Leestijd: 7 minuten

Met de Serie 5G vervangt Deutz-Fahr de Agrofarm types. Daarbij werd het uitvoeringsaanbod nogmaals groter. Wij mochten in de nieuwe compacte klasse werken met de HD variant.

Deutz-Fahr Serie 5 Sterk in de breedte - jpg (15)

Met de Serie 5 TV, de Serie 5P, de Serie 5 en de Serie 5C had Deutz-Fahr zich op de Agritechnica al goed breed gemaakt in het segment onder de 130 pk. Nu zijn er nog meer types die qua uitvoering en prijs onder de eerder genoemde modellen zijn gepositioneerd. De nieuwe 5G’s moeten in dat kader de Agrofarm modellen met schakelbak aflossen.

Het type is in drie ondersoorten verdeeld: De goedkope 5G LD (Low Duty) lijn bestaat uit 3 modellen met driecilindermotoren tussen de 55-71 kW, de 5G MD (Middle Duty) telt 5 versies met 3- en viercilinder blokken van 62-76 pk en de 5G HD (Heavy Duty) is er in drie smaken met vier cilinders van 62-76 pk. De laatste lijn heeft de meest complete uitrusting en het beste laadvermogen. Waarschijnlijk worden dit hoofdrolspelers binnen de nieuwe familie. En wij mochten de compacte trekkers uit de SDF fabriek in Trevilio in HD versie testen.

Deutz-Fahr Serie 5 Sterk in de breedte - jpg (1)

FARMotion: de nieuwe viercilinder van SDF met minder cilinderinhoud voldoet zonder SCR en roetdeeltjesfilter aan de Tier 4i emissie eis.

Nieuwe FARMotion

Eén van de belangrijkste nieuwigheden zit onder de, door Giugiaro vormgegeven, motorkap. De viercilinders uit de FARMotion serie van SDF. De nieuwe krachtbronnen zijn nu conform Tier 4i. Daarvoor waren er ingrijpende veranderingen nodig. De cilinderinhoud is nu 3,8 liter in plaats van 4,1 liter en de krachtbron is voorzien van commonrailinspuiting.

Bovendien werd de inspuitdruk aan de nieuwe zevengaats Bosch verstuivers verhoogd naar 2.000 bar. De driefase inspuiting wordt elektronisch geregeld en bewaakt. Dat stukje fijntuning zorgt al met al voor zo’n goede verbranding dat er alleen al aan de emissie eis wordt voldaan door extern 5-20 % van de uitlaatgassen retour afzender te sturen plus het gebruik van een diesel oxidatie katalysator (DOC). SCR en een roetdeeltjes filter zijn niet nodig.

Olie verversen moet nog steeds elke 500 bedrijfsuren gebeuren en het onderhoud aan de tweeklepsmotor wordt vergemakkelijkt door de hydraulische klepstoters.

Over het vermogen: De drie modellen met hun elektronisch aangestuurde waste gate turbo leveren 61,6 kW (84 pk), 71,1 kW (97 pk) en 75,8 kW (103 pk) bij 2.200 tpm. Tot 2.000 tpm leggen de kleine viercilinders er nog een schepje bovenop, naar gelang het model tussen de 3-5 kW. De max. koppels van 354 Nm, 408 Nm en 436 Nm bij 1.600 tpm mogen er zijn. Met 152 liter is de dieseltank niet erg groot, maar groot genoeg binnen deze klasse.

Deutz-Fahr Serie 5 Sterk in de breedte - jpg (2)

Onderhoud: de koelerpakketten zijn niet opklapbaar.
Maar de hydrauliekkoeler is ver uit te trekken.

Veel keuze op transmissiegebied

Een bijna onoverzichtelijk aanbod aan transmissie mogelijkheden (die compleet van SDF komen) hoort bij dit verhaal. Het begint met een manueel geschakelde vierbak met 8×8 versnellingen. Die voor de 5090.4 en 5105.4 standaard is en die opgewaardeerd kan worden met een kruip- en een superkruipoverbrenging van 16x 16 versnellingen. In dat geval moet er alleen betaald worden voor een dubbele powershifter waarmee het aantal versnellingen naar 16×16 of 32×32 stijgt.

Voor het topmodel 5115.4 is er een handgeschakelde 5 bak met 10×10, of optioneel 20×20 versnellingen (met kruip-overbrenging), met optionele powershifttrappen worden dat 20×20 of 40×40 versnellingen. Die vijfbak met powershifter is tegen meerprijs ook voor de kleinere modellen te koop. Maar de drievoudige powershifter voor de vijfbak is alleen het topmodel, de 5115.5 gegund.

Die is voornamelijk bedoeld voor speciale gewassen en gemeentewerken. Zo uitgerust zijn er 60×60 versnellingen aan boord. De topsnelheid bij alle modellen is 30-40 km/u. De 50 km/u plus een geveerde voor-as zijn alleen haalbaar voor de 5P en 5 TTV uitvoering. De 40 km/u versie is er ook in ECO versie met een elektronische toerental reductie op topsnelheid. En net als bij de Agrofarm modellen heeft ook de 5G HD viervoudige schijfremmen in oliebad.

De praktische keerschakeling verdient lof door zijn instelbare ‘bite’. En ook de stop&go functie (standaard op Powershuttle) scoort positief. Als hij geactiveerd is, kan de trekker op de rem gestopt worden zonder dat er ontkoppeld hoeft te worden. Ook het wegrijden gaat dan eenvoudiger: bij gas geven regelt de elektro hydrauliek de koppeling. Overigens zit er, net als eerder, aan de achterkant van de schakelpook een drukknop voor het met de vingertop bedienen van de koppeling.

Deze diashow vereist JavaScript.

Twee of vier aftakas snelheden

Als het op aftakas toerentallen aankomt is de zaak overzichtelijk. Standaard is 540/540 E. Een optie om vier toerentallen present te hebben is aanwezig. Ook staat er een toerental en richting afhankelijke aftakas in het  programma.

De snelheidsselectie gebeurt links van de stoel, in en uitschakelen gaat elektro hydraulisch met een druktoets in de rechter zijconsole. Bij de hydrauliek bediening kiest Deutz-Fahr voor de mechanische aanpak.

Standaard worden er twee, per bodemkabel bediende, dubbelwerkende ventielen aan de achterkant geleverd. Er kan er optioneel nog eentje bij komen, plus en vierde elektrisch gestuurd exemplaar voor bijvoorbeeld de hydraulische topstang. Het debiet van de standaard constantpomp is 55 liter/min. Optioneel is er een 60 liter/min. ECO tandempomp.

Die brengt zijn max. opbrengst al bij een diesel besparende 1.600 tpm. De achterste hef levert geen verrassingen. In de twee kleine modellen tilt die tot 3,6 ton, in het grote (en optioneel voor de 5105.4) 4,8 ton. Voor kan er tot 1,85 ton getild worden. Dat klopt voor deze klasse. Pluspunten zitten er in het hogere laadvermogen ten opzichte van de Agrofarms. De nieuwelingen kunnen 2,8-3,1 ton laden. De Agrofarms schoten daar te kort. Het huiswerk is goed gedaan.

Deze diashow vereist JavaScript.

D2L cabine met meer ruimte

Ook bij de cabine hebben de engineers hun lesje geleerd. Nu heeft ook de bijrijder de ruimte. De nieuwe D2L cabine is 12 cm breder geworden. Dat is direct merkbaar. Het ruimtelijk gevoel is er door verbeterd. Daar werkt ook het goede zicht rondom en de keurige afwerking, plus het optionele glazen dak, aan mee. Het geluidsniveau binnen is erg prettig. Maar alleen het glazen dak en het achterraam kunnen open. Voor een stevige 3.700,- euro is er een airco die slim, effectief en stil werkt.

Deutz-Fahr Serie 5 Sterk in de breedte - jpg (4)

Het uiterlijk: De 5G volgt het nieuwe, agressievere Guigiaro design van de grotere modellen.

De eerste indrukken

Onze indrukken tijdens het werken met de 5G HD waren overwegend positief. De motoren zijn sterk genoeg. Ook bij maar 1.300 tpm was er nog voldoende koppel en de trekker kwam altijd weer ‘op gang’. Wie veel op akkers en grasland moet werken moet de dubbele powershifter bestellen. Die schakelt erg soepel en de overbrengingsstappen zijn doordacht. Bij de eenvoudige 10×10 bak waren we niet helemaal overtuigd door het schakelen op de openbare weg. Maar dat kan aan de afstelling van de koppeling hebben gelegen. Dankzij de grote wielen (tot 38 inch op de achter-as!) hebben de trekkers een bijzonder goede tractie, terwijl ze toch erg wendbaar blijven.

De compacte trekkers zijn bovendien niet te licht aan de voorkant. Er kan goed met zware apparaten mee gewerkt worden. Op de akkers hebben we niet gemist dat de voor-as onafgeveerd is. Op straat wel eens.

Tegen meerprijs is SDD-besturing leverbaar, die voor werken op het erf of op het veld het aantal stuuromwentelingen halveert.
De Agroplus en Agroplus Ecoline kregen in 2014 ook opvolgers. Die lopen nu onder de seriebouwnaam 5D en hebben nieuwe 3- en viercilindermotoren met 55-75 kW die conform Tier 4i zijn. Het aantal aangeboden modellen is gegroeid van 8 naar 12.

Deze diashow vereist JavaScript.

Technische gegevens

Motor:

SDF viercilinder met externe uitlaatgas retourleiding en DOC; cil. inh. 3,8 liter; nominaal vermogen 62-76 kW bij 2.000 tpm; 30-32% koppel verhoging; 152 liter tankinhoud

Aandrijving en PTO:

Handgeschakelde 4- of 5 bak. Optioneel met powershifttrappen; 10/10 tot 60/60 versnellingen, 40 km/u, twee aftakastoerentallen standaard, vier optioneel

Hydrauliek:

Max. 3 mechanisch bediende dw regelventielen plus 1 elektrische; 55 liter/min. constantpomp, 60 liter/min ECO tandempomp optioneel. Hef achter: Cat II, max. tilvermogen 3,6-4,8 ton, max. hefkracht voor: 1,85 ton

Maten en gewichten:

Hoogte: 2,73 m
buitenbreedte: 2,21-2,61 m
wielbasis 2,4 m
leeggewicht 4,2-4,3 ton
toel. totaal gew. 7,0-7,4 ton

Deutz-Fahr Serie 5 Sterk in de breedte - jpg (6)

Op de akker doet de 5G het goed en hij is erg wendbaar. De ontbrekende voorasvering is dan bijna geen gemis.

Onze samenvatting

Met de Serie 5G heeft Deutz-Fahr een paar van de kritiekpunten op de voorgaande Agrofarms de wereld uit geholpen. De nieuwe motoren zijn sterk en levendig, de keuze aan transmissie mogelijkheden gigantisch. Bij het grote modellenaanbod is het belangrijk het overzicht te houden. Wie meer comfort, uitrusting (vooral hydraulisch) of meer topsnelheid wil, moet de 5C, de 5, 5P of 5 TTV hebben. Maar kiezen moet u zelf doen.

Positief:

 •  krachtige motoren
 •  veel keuze in transmissies
 •  optioneel vier PTO snelheden
 •  heel goede keerschakeling
 •  lichte, ruime, stille cabine met 4 zuilen
 •  op aanvraag met EHR en SSD
 •  een hoger laadvermogen
 •  wendbaar
 •  vierwielremmen vanaf 40 km/u

Negatief:

 •  schakelgedrag bij de 10×10 bak
 •  geen geveerde voor as
 •  de prijzen van de opties