Leestijd: 11 minuten

De nieuwe Magnum is geen volledig nieuwe ontwikkeling; de focus lag bij deze generatiewisseling op een nieuw uiterlijk, een hoogwaardigere cabine en digitale connectiviteit. Dat is echter genoeg reden om eens te gaan rijden met deze rode Amerikaan.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (20)

Sinds maart 2019 zijn de nieuwe Magnum AFS Connect-tractoren bij een selecte groep dealers in de USA op demo-tour.

Februari 2018  stelde Case IH tegelijk op de World AG Expo in het Californische Tulare en de Farm Machinery Show in Louisville, Kentucky haar grootste standaard-tractorserie Magnum voor in de nieuwe AFS Connect-serie.

Case IH levert de tractorserie al enige jaren onder het AFS-label, wat staat voor Advanced Farming System. Dit vertegenwoordigt de intrede van de ‘digitale landbouw’ in de vertrouwde trekkerconcepten.

Bij de nieuwe serie met de toevoeging Connect ligt de focus duidelijk op de gegevensvergaring en -verwerking in real-time, plus de productieverhogende integratie van een nieuw bedieningsconcept. Hiervoor zijn ook meerdere hardware-componenten gemodificeerd, om de bestuurder een meer intuïtieve en efficiëntere werkplek te geven – en daarmee in de vorm van de nieuwe Magnum AFS Connect de vereisten van de moderne precisielandbouw in één machine te verenigen.

Helaas was het voor ons niet mogelijk om het nieuwe model in het veld te testen; we moesten genoegen nemen met een rit op het testterrein.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (18)

Een erfenis van de voorgaande generatie is het shuttle-hendel voor de omkeerschakeling en rijrichting-selectie.

 

Update naar Trap 5

Net als voorheen omvat de Magnum-serie – die in de Amerikaanse fabriek in Racine, Wisconsin wordt gemaakt – negen verschillende modellen van 180 tot 380 pk. Deze zijn echter niet allemaal in Europa verkrijgbaar.

De vier kleinere en niet in Europa leverbare Magnums worden zoals gewoonlijk aangedreven door een 6,7 liter grote FPT-zes-cilinder, die in een iets andere configuratie ook in de Puma en Optum CVX wordt gebruikt.

Bij de vijf grote trekkers wordt wederom de Cursor 9 met een cilinderinhoud van 8,7 liter toegepast, de eveneens van de eigen motorfabrikant FPT afkomstige zes-cilinder met een maximaal boost-vermogen van 435 pk. Het nominaal toerental stelden de ingenieurs op 2.000 tpm.

Door middel van SCR-techniek wordt voldaan aan de in Amerika vereiste emissienorm Tier 4 final, voor Europa worden de motoren aangepast aan de nieuwe, strengere emissienorm Trap 5. Hiervoor kunnen alle Magnum AFS Connect-modellen het doen zonder externe gekoelde uitlaatgasterugvoer, maar ze krijgen het Hi-eSCR2-systeem.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (6)

In de USA rijden de Magnums nog in de Tier 4 final-configuratie, in Europa conform emissienorm Trap 5.

Daarbij wordt de AdBlue ingespoten tussen de dieseloxidatiekatalysator (DOC) en de ‘SCR op het filter’-module met het daaropvolgende CUC- reinigingsfilter.

De Cursor 9 heeft een doorontwikkelde VTG-turbo-compressor gekregen

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Blik op de elektronisch geregelde VTG-turbocompressor.

De modellen Magnum 240 en 380 worden uitsluitend geleverd met de traploze CVX-transmissie, bij alle andere modellen heb je ook keuze uit de bekende Power Drive-powershifttransmissie met 18 respectievelijk 19 versnellingen, afhankelijk van de gevraagde topsnelheid.

De traploze CVX-transmissie is voor elk model in de 40km/u-versie en optioneel in een 50km/u-versie leverbaar.

De hybride modellen met rupsbanden op de achteras worden wederom als Magnum Rowtrac 340 en 380 alleen in een 40km/u- versie geleverd, waarbij het Premium-model uitsluitend met een CVX-transmissie leverbaar is. Opmerkelijk is dat twee op de drie Magnum-tractoren in Amerika nog steeds met een powershifttransmissie worden verkocht. Of dat hier in Europa ook zo zal zijn, is de vraag, aangezien hier transportwerkzaamheden en het rijden op de weg een groter aandeel in het totale gebruik hebben, waardoor traploze transmissies hier voordelen hebben.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Helaas is ook de spartaanse aftakas-uitrusting gebleven.

Onze ervaring is echter dat de keuze van de klanten sterk afhangt van het betreffende tractormerk. Overigens is ook de tweevoudige aftakas achter behouden gebleven, waarbij je voor het veranderen van het toerental nog steeds van asstomp moet wisselen. Dat is niet meer van deze tijd! Voor is er op aanvraag een toerental van 1.000 leverbaar; de 1.000E zoals bij de Optum staat niet in de prijslijst.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Net als voorheen zijn alleen de modellen 340 en 380 als Rowtrac-‘halftrack’ of ‘halfrupstractor’ leverbaar.

Bekend chassis voor de Magnum

We zien geen grote veranderingen bij het chassis, de assen en de wielen. Net als voorheen passen er achter maar banden op tot een diameter van maximaal 2,15 meter; jammer. Klanten die op het veld zoveel mogelijk tractie willen, hebben wel de mogelijkheid om de 340 en 380 te bestellen als Rowtrac-halftracks, met triangelvormige rupsbanden op de achteras.

De wielbasis is net als bij de voorgangers 3,15 meter en ook de leeggewichten en laadvermogens zijn identiek. En Case IH blijft trouw aan de enkelarm-vooras uit eigen huis, en stapt niet over op een multilink-as zoals de meeste concurrenten gebruiken.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Case IH houdt vast aan de enkelarmige vooras uit eigen huis.

Behouden gebleven is ook het hydraulieksysteem, dat nog steeds bij de tijd is: standaard is een axiaalplunjerpomp die 166 l/min levert, optioneel 225 l/min. Voor wie dat niet genoeg is, is er een Twin Flow-tandempomp die een flinke 282 l/min levert.

De maximale hefkracht achter bedraagt ongeveer 9 ton, op aanvraag is meer dan 11,5 ton mogelijk. De fronthef kan maximaal 4,3 ton zware aanbouwmachines tillen.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (10)

De veercilinders zijn vrijwel verticaal geplaatst.

Magnum met nieuw design, nieuwe cabine

Uiterlijk valt op het eerste gezicht de nieuwe motorkap en grille op. Deze oogt een stuk agressiever dan bij de voorgaande modellen en doet sterk denken aan het autonome conceptstudiemodel van 2016.

Het nieuwe gezicht van Case IH werd geïntroduceerd met de Optum CVX in 2015

In het driestreeps-design op de motorkap is het AFS-logo nu uitgebreid met een rode punt en de aanduiding ‘Connect’, wat wijst op het innovatieve binnenwerk van deze tractor.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Het dashboard heeft een nieuw design en maakt een betere ventilatie van de cabine mogelijk.

De cabine is aan de binnenkant geheel vernieuwd en ingericht op de nieuwe functies. De commandocentrale van de voorgaande serie bood al genoeg ruimte, maar nu zijn de ergonomie en de kwalitatieve indruk naar een hoger niveau getild.

De nieuwe Luxury-bestuurdersstoel is uitgevoerd met elegante rood-beige leren bekleding en geeft het gevoel dat je er ook lange werkdagen ontspannen in kunt doorbrengen.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De Luxury-versie van de bestuurdersstoel kan 40 graden worden gedraaid. De leren bekleding is nu tweekleurig in rood-beige.

Veel bedieningselementen als de richtingaanwijzers en lichtschakelaars zijn overgenomen uit de autoindustrie en dat zie je aan de vormgeving. Verder is de automatische regeling van de airconditioning gemodificeerd om een betere luchtcirculatie in de cabine te krijgen en de de voorruit op koude dagen sneller te ontdooien c.q. schoon te krijgen.

Ook nieuw zijn de van binnenuit verstelbare buitenspiegels, die nu ook met een druk op een knop telescopisch kunnen worden uitgeschoven.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (13)

Alle bedieningselementen in de cabine zijn gemodificeerd.

De nieuwe cabine heeft geen B-stijl meer, zodat de deur nu over de volle breedte opent, wat de instap vergemakkelijkt. Voornamelijk van belang voor de Amerikaanse markt zijn de nieuwe, bij contact naar achteren uitwijkende zijmarkeringslichten.

Een voor ons zeer interessante voorziening is de nieuwe transponder, die vergelijkbaar is met een draadloze contactsleutel van een personenauto. Deze ontgrendelt draadloos de deur en activeert bij het instappen alle door de betreffende gebruiker opgeslagen instellingen in de cabine.

De semi-actieve cabinevering is ook gemodificeerd om vooral abrupte oneffenheden nog beter te absorberen. Aangezien wij nu alleen maar op het testterrein reden, konden we de werking in het veld echter nog niet goed beoordelen.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (12)

De semi-actieve cabinevering is verder geoptimaliseerd voor gebruik op het veld.

Netwerkverbinding

Wat bij de AFS Connect Magnum-serie op de voorgrond staat, is zoals de naam al doet vermoeden de digitalisering en netwerkverbinding. Volgens de Amerikaanse marketingtekst moet met de Connect-modellen bij Case IH een volledig nieuw tijdperk worden ingeluid in gegevensverwerking en de productiviteit in de landbouw.

Tot waarschijnlijk grote vreugde van veel boeren moeten hiermee ook de vaak gekmakende software-updates in het kader van de diagnose-op-afstand meteen tot het verleden behoren.

Het nieuwe 12 inch grote AFS Pro 1200-beeldscherm is uitgevoerd als touchscreen. Dit is het centrale bedieningselement voor alle communicatie tussen tractor, aanbouwmachine, chauffeur en een extern Farm Management-systeem. De monitior ligt zeer goed in je blikveld in de verlenging van de multifunctionele armleuning en is ook in direct zonlicht licht genoeg en goed afleesbaar.

Voor een betere plaatsing kan het beeldscherm net als bij het voorgangermodel worden gedraaid en het is behalve als touchscreen ook te bedienen met de ‘Encoder’, een centraal in de armleuning geïntegreerde draai-druk-schakelaar.

Het in de A-stijl geplaatste nieuwe LCD-scherm – dat eveneens in kleur is uitgevoerd – toont overzichtelijk alle belangrijke motor- en transmissiegegevens, snelheid en tankinhouden.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (17)

De werklampen kunnen met tuimelschakelaars worden omgeschakeld tussen twee op de monitor programmeerbare lampcombinaties.

Android-bedieningssysteem voor de Magnum

AFS Vision Pro, zo heet het nieuwe bedieningsconcept van Case IH. Het geeft een open gegevensuitwisseling tussen machines, Farm Management-systemen en externe partners.

Voor de datatransfer is een 4G- modem in de tractor geïntegreerd, dat alle verzamelde gegevens via het mobiele netwerk naar de Cloud stuurt. Bij alle acties behoudt de klant altijd de volledige zeggenschap over de gegevens en kan zelf beslissen welke gegevens wanneer en hoe worden gedeeld met wie.

Het nieuwe bedieningsconcept – dat gebaseerd is op een Android-besturingssysteem – maakt het de chauffeur mogelijk om op een tot nu toe ongekende manier de tractor naar zijn voorkeur te configureren.  Zo kunnen bijvoorbeeld maximaal zes hydraulische regelventielen in elke willekeurige bezetting worden geprogrammeerd, wat het omwisselen van de slangen aan de achterkant van de trekker overbodig maakt.

Hiervoor veranderen aansluitend de verlichte tuimelschakelaars aan de voorkant van de arm-leuning zelfs naar de bijbehorende kleur.

Verdere regelventielen of andersoortige functies kunnen worden opgeslagen op de nieuwe multifunctionele joystick of op vier extra in de armleuning geplaatste, genummerde knoppen.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (14)

Beide beeldschermen zijn goed in het blikveld van de chauffeur geplaatst. De AFS 1200 Pro is als touchscreen te bedienen en ook met een draai-drukknop.

Het AFS Pro 1200-scherm fungeert tevens als beeldscherm voor de beide aanwezige rijhulpen, in de vorm van een camera in de grille aan de voorkant en eentje aan de linkerstijl op de achterkant van de cabine. Er kunnen nog twee camera’s in het systeem worden geïntegreerd, wat zeker bij buitensporig grote aanbouwmachines een voordeel kan zijn.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Het ontwerp is een doorontwikkeling van de Optum-serie en is aangevuld met een standaard aanwezige frontcamera.

De terminal, die via Bluetooth aan je smartphone kan worden gekoppeld, is het middelpunt van de communicatie voor alle componenten. Ook het spoorgeleidingssysteem wordt via de terminal bediend, na de installatie van de positieontvanger ‘AFS Vector Pro Receiver’ op het dak van de cabine.

Het correctiesignaal wordt volgens de fabrikant van het mobiele netwerk, radio- of satellietennetwerk verkregen. Zo wordt een spoornauwkeurigheid tot 2,5 centimeter bij de RTK-procedure (Real-Time Kinematic) gerealiseerd.

Het systeem kan de naar de machine gestuurde gegevens in het eigen Case IH Voyager-format verwerken en kan ook universele XML-data lezen.

Een USB-aansluiting aan de terminal biedt ook nog gewoon de mogelijkheid van conventionele dataoverdracht met stick

Case IH maakt onderscheid tussen tractor- en veldgegevens, waarbij die laatste in de regel worden verzameld via de aanbouwmachine en ook van groter belang zijn voor het gebruik daarvan. Hiertoe zijn  alle Magnum AFS Connect-modellen uitgerust met een ISOBUS-poort, waarmee een probleemloze communicatie met alle aanbouwmachines moet worden verzekerd, ongeacht de fabrikant ervan.

Zo kan door middel van AFS Section & Rate Control een registratie van de akker aan elke ISOBUS-compatibele veldspuit worden gestuurd, die vervolgens de vooraf gedefinieerde en benodigde hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen zelfstandig toedient, en daarbij dubbele doseringen vermijdt.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (16)

Het zijn beslist niet alleen Amerikaanse klanten die graag meer bergruimte en flessenhouders zouden zien.

De nieuwe AFS Connect-tractoren maken het verder mogelijk om de huidige locatie en alle informatie van de terminal via een app op je smartphone, tablet of laptop in Home Office in real-time te delen.

De machinegegevens en het actuele beeldscherm van de Magnum kunnen hierdoor (bij een werkende mobiele verbinding) door elke geautoriseerde deelnemer overal ter wereld worden ingezien, wat nuttig is voor het vroegtijdig herkennen van problemen en het voorkomen van storingen.

Dit kan de lange reizen van servicemonteurs naar het veld beperken tot het strikt noodzakelijke. Ook kunnen software-updates bij een werkende mobiele verbinding locatie-onafhankelijk door de dealer worden doorgevoerd.

Dit vereist de toestemming van de tractorchauffeur

De stelling van de fabrikant dat de bediening natuurlijk vooral gemakkelijk en intuïtief is, gaat op voor chauffeurs met ervaring met Case IH. Voor nieuwkomers is – net als bij andere merken – een merkspecifieke productcursus beslist behulpzaam. En het vraagt natuurlijk wat gewenningstijd voordat je de nieuwe Magnum op je persoonlijke voorkeuren hebt ingesteld en het volledige potentieel van het nieuwe AFS Vision Pro-concept kan worden benut.

In de toekomst zal de AFS Connect-techniek eerst naar de Steiger- en Quadtrac-serie worden uitgebreid en aansluitend naar de Axial-Flow-maaidorsers.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (19)

De Magnum 340 AFS Connect heeft natuurlijk krachtige led-koplampen.

Technische gegevens Case IH Magnum Connect

Motor: FPT Cursor 9-zescilinder,  cilinderinhoud 8,7 l; 250 kW (340 pk) @ 2.000 tpm, max. vermogen 275 kW (375 pk) @ 1.800 tpm; max. vermogen met boost 301 kW (410 pk); max.  koppel 1.671 Nm @ 1.400 – 1.600 tpm (met boost 1.800 Nm); emissienorm Tier 4 final (USA) resp. Trap 5 (Europa), laatstgenoemde met HI-eSCR2-systeem; dieseltankinhoud 678 l (CVXDrive: 617 l); olieverversings- interval 600 bedrijfsuren.

Transmissie en aftakassen: naar keuze 18/9 of 19/9 PowerDrive of traploze vermogensgesplitste CVXDrive; topsnelheid 50 km/u; aftakas achter 1.000 tpm (optioneel 1.000/540); optioneel frontaftakas 1.000 tpm.

Hefinstallatie & hydrauliek: max. hefkracht achter 11,7 t; voor 4,1 t; axiale plunjerpomp 166 l/min, optioneel 225 l/min of met tandempomp 282 l/min.

Afmetingen en gewichten: wielbasis 3,15 m; bedrijfsgewicht circa 12.850 kg (Rowtrac: 16.329 kg); max. toelaatbaar totaalgewicht 18.000 kg (Rowtrac: 24.500 kg).

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Bij de hefinstallaties en de bijbehorende hefkrachten zijn er net zo weinig zicht- en voelbare verschillen als bij het hydraulisch vermogen.

Onze conclusie over de Case IH Magnum Connect

Met de nieuwe AFS Connect Magnum-serie zet Case IH een grote stap vooruit op het gebied van netwerken en de open gegevensuitwisseling tussen machines van verschillende fabrikanten, plus communicatie in real-time.

Daarbij weet de nieuwe cabine te overtuigen met hoogwaardige materialen en een gemoderniseerde bediening.

Chassis, transmissie en motor zijn overgenomen van de voorgangers en zijn niet aangepast, behalve de upgrade naar Trap 5-homologatie van de Cursor 9 voor Europa.

Wie meer vermogen of grotere bandenmaten had verwacht, zal dus waarschijnlijk wat teleurgesteld zijn.

Op onze vraag naar sterkere standaardtractoren van Case IH werd overigens een beetje glimlachend gereageerd door onze contactpersoon. Wie weet wat er dus nog aan zit te komen. Wat zeker is, is dat ook de Steiger- en Quadtrac- kniktractoren terzijnertijd in AFS Connect-uitvoering zullen verschijnen.

De nieuwe Magnum Connect- Klaar voor het digitale tijdperk - Agri Trader Test Jaarboek (1)

We kregen ook dit prototype met oude motorkap, maar wel al nieuwe cabine te zien.