Leestijd: 5 minuten

Akkertest | Amazone combineert zijn bekende zaaier met een nieuw design en de meest actuele techniek zoals ISOBUS en GPS switch. We hebben de nieuwe ED getest tijdens het mais zaaien.

De Amazone precisie-zaaimachine ED - Een herboren klassieker - Agri Trader (13)

De Amazone precisie-zaaimachine ED is er in vijf uitvoeringen van 3 tot 6,4 m werkbreedte met 4-12 rijen, en rijenafstanden van 44,9 tot 80 cm. Buiten mais zijn er ook suikerbieten en veel andere zaadsoorten nauwkeurig mee te planten.

Wij gebruikten een ED 6000 2C met 8 Contour zaaiunits voor mais en een rijenafstand van 75 cm. In de ‘Super’ versie is de aandrijving van de zaaiunits hydraulisch en is de mesttoevoer elektrisch. De aansturing was tijdens de test met een CCI-100 terminal, per ISOBUS dus.

De bediening kan ook gedaan worden via een Amatron3 of de trekkerterminal. Wie het allemaal wat simpeler wil, kan kiezen voor de Amascan+ terminal en krijgt daar dan een mechanische aandrijving voor de dosering van zaaigoed en mest bij. Dat is in de versie die ‘Spezial’ heet.

De Amazone precisie-zaaimachine ED - Een herboren klassieker - Agri Trader (12)

Met het hydraulisch inklapmechanisme is de machine snel klaar voor wegtransport.

Hydraulica optioneel

Afhankelijk van de trekker kunnen er verschillende hydraulische versies gekocht worden. In de standaardversie zijn er 4 ventielen voor de besturing van de ED Super nodig: aandrijving van de zaaiunits, voor het klappen, voor de markeur en de mest transportworm. In de Comfort uitvoering zijn er per EHR 2 functies vast te leggen. Wij reden de Profi versie met load sensinghydrauliek. Daarbij zijn alle functies te sturen via de terminal of de joystick.

Een bewezen machine die Amazone ED 6000

Wij werkten met een Contour unit: een breed wiel geleidt de tweeschijvenschaar op de ene kant de diepte in. De beide V-vormig staande schijven openen de zaai groef. Die wordt door de wat dieper werkende schaar gevormd en verdicht. Zo krijgt het zaaigoed een goed bodemcontact.

De zaad separatie gaat volgens het zuigluchtprincipe. Het zaaigoed wordt met onderdruk op de isolatieschijf gezogen, met afstrijkers gesepareerd en op het laagste punt in de schaar afgegeven. Door een controlevenster zijn de afstrijk instellingen goed te controleren. Dat is prettig eenvoudig.

De Amazone precisie-zaaimachine ED - Een herboren klassieker - Agri Trader (3)

Verschillende isolatieschijven maken het zaaien van veel soorten zaaigoed mogelijk.

De zaadhoeveelheid wordt over de terminal aangegeven en kan door de hydraulische aandrijving traploos veranderd worden. Bij onze machine werd de turbine met een aftakas aangedreven, een hydraulische aandrijving is optioneel.

Het zaaigoed valt bij de Contour units ongeveer 140mm diep in de groef. Een nalopende aandrukrol drukt de korrel voor een beter grondcontact dieper de groef in. Die rol is in drie standen verstelbaar en in erg vochtige omstandigheden te verwijderen om te voorkomen dat hij het zaaigoed weer omhoog trekt. Als alternatief zijn er twee aanstrijkborden die de groef met losse aarde opvullen.

Voor het sluiten van de groef zorgden bij onze machine 2 V-vormige aandrukrollen met een doorsnede van 350mm. Ze zijn samen met de aanstrijkborden een goede combinatie op geploegde akkers. De V-vormige aandrukrollen zijn universeler inzetbaar en hebben in verband met hun goede loopeigenschappen geen afstrijkers nodig.

De Amazone precisie-zaaimachine ED - Een herboren klassieker - Agri Trader (5)

Om af te draaien moeten er twee schalen van links af onder de mestdoseurs geschoven worden.

Amazone gebruikt elektrische koppeling

Omdat alle units op één as zitten en gezamenlijk aangedreven worden, zorgen klemveren voor het afkoppelen van de zaaiunits. Als er in een wig wordt gezaaid of in deelbreedte wordt gewerkt, dan zijn de zaaiunits elektrisch af te zetten.

Dankzij die elektrische schakeling is aansturing via GPS switch ook mogelijk. De zaai-units hangen in een tandem in de lengte, zodat zaaischaar en aandrukrol zich evenwijdig aan de bodem bewegen. Door de veren en de verstelling van het aangrijppunt is er max. schaarduk van tot 165kg mogelijk.

De zaadreservoirs op de Amazone hebben elk een inhoud van 60 l, voldoende voor twee pakken van elk 50.000 korrels en zaaigoed voor circa 10 ha. Voor het zaaien van mais, zonnebloemen, suikerbieten, koolzaad, soja, sorghum, bonen en erwten zijn er aparte isolatieschijven. De afstand in de rij is verstelbaar tussen de 3-86 cm. De vulling van de cellen wordt met een sensor gecontroleerd en lege- of dubbel gevulde cellen worden via de terminal  gemeld.

De Amazone precisie-zaaimachine ED - Een herboren klassieker - Agri Trader (8)

Amazone ED heeft 1.100 liter mest aan boord

De dosering van de mest geschiedt elektrisch. Daardoor kan er eenvoudig afgedraaid worden: de gewenste hoeveelheid mest in de terminal in geven, de opvangschalen op hun plek schuiven, op de toets drukken en dan het mest gewicht in de terminal invoeren.

Om de mesttank te vullen is er een hydraulisch aangedreven wormwiel. Bij een overlaad hoogte van maar 70 cm kunnen ook oudere kippers met een lage laadvloer gebruikt worden. De bediening ervan is van buitenaf. Door een controlevenster in de mesttank kan de bediener de mate van vulling goed verifiëren.

De mest wordt 5 cm naast, en 5 cm onder het zaaigoed ingebracht met de 400 mm enkele schaar. De diepteverstelling gaat met een gatenrooster. De steencontactbeveiliging gebeurt met een trekveer. Er kan 10-600 kg/ha uitgebracht worden.

De Amazone precisie-zaaimachine ED - Een herboren klassieker - Agri Trader (7)

Veer belaste enkele schijven brengen de mest circa 5 cm naast, en 5 cm onder het zaaigoed.

Samenvatting van de Amazone ED 6000

Ondanks dat zijn eerste presentatie een kwart eeuw geleden was, is de ED nog helemaal actueel. Grote zaadreservoirs en de grote mesttank zorgen voor veel slagkracht. Het zaaigoed werd tijdens onze praktijktest goed geïsoleerd en gelijkmatig op de gewenste diepte afgelegd.

Alle instellingen zijn per ISOBUS comfortabel in te stellen en te controleren. Door het hydraulisch inklappen is er snel van akker naar akker te rijden. De hydraulische spoorverstelling is ook praktisch. Dan lopen de brede banden naast het spoor van de trekker en daar loopt de machine rustiger door.

De Amazone precisie-zaaimachine ED - Een herboren klassieker - Agri Trader (1)

Met de ISOBUSterminal wordt de machine ingesteld en gecontroleerd.

Amazone ED in een oogopslag

  • De precisie-zaaimachine ED is er al 25 jaar. Maar deze is erg actueel.
  • De zaaiunits kunnen nu hydraulisch aangedreven worden en per GPS–Switch kunnen de rijen gescheiden uitgeschakeld worden.
  • De tot 1.100 l grote mestreservoir heeft een elektrische dosering. Een pneumatische microganulaatstrooier is optioneel.
  • De ED is er in werkbreedtes van 2,70 tot 6,40 m en rijenafstanden van 44,9 tot 80 cm.
  • 19 Isolatieschijven geven een grote keuze aan zaaigoed dat gelegd kan worden in rij-afstanden van 3 tot 85 cm.
De Amazone precisie-zaaimachine ED - Een herboren klassieker - Agri Trader (10)

Graafwerktuig en meetlat in één: Zo zijn de rij-afstand en diepte van het zaaigoed prima te controleren.

Lof en kritiek

Isolatie: Het zaaigoed werd bij onze praktijktest gelijkmatig in de groef verdeeld. Ook de diepte van het inleggen was conform onze instellingen.

Bediening: Dankzij ISOBUS, elektrische mestdosering en hydraulische aandrijving van de zaaiunits is de bediening eenvoudig en comfortabel. Mest- en zaaigoed hoeveelheden zijn ook simpel in te stellen en te controleren.

Handhaving:  Met het mesttoevoer wormwiel en de 60 l grote zaaigoed reservoirs is de ED snel gevuld. Het hydraulische opklappen en de spoorbreedteverstelling garanderen een snelle omstelling en comfortabel transport.

Technische gegevens Amazone ED 6000-2C Super

Werkbreedte 5,40–6,40 m
Zaaiunits Contour
Aantal units 8
Mogelijke rijenafstanden 60, 70, 75, 80 cm
Aandrijving zaaiunits hydraulisch
Inh. zaaigoedtank 60 l
Mogelijke zaadafst. in de groef 3,1– 86,9 cm
Inh. mesttank 1.100 l
Vulhoogte mesttank 1,91 m
Aandr. mest dosering elektrisch
Banden 31 x 15.5/15
Transportbreedte 3,00 m
Leeggew. met mesttank en vulwormwiel 2.805 kg
De Amazone precisie-zaaimachine ED - Een herboren klassieker - Agri Trader (2)

De controle bij het leggen is ook stilstaand mogelijk. Zo is de ED goed in te stellen.