dat er materiaal ‘over de rand’ gaat.

Waar we vooral nieuwsgierig naar waren, was hoe ‘dicht’, hoe lekvrij de wagen was. Want ‘lekkage’ kan niet alleen optreden bij de voorste schuifwand, maar ook bij de achterklep bestaat de kans dat fijn materiaal uit de bak sijpelt. Daar is bij de Kröger agroliner TAW 20 geen sprake van. We hadden de lege wagen eens tijdens en stortbui buiten laten staan, en zelfs water bleef in de bak staan. Dus waarom  zou zo’n afschuifwagen ook niet worden gebruikt voor koolzaadtransport? De rondlopende, verwisselbare rubberpakking van de volume achterklep sluit korreldicht af.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op elkaar afgestemd

De Kröger agroliner TAW 20 bestaat uit vier delen: de bodemgroep, het schuifschild, de zijwanden en de volume achterklep. En de fabrikant heeft zijn uiterste best gedaan die componenten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Daarvoor is niet op een stuiver gekeken.

Edelstaal staat bekend om zijn lange levensduur, prima glij-eigenschappen en een geringe schuifweerstand. Daarom zijn bodem en schuifschild er van gemaakt. Voor de zijwanden en de achterklep is fijnkorrelige staalplaat gebruikt. Dat is stijf en behoudt daarom zijn vorm, zelfs als de schuif er kracht op uit oefent.

Duurtest van de Kroger Agroliner TAW 20 - (1)

Schuifschild en bodem van hoogwaardig edelstaal garanderen een lang leven en gemakkelijk uitschuiven.

De bodem is tweedelig uitgevoerd. Het voorste deel overlapt het tweede deel. Tijdens het afschuiven loopt het schild eerst over het eerste deel, daarna gaan schild en eerste vloerdeel over het tweede deel van de vloer.

Het afschuifschild loopt over een rail. Op de Kröger agroliner TAW 20 drukken drie dubbelwerkende hydraulische cilinders het schild naar achteren. Het schild wordt tegen de zijwanden afgedicht door verwisselbare, robuuste PU pakkingstrips. Na een seizoen inzet waren er geen beschadigingen of slijtage merkbaar.

De eendelige zijwanden zijn op stalen spanten gelast. Die aanpak garandeert dat de wanden ook bij hoge afschuifdruk hun vorm behouden en dat het schild soepel door kan drukken. De zijwanden zijn aan de bodem geschroefd. Van boven zijn ze afgewerkt met een stevige, vierkante pijp.

Deze diashow vereist JavaScript.

Snel gelost met de Kröger Agroliner

Waar het bij een goed functionerende hakselketen om gaat, is de continuïteit van de afvoer zodat het hakselen niet stagneert. Daarvoor moet de wagen zo snel mogelijk beladen, maar ook in de silo zo snel mogelijk gelost zijn.

Tijdens de inzet hebben we bij het keren het gras verdicht. Daardoor konden we haksel van 60-100 m zwad op de Kröger agro-liner TAW 20 laden. In de silo wordt de volumeklep met 2 DW hydraulische cilinders geopend. Daarna duwt het schild de 35 m3 volume in 15 seconde de silo in. Bij het weer sluiten van de klep, vergrendelt die zichzelf weer op vier punten.

Duurtest-van-de-Kroger-Agroliner-TAW-20-3

Binnen maar 15 seconden wordt het gehakselde gras door het schuifschild de silo in gedrukt. Schuifschild en bodemplaat zijn van edelstaal voor geringe wrijving en daar door een goed glijden van het product.

Een ongewoon rijgedrag

Aan het begin van onze test stelde het rijgedrag van onze Kröger agroliner TAW 20 ons teleur. Er was ons een rustig, lichtlopend rijgedrag op de weg en de akker beloofd. Maar al bij 20 km/u begon de TAW 20 op de weg te schommelen.

Op schuine hellingen hadden we bij het sileren en het graan laden ook geen goed gevoel. We waren niet van de stabiliteit overtuigt. Het ging pas goed toen de klantenservice zwaardere veren had gemonteerd. Na de ombouw kon ook het stug afgestelde parabolische veermechaniek met zijn dynamische remkrachtverdeler overtuigen. De torsieas eenheid deed het qua stabiliteit ook goed.

De persdruk is te controleren via een vanaf de berijdersplaats moeilijk zichtbare indicator (120 bar komt overeen met 9,4 ton persdruk).

Deze diashow vereist JavaScript.

Veiligheid voor alles bij Kröger Agroliner

Bij de Kröger agroliner TAW 20 staat veiligheid hoog in het vaandel. Aan de achterkant zitten niet alleen reflectoren, maar er is ook een onderrijd beveiligingsbalk gemonteerd. Standaard is die balk flexibel instelbaar. Een hydraulisch uitschuifbaar exemplaar is optioneel. Via een stappenschakeling schuift de balk automatisch in, voordat de achterklep geopend wordt. Bij het sluiten komt hij dan weer in zijn beginpositie terug.

Onze testwagen had een kogelkoppeling aan de in hoogte verstelbare, rubber gelagerde trekstang. Bij het aan- en afkoppelen wordt de steunpoot met een draadspindel op de juiste hoogte gebracht. Voor de stabiliteit van het chassis zorgt een dubbele T drager met hoogwaardige, gesloten dwarsprofielen. Dat is een bijdrage aan de storingsvrije werking van het schuifschild, maar ook een torsiestijve basis voor de hele aanhanger. Ook in bochten volgt de aanhanger goed, zonder aan het schommelen te raken.

Duurtest van de Kroger Agroliner TAW 20 - (11)

De hoek, en daarmee de grondspeling van de onderrijd beveiliging is met een gatenraster aan te passen.

Kröger Agroliner  in één oogopslag

  • De Kröger agroliner TAW 20 heeft meer dan 35 m3 laadvolume bij een toelaatbaar totaalgewicht van 20-24 ton.
  • Het gebruik van hoogwaardige staalsoorten garandeert een lange levensduur.
  • De afschuifwagen is absoluut lekvrij en is daardoor ook geschikt voor het transport van graan en koolzaad.
  • Naast de twee-assige variant is er ook de TAW 30 met een toelaatbaar totaalgewicht van 31-34 ton, verdeeld over drie assen.

Vind jouw Kröger op Agri Trader

Duurtest van de Kroger Agroliner TAW 20 - (10)

Twee DW hydraulische cilinders openen de volume achterklep. De verwisselbare rubber afdichtingen zorgen voor een blijvende, absolute lekvrijheid van graan.

Technische gegevens Kröger Agroliner TAW 20

Gewichten en olieverzorging
Toel. totaal gewicht 24.000 kg
Leeggewicht 7.900 kg
Laadvermogen 16.100 kg
Steundruk 4.000 kg
Olie voor kipcilinder 26 l
Hydr. installatie 2 DW stuurventielen (schild, achterklep, gestuurde naloop as)
Afmetingen
Binnenmaat L x B x H 7.100 mm (L) x 2.370 mm (B) x 2.020 mm (H)
Laadvolume 35 m³
Platform hoogte 1.550 mm
Banden en assen
Banden 4 x 650/55R-26.5
Velgen Mittelsteg (ET-0)
Aslast  (60 km/h) 2 x 12 t
Spoorbreedte 2.050 mm
Wielrem 420 x 180 mm
Asvierkant 150 mm

 

Dit zegt Kröger er van…

In praktijk bleek dat de vering niet stug genoeg was voor belading met een hoog zwaartepunt. Dat probleem hebben we direct opgelost. De nieuwe veren geven de optimale combinatie tussen comfort en stabiliteit. Ze worden inmiddels standaard gemonteerd. De drukmanometer kan optioneel door een sensor met waarschuwingslicht aangevuld worden. Optioneel is er ook een voorpers automaatfunctie.

Klaus Kröger