Leestijd: 2 minuten

De Hazet waterpomptang in onze gereedschapstest | In geen enkele gereedschapskist mag er een goede tang ontbreken. Daarom hebben we de nieuwe waterpomptang van Hazet eens nauwkeurig bekeken.

De duimen omhoog voor de Hazet waterpomptang (1)

Hazet presenteerde in 2015 nieuwe generatie tangen. De ‘universele tangen 760-2’. Het bijzondere aan deze waterpomptangen is, dat ze voor het eerst bij Hazet voorzien zijn van een snelverstelling die met één hand te bedienen is.

Anders dan bij de rood gekleurde concurrentie wordt de vergrendeling hier niet door het indrukken van een stift gelost, maar door het optillen van de vergrendeling. Daarvoor heeft Hazet een tuimelsysteem bedacht, dat door duimdruk de vergrendeling op heft. Dat bevalt ons omdat er niet bij overgepakt hoeft te worden.
De tuimelaar valt bij normaal vasthouden van de tang onder duimbereik.

De duimen omhoog voor de Hazet waterpomptang (2)

Zonder dat de hand er verplaatst voor hoeft te worden is de borgstift met de wip te lossen en dan is de bekbreedte in te stellen.

De 14 stelgroeven maken een mooi scala aan werkbreedtes mogelijk en lopen over een stelbereik van 4 cm. Met de bekken helemaal open heeft de tang zelfs voldoende grip op 50 mm pijpen. Maar dat is te verwachten van dit formaat tang.

Met een lengte van 26 cm hoort het gereedschap al tot de grotere modellen binnen de ‘opstappersklasse’. Maar hij ligt prettig in de hand zonder het gevoel te geven lomp te zijn. De met kunststof beklede handgrepen bevielen ons. Ze maken met mogelijk de tang stevig beet te pakken en geven grip tijdens het werk. Daarbij komt dat ze onprettige drukpunten tijdens inzet voorkomen.

De geometrie van de tang is zo dat hij bij normaal gebruik kneuzingen van de hand voorkomt omdat de handgrepen elkaar niet raken bij een gesloten bek van de tang. Met 7 mm is de kop van de tang smal genoeg om ook in een nauwe ruimte te  werken. We waren erg blij met de scherp geslepen tanden, die zich goed in de werkstukken vast beten.

De duimen omhoog voor de Hazet waterpomptang (3)

De grepen van de universele tang zijn met kunststof overtrokken, zodat een stevige grip bij het vastpakken verzekerd is.

Technische gegevens Hazet waterpomptang 760-2

Materiaal: Gereedschapsstaal 31CrV3
Oppervlakte: Zink gefosfateerd
Handgrepen: van een kunststof laag voorzien
Verstel/spanbereik: 0-40/50 mm
Lengte: 260 mm
Gewicht: 430 g
Aantal stelposities: 14

 

Samenvatting

Met de Blitz waterpomptang heeft Hazet een breed inzetbare tang in het programma. Afwerking en hanteerbaarheid zijn goed. De snelverstelling is eenvoudig te bedien en borgt goed. De nieuwe tang oogt ook fraaier dan zijn voorganger.

De ‘Universalzange 760-2′ is tot nu toe de enige Hazet tang met deze snelvergrendeling.