Leestijd: 4 minuten

Rijtest van de Deutz-Fahr Agrotron TTV 430 | Sinds medio 2011 biedt Deutz-Fahr een kompleet traploos aangedreven tractorprogramma aan. De schakel tussen de kleine- en de grote trekkers met TTV transmissie wordt gevormd door de Agrotron TTV 430. Wij hebben een van de eerste modellen aan de tand gevoeld.

Deutz-Fahr Agroton TTV 430 getest - Techniek van de groten - Agri Trader Test Jaarboek - (11)

Ondanks het feit dat de TTV 400 lijn een nieuwe bouwserie is, heeft Deutz-Fahr zich bij de constructie erg door de 600 serie laten inspireren.

Dat wordt al duidelijk in de cabine van onze test kandidaat, een Agrotron TTV 430. De bedieningselementen zijn verregaand identiek. De rechterarm van de bestuurder steunt op de bedieningsarmsteun en zijn hand ligt meestal op de multifunctionele greep. Daar zijn alle relevante bedieningsfuncties onder vingerbereik.

Geen claustrofobie

Ook qua afmetingen doet de cabine denken aan die van zijn grote broers. Claustrofobie heeft hier geen kans en ook het zicht rondom is zeer goed. Er is dan wel een B-zuil, maar die staat ver naar achteren. Daardoor is de instapruimte via de deuren prettig breed.

Wij gebruikten de trekker zomers voor de oogst, maar ook voor bodembewerking. In beide gevallen sloeg de tractor een goed figuur. Ook het simpele werk op de boerderij, bij voorbeeld het werken met de voeder mengwagen, was geen enkel probleem.

Deze diashow vereist JavaScript.

Prima transmissie

Het slotstuk van de Agrotron TTV 430 is natuurlijk zijn transmissie. Hiervoor wordt de Eccom 1.3 van ZF gebruikt. De zwaardere uitvoering daarvan zit, zoals bekend, in de Agrotron TTV 600 trekkers. Daar in zit hem het verschil tussen de nieuwe bouwserie met de in Italië gemaakte lichtere Agrofarm TTV types. Daarin zitten namelijk door Same Deutz-Fahr zelf geconstrueerde versnellingsbakken.

Dat maakt voor de bestuurder niet uit. De Eccom 1.3 heeft ook vier mechanische groepen, die automatisch geschakeld worden. Daarmee is het hydrostatische deel van de transmissie relatief klein, en dat bevordert de effectiviteit. Tijdens gebruik op de weg draait de motor bij 50 km/u slechts 1.750 tpm.

De aansturing van de transmissie is ook typisch ‘Deutz-Fahr TTV’. Er zijn drie verschillende opties: automatisch, PTO of handmatig. In de automatische modus kiest het motor- en bak management zelf de nodige toerentallen. Met het bedieningshendel bepaalt de berijder de maximale snelheid en met het handgas of via het gaspedaal wordt de snelheid tijdens de rit geregeld.

Met een draaiknop onder de arm leuning kan dan het motortoerental gedrukt en ingesteld worden tussen de 50-400 tpm.  Tijdens onze test reden we de trekker het meest in deze ‘standaard’ modus. Bij het activeren van de aftakas wordt er echter automatisch in de PTO modus geschakeld. Daarvoor is immers een constant motortoerental nodig. Dat wordt gefixeerd met het handgashendel. Mogelijk moet de stationairloop in dit soort gevallen aangepast worden.

Deze modi zijn goed en dekkend voor alle inzetmogelijkheden. De handmatige functie hebben we nauwelijks gebruikt. Hiermee wordt het toerental via het gaspedaal bepaald en de snelheid (overbrengingsverhouding) via het bedieningshendel, Die aanpak lijkt op gewoon powershiften, wat sommige oudere klanten aan kan spreken. Wij reden echter liever traploos.

Deze diashow vereist JavaScript.

De power van de Agroton is betrouwbaar

De krachtbron in de Agrotron TTV 430 is een oude bekende. De TCD 2012 L04 4V wordt immers in meerdere uitvoeringen in verschillende versies van Deutz-Fahr modellen gebruikt. Hij kwam erg levendig op ons over deed zijn werk vlot en met een aanzienlijk koppel.

Het DPC (Deutz-Fahr Power Control) is er in geïntegreerd. Dat systeem zorgt gerelateerd aan de belasting van de machine steeds voor optimale technische en economische parameters. En dat is merkbaar! De PTO aanpak is ons ook bevallen met zijn 540, 540 E, 1.000 en 1.000 E opties plus een aftakas automaat.

Bovendien heeft de TTV 400 een gescheiden oliehuishouding. Dat resulteert in 36 liter bruikbare olie inhoud, die door een axiaalpomp tot 110 l/min, heel nauwkeurig over de ventielen verdeeld wordt. Dat is ook een keurige waarde.

Het koelerpakket is heel compact en wordt door een visco beluchter opgeslagen. Die wordt elektronisch aangestuurd. Is er geen koellucht nodig, dan schakelt hij uit en draait hij met een verlaagd toerental mee. Dat bespaart brandstof.

De actieve stilstandregeling vinden we ook in de 400 serie TTV trekkers. Het houdt de trekkers ook op hellend vlak, door uitsluitend op de transmissie te remmen, waardoor er zonder de koppeling te bedienen weer weggereden kan worden. Dat is echt prettig. Zeker voor ondernemers die met een zware aanhanger in het mooie Limburg voor een verkeerslicht op een helling staan.

Deze diashow vereist JavaScript.

Samenvatting

Met de Agrotron TTV 430 biedt Deutz-Fahr uitgerijpte constant variabele transmissie aan in het middensegment. De trekker kan alle uitdagingen binnen zijn segment aan. De motor heeft voldoende krachtreserves en de traploze aandrijving is buitengewoon comfortabel. Met vier toerentallen op de PTO kan de eigenaar gebruik maken van alle gereedschapswerktuigen binnen deze klasse. De hydraulische opbrengst volstaat ook.

De Agrotron TTV 430 is een rondom geslaagde tractor. En daar is zijn prijs ook naar.

Algemene informatie

De in Lauingen gefabriceerde TTV 400 serie bestaat uit drie types: de TTV 410 (84 kW/114 pk), de TTV420 (91 kW/124 pk) en de TTV 430. Alle types zijn met powershifters beschikbaar. De trekkers hebben een breed spectrum aan opties, vergelijkbaar met die van de zware serie. Zo kan ook de nieuwe i Monitor besteld worden, die de bediening nog eenvoudiger maakt en veel mogelijkheden inclusief ISOBus connecties verwezenlijkt. Nog een voorbeeld: de optioneel geveerde cabine.

Technische gegevens Deutz-Fahr Agrotron TTV 430

Vermogen (2000 / 25 EC) 98,5 kW (134 pk)
Max. vermogen met DPC 104 kw (142 pk)
Bij tpm/ max. koppel 2.100/ 611 Nm
Tankinhoud 220 l
Beschikbare hoev. hydr.olie 36 l
Hydrauliekpomp: opbrengst/ druk 110 l/ min/ 200 bar
Hefkracht V/A 4.000/ 6.200 kg
Max. toel. gew./ leeg gew. 9,0/ 5.5 ton
L x H en wielbasis 4,5 x 2,96 en 2,42 m
Topsnelheid 50 km/u
PTO toerentallen 540/ 540 E/ 1.000/ 1.000 E
Aantal hydr. aansluitingsmogelijkheden V/A 2/ 5 DW
Banden V/A 540/65 R24/ 600/65 R38