Leestijd: 4 minuten

Bijna elke gerenommeerde fabrikant van voedertechniek machines heeft intussen een zelfrijdend model te koop. De verschillen zitten hem doorgaans in de vijzel en de laadtechniek. De Nederlandse fabrikant Trioliet gebruikt als enige fabrikant een snijschildsysteem.

De Trioliet Triotrac 1700 getest - Snijden in plaats van frezen (8)

Met een containervolume van 17 m3 zit de Triotrac 1700 in het middensegment van de zelfrijdende voedermengers en is hij de kleinste van de Triotrac familie. Wij konden de machine op drie locaties onder geheel verschillende omstandigheden uitproberen. Maar we gebruikten de machine voornamelijk op een bedrijf met fokvee.

Grote hoeveelheden vezelhoudend voeder, meest stro en combinatie met kuilgras en perspulp stonden daar op de ingrediëntenlijst. Ingekuild gras uit de silohal halen, daar is de Triotrac erg goed in. Bij dat werk wordt het duidelijk waarom veel klanten voor Trioliet, respectievelijk het snijsysteem kiezen.

Voer opladen

Bij de silo wordt het voertuig eerst met de hydraulische cilinder aan de vooras met de neus bijna op de grond gezet en een paar centimeter de silo ingereden. Vervolgens moet er met de joystick de beladingsmodus geactiveerd worden, zodat de transportband en het messenwerk in beweging komt.

Tegelijkertijd verandert het beeld op de display om bijvoorbeeld de snelheid van de messen of de transportband bij te kunnen stellen. Alleen bij het laden van nat bieten perspulp kwam het ondanks het reinigingswormwiel een keer tot blokkade van de transportband, die ook niet door terug laten draaien te verhelpen was.

Met een spade was er na tien minuten weer voldoende geruimd om de transportband weer aan het lopen te krijgen.

De Trioliet Triotrac 1700 getest - Snijden in plaats van frezen (2)

Bij een op zijn hoogste stand staande cabine kun je een beetje de container inkijken.

De laadschommel reikt tot 5,1 m. hoog en wordt gestuurd via een joystick zoals die op frontladers zit. Er is een bochten-correctie aanwezig. Het afgesneden kuilgoed wordt door een achter het mes lopende transportband gegooid. In vergelijking tot afgefreesd voeder blijft de structuur hier beter bewaard.

De achterblijvende, licht halvemaan vormige, snede ziet er keurig uit. Speciaal bij hoger werk hebben we de cabine hydraulisch, over een rail evenwijdig aan de transportband, verder naar achteren en hoger gezet. De afstand tussen de cabine en het onder op de transportband lopende voeder verandert daar niet bij.

Bij het losmaken van vierkante stro balen en ronde balen kuilgras waren er geen problemen. In de container verzorgen twee hydrostatisch aangedreven slakkenhuizen met variabel toerental de vermenging. In de container zit ook een camera, net als bij de uitgifteluiken en er is ook een achteruitrijcamera.

De Trioliet Triotrac 1700 getest - Snijden in plaats van frezen (3)

Een wormwiel houdt de transportbandgeleiders vrij van ingetrokken voeder.

 

Manouvreren met de Trioliet Triotrac

De Triotrac liet in onze test zien hoe wendbaar en goed te manoeuvreren hij ondanks zijn lengte van 9,4 m. is. Een oudere stal met een inrijhoogte van drie meter zorgde ook niet voor problemen.

Met een druk op de knop kan via het bedieningsscherm gekozen worden voor 4WD, hondengang of besturing via de achterwielen. Dat laatste is alleen voor de moeilijkste omstandigheden gedacht, de achterwielen worden dan met de joystick gestuurd.

De 4WD op ons exemplaar is optioneel, en kan in de winter nuttig zijn. De Triotrac wordt aangedreven door een 175 John Deere motor, die ook in de grotere machines te vinden is. Net als de hydraulische pomp zit hij onder de transportband. Voor onderhoud en service is hij er op rails onder vandaan te trekken.

De Trioliet Triotrac 1700 getest - Snijden in plaats van frezen (5)

Voer uitrijden

Voor het aanbieden van het voeder gebruikten we in een nieuwe melkveeloopstal de dwarse transportband. Nadat de uitgiftemodus is geactiveerd, dient de joystick, samen met de toetsen voor het comfortabel  aansturen van de schuiven, afgiftekant en bandsnelheid. Al met al logisch, maar door de dubbele functies van een aantal toetsen wel even iets waar aan gewend moet worden.

Op de vier meter brede voedertafel van ons testbedrijf konden we zelfs tweezijdig uitbrengen. Voor aan de rechterkant met de dwarsband en linksachter met het afgifteluik.

Als het aankomt op het management van de voeder rantsoenering, dan biedt de Triotrac alles wat er van een voertuig uit dit segment verwacht kan worden. Ingrediënten kunnen uit de lijst worden toegevoegd, of zelf worden ingegeven.
De rantsoengrootte ten opzichte van het aantal dieren is snel te bewerken. Bij het beladen wordt het bereiken van de gewichten van de componenten gecontroleerd. Er is een USB interface aanwezig.

De Trioliet Triotrac 1700 getest - Snijden in plaats van frezen (4)

Technische gegevens Trioliet Triotrac 1700

Container volume: 17 m3
Motor/vermogen: 6 cil. John Deere/175 pk
L x B x H : 9,36 x 2,45 x 2,85 m
Werkhoogte max.: 5,1 m
Gewicht: 13.000 kg
Draaicirkel (4 wielsturing): 12 m
Brandstoftank: 185 l

 

Samenvatting

Testmachines zoals de Triotrac 1700 horen niet tot de soort waar we dagelijks mee werken. Daarom waren we extra nieuwsgierig naar het snijsysteem en de daarmee te realiseren doseringen.

We waren er erg tevreden over! Ook bulkgoed is zonder de hulp van het snijschild door het inrijden met de machine goed op de transportband te krijgen.

In de gras – en maissilo draagt de afname met het snijschild er wezenlijk toe bij de warmteontwikkeling te beperken. We waren onder de indruk van de verschillende instellingsmogelijkheden en de precisie waarmee er met de machine is te werken.

De Triotrac is ook snel aan te passen aan gewijzigde omstandigheden en ander voeder. Er is binnenkort een centraal smeersysteem voor de smeerpunten langs de mengcontainer.

De Trioliet Triotrac 1700 getest - Snijden in plaats van frezen (7)

Bedrijfsinformatie Trioliet

Bij een blik op het aanbod van zelfrijdende machines zien we dat afname met een frees de norm is. Bij de Trioliet niet. De Nederlandse fabrikant kiest bij de getrokken- en zelfrijdende voedermengwagens voor een combinatie van snijschild met een daarachter liggende transportrol en –band in de voertuigbreedte.

Als Triotrac zijn er, buiten de door ons geteste machine, ook nog 20- en 24 m3 versies mogelijk. De lijn wordt naar onderen afgerond met de Smartrac.

Vorige artikel
Volgende artikel