Leestijd: 8 minuten

In 1986 was de Challenger 65 met zijn gummi rupsbanden een revolutie in de zware trekkerbouw. Zijn nazaten treden nu in de vorm van de series MT700E en MT800E aan. Wij konden alle drie modellen in de praktijk vergelijken.

Challenger rupstractoren naast elkaar - kettingreactie (4

Begin oktober op het Zuid Poolse platteland. De graanoogst is in volle gang, en aan de meeste bomen is te zien dat de zomer echt voorbij is. Maar iets verstoort deze herfstidylle. Het ruikt naar diesel. Dat komt door drie onruststokers met samen 1.210 pk en zich tijdens het akkerwerk gedragen als een middelzware aardbeving. Een Challenger MT865E, een Challenger MT775E en een Challenger 65 uit 1988.

De MT775E is daarbij de unieke toeschouwer, want hij is al helemaal klaar gemaakt voor de Agritechnica en rijdt rond met Antiliaans glas in de ramen en is bedekt met een antracietkleurige plakfolie. Helemaal ‘Stealth’.

Hier zitten we goed. En zo hadden we de kans om twee nagelnieuwe Challengers te vergelijken met hun oervader, de ‘65’.

Challenger powered by AGCO

De reden voor de ontwikkeling van de E serie was –hoe kan het anders- de nieuwe emissie wetgeving. Want ook de Challenger rupstrekkers vallen sinds 1 januari 2014 onder de Tier4 final norm. Voor de krachtpatsers uit Jackson, Minnesota resulteerde dat meteen in een verandering van motorleverancier. En zo kwamen er in plaats van Caterpillar motoren AGCO krachtbronnen onder de motorkappen van de Challengers. Maar dat was toch ook al zo bij de MT700D reeks? Klopt! Maar waar de D-generatie trekkers 8,4 liter zescilinders hadden, daar zitten nu helemaal nieuw ontwikkelde zevencilinders met een cilinderinhoud van 9,8 liter.

Dezelfde motoren zitten trouwens ook in de Gleaner maaidorsmachines en de Hybride dorsmachines van Fendt en Massey Ferguson. De vier MT800E types hebben wat meer spierballen nodig. Ze hebben V12’s met een slagvolume van 16,8 liter.

Challenger-rupstractoren-naast-elkaar-kettingreactie-5

Powerpack: de motoren bij de beide E series zijn stevig ingebouwd.

V12’s in trekkers. Dat zagen we voor het laatst in 1994 in de ACO 600 knikgestuurde machines uit Zuid Afrika! Het geluid van de zevenpitter en de twaalfcilinder is even indrukwekkend. Beestachtig bruut!

Dat er onder de motorkappen zulke vreemde aantallen cilinders huizen heeft overigens een nogal simpele reden: AGCO Power (ooit Sisu) had in dit prestatiesegment geen motor in het programma, maar had in het lage marktsegment wel drie- en viercilinders. Bij de ontwikkeling van de nieuwe motoren nam men die als uitgangspunt. De zevencilinder heeft een cilinderkop van een drie- en eentje van een viercilinder. De twaalfcilinder heeft vier driecilinderkoppen met twee inspuitsystemen van de zescilinder. Klaar. De onderblokken zijn wel speciaal ontwikkeld.

Plenty koppel

Dat gebrul van de blokken is niet alleen lawaai. Want de krachtpakketten uit Finland hebben heel wat in hun mars. In getallen: de drie MT700E machines leveren 350 tot 400 pk bij 2.100 tpm. Maximaal koppel wordt bij 1.500 tpm geleverd en dat bedraagt 1.685 tot 1.921 Nm. Dat zijn prima waardes en meer dan de voorgangers leverden.

Het maximale koppel ligt op 1.900 tpm, en daarbij levert het motormanagement er nog eens een kudde van 28 tot 31 paarden extra bij. Bij de twaalfpitters gaat het helemaal los. De vier nieuwe E Types leveren tussen de 450-590 pk bij 2.100 tpm en genereren een koppel van tussen de 2.170-2.840 Nm aan de krukas. Dat zijn waardes die ongeveer gelijk zijn aan de ‘oude’ Caterpillar 18,1 liter blokken. Als het toerental gedrukt wordt tot op 1.900 tpm komen er nog 37-47 extra pk bij.

Daarbij werken de MT800E modellen overigens met twee (!) turbo’s in lijn, waar de MT700E het met één turbo met variabele geometrie moet doen. De lijnturbo’s zijn elk tegen een cilinderbank gemonteerd, waarbij de ene in het lagedruk gebied, zonder wastegate –overdrukbeveiliging– en de andere op hoge druk met een elektronisch geregelde wastegate klep werkt.

Challenger rupstractoren naast elkaar - kettingreactie (4)

De hefarm traversen moeten voor de MT700E de Cat.III afmetingen hebben. De hefkracht is met ruim 7.300 kilo voldoende voor deze klasse.

De fabrikant claimt dat de nieuwe krachtbronnen over de hele linie zo’n 3% zuiniger zijn dan de Cat zescilinders. Even kort over de tankinhoud: De in Duitsland geleverde MT700E modellen hebben standaard een 773 liter tank. Bij de MT800E zijn dat 1.041 en optioneel 1.250 liters. Bij de MT700E komt daar 86 liter Adblue bij. De MT800E tankt tot 115 liter Adblue.

Weinig nieuws op transmissiegebied

De Caterpillar powershiftbakken kregen voor de E serie andere schakelventielen. Net als eerder zijn er 16 versnellingen voor- en 4 achteruit. De minimale snelheid op nominaal toerental ligt op 2,7 km/u (bij de MT700E met de optionele kruip overbrenging op 0,7 km/u). De topsnelheid van krap 40 km/u wordt ook weer niet bij nominaal toerental, maar bij een verhoogd toerental van 2.300 tpm gehaald. Jammer.

De versnellingen kunnen als vanouds met de hand of automatisch geschakeld worden. In beide gevallen moet eerst met de schakelhendel in de rechter armsteun de rijrichting geselecteerd worden (tijdens het gelijktijdig activeren van de activeringstoets op de achterzijde van de hendel). En dan kan het feest beginnen. Handmatig schakelend wordt er met drukknoppen gewerkt die aan de  zijkanten van de van de voorganger onveranderd overgenomen hendel zitten. Af fabriek is de transmissie voorgeprogrammeerd met de 7e versnelling als wegrijkeuze.

In het transmissiemenu is er vrije keuze tussen de 1ste tot en met de 10e versnelling. Wie graag automatisch wil rijden activeert de automaat door drie seconden op de schakelknop te drukken. Of er ecologisch (vroeg op- en laat terugschakelen) of gewoon dapper wordt gereden is ook helemaal naar keuze van de berijder. Daarvoor is een maximale toerentalbelasting in het bijbehorende transmissie keuzemenu in te stellen. Hier was ons een draai pot-meter in de armsteun beter bevallen, zeker wanneer er op hellingen met telkens wisselende omstandigheden gewerkt moet worden. Maar zo houden we tenminste nog wat wensjes voor de volgende generatie Challengers.

En tot slot: Aan PTO mogelijkheden hebben de beide modelseries alleen de 1.000’er te bieden die werkt bij circa 1.950 toeren van de krukas. Dat is standaard in deze klasse.

Koop jouw Challenger op AgriTrader.nl

Meer hydraulisch vermogen op de Challenger

Op hydraulisch gebied zijn de mouwen opgestroopt. De MT700D leverde maar 165 l/min bij 200 bar. De nieuwe ‘E’ komt tot een nette 223 l/min, optioneel zelfs tot 322 l/min.  Daarmee zitten de ‘kleine’ modellen nu op hetzelfde niveau als de grote 800’s die overigens weer een 322 liter pomp als optie hebben. Maar toch: hier biedt de concurrentie gedeeltelijk meer.

Challenger pareert die kritiek door te wijzen op de slimme olieretourleiding naar een aparte tank in de transmissie die cavitatie voorkomen moet.

Dubbelwerkende hydraulische regelventielen, daar heeft elke reeks er maximaal zes van. En dat is voor gebruik in Duitsland, waar jaarlijks 20-30 eenheden verkocht worden voldoende. Met ruim 7,2 (MT700E) en 14 ton (MT800E) hefkracht van de rupsrijders uit Jackson Minnesota hetzelfde als bij de voorgangers. Als vanouds hebben de 700’er standaard Cat.III/IVN maat- en CatIV vanghaken.

Challenger rupstractoren naast elkaar - kettingreactie (6)

Met zijn 76 cm tracks staat de MT865E op 4,2 m2. Bij een werkgewicht van 25 ton resultert dat in een contact vlaktedruk van 0,6 kg/m2

Nieuw op de MT800E is de zwenkbare hef (Cat. III/ IVN) aan de achterkant voor het topmodel MT875E dat optioneel ter completering een  Cat. V ondertrekhaak kan krijgen (standaard is Cat. IV). Tot dusver was dat alleen aan de kleinere 800’s voorbehouden.

Door het gedempt hydraulisch zwenken moet zo bij het akkerwerk de belasting van de werktuigen bij het insturen verminderd worden, terwijl tijdens het wegtransport het pendelen van de  onderste draagarm voorkomen wordt. Door de nieuwe locatie van de hydraulische cilinder is het systeem volgens Challenger ook stabieler.

Meer comfort

Ook in de cabines hebben de ontwikkelaars hun best gedaan. Zo is de textiel beklede Deluxe VRS stoel nu ook beschikbaar voor de MT865E. Optioneel kan hij zelfs met leder bekleed zijn. Ook tegen meersprijs: de geventileerde stoel met verwarming en… koeling. Een absolute topper.

Qua bediening: op het gebied van bedieningselementen en ergonomie lijkt er op het eerste gezicht weinig veranderd. De verbeteringen zitten hem hier onder de kunststofafdekkingen. Want het nieuwe AutoGuide 3000 stuursysteem is nu ook over de standaard, ISOBUS compatibele 7,4 inch monitor (met bediening middels druktoetsen en een scrollwieltje) in de rechter armsteun te gebruiken. Optioneel is nog steeds de grote C3000 terminal met zijn 12,1 inch touchscreen. De automatische transmissie biedt veel bedieningscomfort. Het wisselen van de overbrengingen gebeurt dan passend eerder of later, net naar gelang aan welke motorbelasting de bak is afgesteld.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het naar keuze op tijd of afstand instelbare kopakkermanagement OneTouch met 46 te programmeren functies werd van de vorige modellen overgenomen.

Al met al voel je je in de cabine erg op je gemak. Hij is ruim en voor zijn klasse erg geruisarm. Dankzij de OptiRide vering van het rollend gedeelte met silent blocks worden de aflooptrillingen van de rillen van de tracks nauwelijks doorgegeven aan de cabine. Maar het systeem absorbeert ook grote oneffenheden en stoten zodat vlotte ritten over onverharde wegen geen marteling worden.

De airco kan zijn werk aan en is stil. Dat was te verwachten. Ten slotte werken veel Challengers in Zuid Afrika, Australië  en The MidWest van de USA bij temperaturen boven de 40 ° Celcius.

Meer weten over de Challengers

Met de smalste tracks (69,85 cm) blijven de Challengers onder de drie meter transportbreedte. Daarom zijn ze in Duitsland de standaard uitvoering. De MT700E’s kunnen tot 1.980 kilo ballast dragen, de MT800E’s mogen 4.228 kilo mee torsen.

Naast de frontuitbouw (om uit te balanceren) kan er ballast gemonteerd worden in de rupsgedeelten (voor meer vlaktedruk). Bij de Challenger rupstrekkers ligt de optimale slip tijdens akkerwerk op 3-7%. De nieuwe modellen zijn leverbaar sinds de zomer van 2014, waarbij een ‘Limited Edition’ (28 stuks) van de MT700E als ‘Stealth’ versie worden geleverd ter ere van de 28ste verjaardag van de Challenger rupstractoren.

Deze diashow vereist JavaScript.

Technische gegevens Challenger MT700E

Motor: 9,8 liter AGCO Power zeven cilinder met SCR en EGR, nominaal vermogen 261 kW/350 pk-298 kW/400pk (bij 2.100 tpm) Max. prestatie 282 kW/378 pk  tot 322 kW/431 pk bij 1.900 tpm.  Max. koppel 1.685 Nm-1.921 Nm, tankinhoud 658 liter (optioneel  772 liter diesel, 86 liter Adblue)

Transmissie en aftak assen: 16/4 Caterpillar full powershiftbak met schakelautomaat, 40 km/u bij 2.300 tpm, aftakas achter 1.000 tpm

Hydraulica: Max. 6 dubbelwerkende regelventielen, standaard 223 l/min (optioneel 322 l/min), load sensing.

Hefinrichting: Cat. III/IVN, hefkracht 7.257 kg.

Maten en gewichten: Leeggewicht 14.203 kg, werkgewicht onder volle ballast maar bij de  standaard tracks 17.358 kg

 

Technische gegevens Challenger MT800E

Motor: 16,8 liter AGCO Power twaalfcilinder met SCR en EGR, nominaal vermogen336 kW/450 pk tot 440 kW/590 pk (bij 2.100 tpm). Max. prestatie 362 kW/486 pk tot 475 kW/637 pk (bij 1.900 tpm), max. koppel 2.170 tot 2.840 Nm, tankinhoud 1.041 liter (optioneel  1.250 liter) diesel, 115 liter Adblue

Transmissie en aftak assen: 16/4 Caterpillar full powershiftbak met schakelautomaat, 40 km/u bij 2.300 tpm, aftakas achter 1.000 tpm

Hydraulica: Max. 6 dubbelwerkende regelventielen, standaard 220 l/min (optioneel 322 l/min), load sensing

Hefinrichting: Cat. III/IVN of Cat. IV, hydraulisch zwenkbaar, hefkracht 8.845 kg

Maten en gewichten: Leeggewicht 19.673 kg, werkgewicht onder volle ballast 25.167 kg.  Breedte op 76 cm banden 2,99 m

Vorige artikel
Volgende artikel