Leestijd: 4 minuten

JF-Stoll voedermengwagen Feeder VM getest door AGRARTECHNIK | In de halfopen stal van ons testbedrijf gaat het er om de voedertafel van de 250 koppige Angus kudde te dekken.  Met zijn nieuwe 14 kuub containervolume en de nieuwe strooiblazer schijnt deze mengwagen voortreffelijk bij het bedrijf te passen. We hebben de Deen eens bekeken.

de-deense-combimenger-jf-stoll-feeder-getest-3

De bouwserie Feeder VM kennen we al een aantal jaren van JF-Stoll. Voor de EuroTier beurs kreeg de zich bewezen hebbende voedermenger door de transplantatie van een stroblazer een inzetmogelijkheid bij. De basismachine is daarbij verregaand onveranderd gebleven. Voor onze test gebruikten we de 14 m3 uitvoering met twee verticale mengwormen; dwars aanvoerband en een stroblazer aan de voorkant. Het beladen van de voedermenger ging met onze kleine shovel nog net. Maar voor onze frontlader was het natuurlijk appeltje-eitje om de 2,57 m hoge container te vullen.

De hoofdterminal van de voedermenger hadden we in de cabine bevestigd. Met de terminal zijn de vooraf ingestelde voederschema’s draadloos vanuit de PC op het bureau te halen of zijn er nieuwe recepten te maken. Het aantal dieren is in elk geval te veranderen. De benodigde toevoegingen worden dan gekozen en het laden kan beginnen. Het laadgewicht wordt daar duidelijk bij aangegeven. De menger heeft daarvoor vier weegcellen.

Deze diashow vereist JavaScript.

De handterminal is een goed idee en hij zal doorgaans op de trekker gehouden worden. Hij synchroniseert zich draadloos met de hoofd terminal. De actuele gewichtsaangifte is bij het uitbrengen op de voedertafel een belangrijke hulp. De compacte presentatie van het actuele voedselaanbod is wel netjes. De mogelijkheid om de handterminal op batterijen werkend ook mobiel te gebruiken hebben we in onze test niet gebruikt.

de-deense-combimenger-jf-stoll-feeder-getest-6

Omdat de wagen door de opgebouwde stroblazer een paar centimeter langer is geworden kwam hij bij een kuil voor de inrit van de voedertafel wat omhoog. Wat grondspeling extra zou mooi zijn. Een afzonderlijke vulmogelijkheid voor kleine hoeveelheden voedselcomplementen toe te voegen is optioneel. Bij kleine benodigde hoeveelheden is dat geen probleem. We hebben ze gewoon via het trapje toegevoegd. De besturing van de hele wagen gebeurt via een bedieningspaneel dat met een zuignap in de cabine vastgezet wordt. Dat ging bij ons vaak niet goed. De houder zou vanaf nu dan ook standaard twee zuignappen hebben.

Goed is dat de bediening gebeurt met tuimelschakelaars die een goed formaat hebben. Zo hoeft er niet constant gegoocheld te worden op keypads en kunnen de ogen op de voedertafel gericht blijven. De beide verticale wormen kunnen met maximaal 20 messen voorzien worden. Wie veel met stro werkt is op termijn beter uit met messen met een wolfraam jasje. Met de hand kunnen er twee tegensnijders via een gatenrooster ingeschoven worden.

De voederuitbrengst ziet er goed uit. De aanvoertransportbandsnelheid is traploos vanuit de cabine regelbaar. De opening van de container is met 1,2 meter breed genoeg.

De opening van de schuiven wordt visueel langs een schaalverdeling langs de wand overzichtelijk gehouden. In het beschermingsscherm voor het luik zit een stevige dwarsstang verwerkt. Voor stallen waarin de menger achterwaarts wordt ingestoken, kan hij optioneel met aanvullende hoekluiken besteld worden. Voor onze buitenklimaatstal is de nieuwe mogelijkheid om de JF-Stoll te gebruiken als stroblazer ideaal. Juist bij het uithalen van strobalen is hier de keerrand om stroverlies over de bakrand te voorkomen belangrijk.

Weer op stal wordt, zonder de cabine uit te komen, hydraulisch een bodem met geleideblikken aan de zijkant tussen het containerluik en de stroturbine over de transportband gezwenkt. Dat is secondenwerk en functioneerde tijdens onze test probleemloos. Een rotor brengt het stro naar de turbine. Met een kleine joystick kan de uitwerppijp van de stroblazer naar boven, onder, links en rechts bewogen worden. Het stro kan zo om alle obstakels heen geblazen worden, tot in de hoeken van de 12 meter diepe stal. We hebben wat geëxperimenteerd met het uitbrengen van voeder met de ventilator. Maar daar is de blaaskracht van de fan niet op berekend. Dus zijn we gewoon verder gegaan met het uitbrengen per band.

de-deense-combimenger-jf-stoll-feeder-getest-2

 

Technische gegevens JF-Stoll Feeder VM-2 SB

Containerinhoud: 14 m3
Eigengewicht: 5500 kg
Aantal wormen, verticaal: 2
Aantal messen: 11 (geplaatst); 24 (maximaal)
Gevraagd vermogen: 80 pk

 

Samenvatting

De verticaal mengende Feeder van JF-Stoll heeft het bij het dagelijks voeder uitbrengen op ons testbedrijf goed gedaan. De menging met de wormen en de voederuitbrengst zijn goed. De twee mengvijzels zijn voor lange tijd gesmeerd en veel van de onderdelen van de container zijn van fijnkorrelig staal gemaakt. We waren benieuwd naar de instrooifunctie van de wagen. De wissel van voederen naar strooien gebeurt probleemloos met een druk op de knop. De uitwerpkoker is voldoende verstelbaar in alle richtingen, waardoor we het stro zo’n 12 meter de stal in konden sturen. Voor de veiligheid zit er een steenvanger onder de rotor geconstrueerd. De grondspeling van de wagen had wat groter mogen zijn. Bij de bediening laat de JF-Stoll nauwelijks wat te wensen over. Omdat de voederwagen en de lader van displays voorzien zijn, zijn ladevolume en toevoegingen altijd controleerbaar.

de-deense-combimenger-jf-stoll-feeder-getest-1

Bedrijfsinformatie

De verticale voedermenger Feeder VM wordt aangeboden in containervolumes van 6,5-46 m3 met luik uitbrengst aangeboden. In het gebied tussen 10-45 m3 bestaat de mogelijkheid deze voedermengwagen te voorzien van een dwarse transportband of met zo’n uitbreiding plus een stroblazer. Een optie die altijd prettig is bij voedermengwagens is de bakvergroter als de kudde na een paar jaar gegroeid is. Onze 14 kuubs uitvoering kan zo met opzetborden vergroot worden naar 16, respectievelijk 18 of 20 m3. De producten van JF-Stoll worden in Denemarken ontwikkeld en gebouwd. Kongskilde heeft Becker in 2011 over genomen en daarmee horen Becker, Överum, JF-Stoll, Nordsen, Howard en Konskilde nu tot dezelfde familie.

Vorige artikel
Volgende artikel