Leestijd: 3 minuten

Praktijktest | De MS 461 van Stihl is een krachtige velzaag met een vermogen van 4,4 kW.  Hij is de opvolger van de bewezen goede MS 460. Hier onze praktijkervaringen.

De vel specialist - Stihl velzaag (2)

Met de MS 461 biedt Stihl een klassieke 2-taktzaag voor de bosbouw aan. Klassiek omdat de 4,4 kW sterke tweetaktmotor met een cilinder inhoud van 76,5 cc nog geen elektronisch motormanagement heeft. Emissie beperking en meer zuinigheid worden hier bereikt door een spoelsysteem met nieuwe kanalen.

Ten eerste wordt bij de neergaande beweging van de zuiger uitlaatgas in de spoelkanalen gedrukt. Dat uitlaatgas gaat als een deken over het verse mengsel liggen. Zo ontstaat er een uitlaatgasbuffer tussen uitlaatgas en vers mengsel. Het eigenlijke overstroomkanaal vanaf het carter naar de verbrandingsruimte vertakt zich van één, naar vier kanalen om een optimale verwerveling van het lucht/brandstofmengsel om daarmee een hoog koppel te verwezenlijken. Het spoelsysteem en de 1 in 4 spoelpoorten reduceren het brandstofverbruik volgens de producent met 20%. De uitstoot vermindert ten opzichte van ‘gewone’ tweetaktmotoren met 50%. Zo voldoet de zaag aan de EU2 emissienorm en dat is beter voor de gebruiker en het milieu.

We gebruikten de zaag met een 40 cm lang blad. Maar vaak hadden we liever het 50 cm blad gehad die de fabriek ook levert. Qua motorvermogen was dat geen probleem geweest. In het hout, bij het vellen en afkorten waren we tevreden met het vermogen en geleverde koppel. Ook als de zaag hard in het hout gedrukt werd, wordt de motor niet gewurgd. De motor met zijn mooie vermogens-karakteristiek beviel ons.

De vel specialist - Stihl velzaag (1)

De koppelingsklok voor de kettingrem is binnen liggend. Zo is de ketting eenvoudig te wisselen.

Een profi-uitrusting van Stihl

In zijn uitvoering komt de kettingzaag overeen met de eisen van professionele gebruikers. Dat begint al met de zonder gereedschap te verwijderen tankdoppen met een nieuwe markering, borginkjes bij de moeren van de kettingdeksel en de verhoogde montagestrip op het luchtfilterhuis.

De zaag heeft de bekende enkele hendelbediening voor start en choke. Dat is praktisch, maar Stihl  bewijst met de huiseigen zagen met  M-Tronic dat het beter kan. Bij die zagen wordt de zaag met een ‘uit‘ schakelaar stop gezet, en de zaag springt altijd weer in de ‘in’ stelling terug.

Dat de MS 461 een verstelbare oliepomp en een binnenliggend koppelingshuis met kettingspanner aan de zijkant heeft is voor deze klasse vanzelfsprekend. Het HD2 luchtfilter met zijn grote filteroppervlak zorgt voor schone verbrandingslucht en korte onderhoudstijden. Dankzij het grote oppervlak heeft het filter een lange stand tijd. Het polyethyleen filtermateriaal  met 70% fijnere poriën dan papier of polyamide, filtert net zo goed als een papieren filter, maar is eenvoudig met water en vloeibare zeep te reinigen. Na het verwijderen van de deksel is het filter goed toegankelijk en kan het zonder gereedschap gereinigd worden.

De vel specialist - Stihl velzaag (3)

Het HD2 luchtfilter filtert erg fijnmazig. Het kan gewoon met water en zeep uitgewassen worden.

Samenvatting

Met een gewicht van 6,7 kg zonder zwaard en met een gewichts/vermogen verhouding van 1,52kg/kW is de MS 461 een relatief makkelijk te hanteren allround zaag, die goed geschikt is om middelzwaar tot zwaar geboomte te vellen, maar ook voor uitdunnen gebruikt kan worden.

Technische gegevens Stihl MS 461

Cilinder inhoud 76,5 cm³
Vermogen bij 9.800 tpm 4,4 kW/6 PS
Nullast toerental 2.500 U/min
Hoogste toeren met blad 13.500 U/min
Gewicht 6,7 kg
Vermogensgewicht 1,5 kg/kW
Geluidsniveau 105 dB(A) 2)
Geluidsvermogen niveau 117 dB(A) 3)
Trillingswaarde   links/rechts 4/3,8 m/s
Zaagkettingmaat 3/8 Zoll
Zaagketting type Rapid Super
Bladlengte 40 cm  (45 u. 50 cm4)

 

Goed om te weten – lof en kritiek

Startgedrag: De bediening met de enkele bedieningshendel levert geen vragen op. De MS 462 start feilloos.

Motorvermogen: Zonder het vermogen gemeten te hebben waren we onder de indruk van vermogen en koppel.

Milieu: Ook in de bosbouw gelden emissie eisen. Daarom heeft de MS 461 een tweetaktmotor met extra spoelsysteem. Resultaat: minder brandstof verbruik en 50 % minder uitstoot. Goed voor milieu en gebruiker.

Uitrusting: De hele uitvoering is doordacht en professioneel.