Leestijd: 4 minuten

Deutz-Fahr 6180 getest door AGRARTECHNIK | De naam ‘Agrotron’ wordt al sinds 1995 door de trekkermakers uit Lauingen gebruikt. In de afgelopen nazomer werd er met de 6 Serie een nieuwe generatie Agrotrons geïntroduceerd. We mochten een voorserie model uitproberen tijdens de hooibouw en bij het transport na de maïsoogst.

Deutz Fahr 6180 een creatief multitalent (2)

De gepresenteerde 6 Serie ziet er lekker fris en modern uit. Dingen zoals de nieuwe voorspatborden en LED schijnwerpers verraden de invloed van designerstudio Guigiaro, maar houden het basis kenmerk van de Agrotrons, het ultieme zicht rondom, in ere.

Bij nader bekijken valt de nieuwe cabine op, die de veel belovende naam ‘S-Class2 draagt’. ‘2’ Is daarbij bedoeld als in ‘kwadraat’. De instap via drie treden wordt bij het openen van de deur verlicht. De helder grijze tint van het interieur werkt motiverend. Aan de slag dus! Dat gevoel wordt ook gevoed door het glazen dakluik dat ver open kan en voorzien is van een zonnescherm.

Deutz Fahr 6180 een creatief multitalent (5)

Het zicht vanuit de cabine naar achter is goed. De LED schijnwerpers zijn markant.

De zitpositie bleek, ook tijdens onze langere testritten, prima. Voor wat betreft de vering van de cabine is er de keuze tussen een mechanische- en een pneumatische versie. In de cabine houdt Deutz-Fahr vast aan de verschillende kleuren per bedieningsgroep. De hendels en knoppen zijn ruim gedimensioneerd en liggen goed onder bereik. De neutraalstandschakeling voor de regelventielen en  zeker die van de aftak as zou echter simpeler kunnen.

Onze 6180 was voorzien van de ‘P-line’ uitrusting, die heette vroeger de ‘Profi line’, inclusief de bedieningsarmsteun en bedieningshendels voor de elektrohydraulische besturingsapparaten. De  positionering van de schakelstick vraagt om aandacht. Want bij het schakelen van de vijfde versnelling moet de bestuurder zijn arm strekken. Onze voorserie machine vroeg trouwens bij het  schakelen nogal wat armkracht.

Deze diashow vereist JavaScript.

Volgens de  informatie van Deutz-Fahr is het schakelpatroon intussen herzien en duidelijk verbeterd. De ontlasting van de powershifttrappen wordt verzorgd door de goed werkende automaat schakeling van de bak. Bij de activering per druk op de knop kiest die automatisch voor de best bij het motortoerental en de belasting passende schakeltrap en hij doet dat boterzacht. Er is keuze tussen twee modi, waar de schakelactiviteit vooraf in kan worden bepaald voor de automaat. Dat systeem heeft vooral indruk op ons gemaakt tijdens wegtransport door heuvelrijk gebied.

Een display op de rechter cabinedaksteun informeert over de stand van zaken op transmissiegebied. In de standaardversie van de serie 6 is die automaatfunctie er niet bij inbegrepen. De rijsnelheid van deze reeks is naar keuze 40- of 50 km/u. De krachtbron komt natuurlijk van Deutz.

De twee kleinste vertegenwoordigers uit de 6 serie zijn als 4- of 6 cilinder leverbaar. Ook tijdens langdurige inzet met een vijfschaarsploeg deed ‘onze’ motor het goed. De links en rechts gemonteerde vulopeningen voor de 300 liter tank zijn echt praktisch. Bij ons nulserie model lekte er alleen één van de twee tankdoppen wanneer de tank boordevol was. Om aan de emissie eisen te voldoen gebruikt Deutz-Fahr AdBlue en dat gaat dan mee in een 35 liter tank op de rechterflank van de trekker.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bij het openen van de naar voren smal toelopende motorkap is enige voorzichtigheid geboden. Maar de toegankelijkheid van alle servicepunten is in orde. Op de Sima in Parijs stelde Deutz-Fahr, als aanvulling op de gewoon schakelende types ook een traploos schakelende 6 serie Agrotron voor. Naast de CVT was daarbij de upgrade naar de nieuwe MaxiVision cabine met de armsteunbediening uit de 7 serie het grote nieuws.

Bekijk tweede hands Deutz Fahr 6180 tractoren op AgriTrader.nl

Technische gegevens Deutz-Fahr 6180

Motor-nominaal vermogen (ECE R120) 123 kW/167 pk
Nominaal toerental 2100 tpm
Max. motorvermogen (ECE R120) 129 kW/175 pk
Aant. Cil./cil. inh./max. koppel 6/ 6.05 l/ 740 Nm
Toerental bij max. vermogen 1600 tpm
Hefkracht V/A 3800/ 9240 kg
Leeggewicht 6360 kg
Aftak as 540/ 540 E/ 1000/ 1000 E
Brandstoftank/AdBluetank 300/ 35 l
Hydrauliek/ ventielen (serie/ optioneel) 4/7
Banden V/A 16.9 R28/20,8 R38
Deutz Fahr 6180 een creatief multitalent (7)

Deutz-Fahr biedt een ‘vrije’ 50 km/u versie aan. De 40 km/u versie is elektronisch ‘geknepen’.

Samenvatting

Een heel breed inzetbaar, meervoudig talent. Dat moet volgens ons een zes cilinder uit de 180 pk klasse zijn. We begonnen op de groene akker voor een negen meter brede vlinder maaicombi en zaaiden daarna met een opgelegde drie meter rotozaaicombi. We reden ook maïs met een tandem Joskin kiepbak. Kortom: deze nazomer hadden we voldoende, verschillende klussen voor onze Agrotron 6180.

Onze machine uit de voor productieserie gedroeg zich goed op alle vlakken. Het schakelpatroon is voor de serieproductie aangepast en het comfort voor de berijder is verbeterd. De Comfortip besturing voor het vastleggen en oproepen van bedieningsvolgordes was praktisch. De trekker blinkt vooral in details uit. De optioneel tweezijdige tankvulopeningen en de mogelijk aan twee kanten gemonteerde gereedschap opbergkasten plus de verlichte traptreden zijn in de dagelijkse omgang bonuspunten.

Bedrijfsinformatie

In 2012 lukte het SDF, op de belangrijke Duitse markt, ongeveer 4800 tractoren te verkopen De trekkers uit de Agrotron Serie 6 reeks (150-190 pk) zijn bij Deutz-Fahr de aflossing voor de “M” modellen. De powershift versie is standaard beschikbaar.