Leestijd: 6 minuten

Het Amerikaanse merk Bobcat heeft een lange historie: in de jaren 50 vond boerenzoon Bob Keller samen met zijn broer de Bobcat uit. De machine was in eerste instantie gebouwd om kalkoenstallen uit te mesten. Wij testen de A770 schranklader.

Bobcat A770 schranklader getest bouwmachines (3)

Bestel hier het Test Jaarboek Bouwmachines 2016

Agri Trader werkt met Bobcat A770 schranklader | Nu in 2016 zijn er meer dan 1 miljoen verkochte Bobcats en is het bedrijf inmiddels verkocht aan branche-genoot Doosan. Typisch voor het merk Bobcat zijn de herkenbare witte kleur en het stoere beeldmerk van de boskat (Lynx). Niet toevallig natuurlijk, aangezien een aantal producteigenschappen van de Bobcat machines zoals snelheid, wendbaarheid en kracht kunnen worden vergeleken met de eigenschappen van het dier.

Het leveringsprogramma bestaat naast de genoemde skidsteer-loaders uit rups-laders, mini- en midi-gravers en (telescopische) verreikers. In de Benelux is Bobcat in de markt van skidsteerloaders en rupsloaders, met een marktaandeel rond 60%, behoorlijk dominant. De Bobcat machines zijn typische ‘toolcarriers’, oftewel gereedschapdragers. Er zijn in totaal meer dan 100 originele aanbouwdelen verkrijgbaar.

In deze test gaan we werken met een skidsteerloader

We kijken even naar de machines in deze productlijn. De lijn skidsteerloaders bestaat uit 13 modellen die in eigen gewicht uiteenlopen van 1265 tot 4540 kg en een nominale werkcapaciteit hebben van 343 tot 1850 kg met een kieplast van 686 tot 3515 kg.

Het specifieke model waarmee het Agri Trader testteam gaat werken is de A770, uitgerust met de originele Bobcat motor met roetfilter en AdBlue toevoeging. De A staat voor ‘All Wheel Steer’ dus 4WS (je kunt deze machine ook als skidsteer gebruiken door de wielen vast te zetten doormiddel van een bedieningsknop in de cabine). Dit heeft als voordeel dat de machine probleemloos rond obstakels manoeuvreert.

De 4WS werkt via twee onafhankelijke, variabele transmissies. Zo beschik je over contraroterende sturing waardoor je als machinist kunt draaien in een erg kleine, volledige cirkel. Het type A770 is de enige machine in de lijn schrankladers die 4-wielsturing heeft en is sinds 2000 in de Benelux op de markt. De A770 is uitermate geschikt voor inzet in de aannemerij en de agrarische sector op grotere projecten.

Veiligheid en toegankelijkheid

Eerst kijken we even naar de toegankelijkheid van het motorcompartiment, die is uitstekend. De motorkap aan de achterzijde is eigenlijk een deur die over de volle breedte opengaat. Tevens zit er aan de bovenkant nog een extra serviceluik voor eventuele inspecties en/of werkzaamheden. De radiatoren zijn makkelijk schoon te maken. Aan de zijkant zien we vuldoppen voor de brandstof en het AdBlue reservoir.

De testmachine is voorzien van grasbanden maar uiteraard is er een brede keuze aan andere varianten. Aan de voorzijde zien we het gebruikersvriendelijke kliksysteem om de hydrauliekslangen van de diverse aanbouwdelen aan te koppelen. Verder onderaan de mechanische snelkoppeling (Bobtach) om de aanbouwdelen te vergrendelen (met als optie de hydraulische bedienbare Bobtach vanuit de cabine, ook wel Power Bobtach genoemd).

De Agri Trader machinist gaat via de eenvoudige opstap naar binnen via een grote deur die naar één zijde opengaat. Zijn eerste indruk is goed. De A770 heeft een behoorlijk luxe cabine en de standaard luchtgeveerde stoel zit uitstekend. Conclusie is dat het een prettige werkomgeving is, waarin de machinist zich direct op zijn gemak voelt. Opvallend sterk punt is het volledige zicht rondom.

Bobcat A770 schranklader getest bouwmachines (2)

Veiligheid is een belangrijk punt in deze machine: de bestuurder dient eerst een beugel naar beneden te duwen, anders gebeurt er niets en zijn alle functies geblokkeerd. Verder bevinden zich er twee dashboards in de cabine iets boven ooghoogte, één aan de linkerzijde en één aan de rechterzijde. Linksboven op ooghoogte zit een grote knop die ook nog eens moet worden geactiveerd alvorens er gestart kan worden met werken. Dit als bewijs dat de machinist in de machine zit. Ook als de machinist een extra functie wil gebruiken, dient hij deze knop te activeren.

In dezelfde linkerhoek bevinden zich de meters voor het aflezen van de motortemperatuur en het brandstofniveau. Aan de rechterzijde bevindt zich een dashboard met een monitor waarop je diverse zaken kunt instellen, zoals de drukken van de machine en aanbouwdelen. Ook kun je diverse gegevens van de machine aflezen zoals het actuele toerental en verbruik. Op de zijpanelen die zich links en rechts van de stoel bevinden zitten ook diverse knoppen. Onder meer van de uitrustingsstukkenwisselaar en de lastcompensator.

Hoe bevalt de Bobcat in het gebruik?

Er zijn twee manieren om gas te geven, door middel van een voetpedaal of een gashendel. De machinist geeft aan met het pedaal heel gedoseerd en prettig te kunnen werken. De joysticks liggen goed in de hand, met eenvoudige bediening van de extra functies door knoppen op de bovenzijde. De joysticks zijn op diverse manieren in te stellen qua functie: dus met de hendels apart de besturing bedienen of het normale systeem waarbij de ene joystick een rijhendel is en de andere om de bediening van functies te bedienen.

De A770 heeft een zogenaamd ‘Drive Response Systeem’ waarbij de gevoeligheid van de bediening ook instelbaar is (soft-medium-hard). De machine heeft twee rijsnelheden, een lage en een hoge snelheid. En als je bij de hoge snelheid hard rijdt, sturen alleen de voorste twee wielen in verband met veiligheid. Ook op andere manieren ‘denkt’ de machine intelligent mee, bij voorbeeld met de ‘Tilt and Lift Compensator’, hierbij is de respons van de hef- en tiltcilinder instelbaar. Bijvoorbeeld bij het werken met een palletframe is dit fijn: de demping van al te abrupte bewegingen voorkomt schade.

Bobcat A770 schranklader getest bouwmachines (1)

Een ander slim systeem is ‘Drift Control’, waar bij gebruik van een sleuvengraver of frees de machine zelf naar één kant draait. Hiermee blijf je als machinist recht in het spoor rijden.

Tot slot ‘Speed Management‘. Bij aanbouwdelen die veel olie vragen van de machine, maar waarbij de rijsnelheid laag moet zijn, kun je door middel van +/- knoppen corrigeren. Het werken met de A770 is voor de machinist een uitstekende ervaring geweest.

De Bobcat skidsteerloader is snel en erg krachtig. Volle bakken scheppen, de zaak egaal schuiven. Het gaat allemaal erg vlug door met name de grote wendbaarheid van de machine. Een 360 graden draai is kinderspel voor dit type machine, evenals het oprijden van een flinke zandberg of het rijden door modder. Zo krijg je als machinist meer gedaan in minder tijd wat een grotere productiviteit oplevert. Verder looft de Agri Trader machinist de duwkracht van de machine en de degelijkheid.

De Bobcat A770 geeft een vertrouwd gevoel: je hebt geen moment het gevoel een bepaald werk of handeling niet aan te kunnen. Conclusie is dat de A770 in zijn segment een sterke, robuuste maar tevens compact gebouwde machine is. Die erg veelzijdig is door de grote hoeveelheid beschikbare aanbouwdelen. Het meest gewaardeerd door de Agri Trader machinist: de wendbaarheid, de snelheid, het goede zicht rondom en de compleetheid van de machine.

Bobcat A770 schranklader getest bouwmachines (4)

Over Bobcat Zuid-Nederland

Bobcat Zuid-Nederland is al 39 jaar full-service importeur/dealer voor Nederland van het merk Bobcat. Met in totaal 11 medewerkers zet Cor den Reijer zich dagelijks in om zijn brede klantengroep te bedienen. Allereerst is dat met de verkoop en lease van nieuwe Bobcat en Kramer machines, maar ook verkoop van alle merken gebruikte machines. Bobcat Zuid-Nederland levert ook een breed programma uitrustingsstukken zoals Atlas Copco hamers en ACDE scharen en grijpers. Ook levert men track & trace veiligheidssystemen van het merk Regent.

Bestel hier het Test Jaarboek Bouwmachines 2016

Naast de Bobcat machines te kopen, hebben klanten tevens de keus om deze tijdelijk te huren. Ook heeft men de gehele opbouw, constructiewerkzaamheden en transport in eigen hand. Zeer regelmatig past Bobcat Zuid-Nederland op klantverzoek de machines aan. Voorbeelden hiervan zijn: inbouwen van roetfilters, ontwikkelen en aanpassen van aanbouwdelen, het op afstand bestuurbaar maken van machines alsmede het verlagen ervan. Klanten van Bobcat Zuid-Nederland zijn veelal werkzaam in de agrarische sector, de constructie en de bouw. Verder zijn er ook veel bedrijven uit de hoveniersbranche die de weg naar Breda weten te vinden. Na de verkoop staat men ook klaar voor eventuele servicewerkzaamheden met twee volledig uitgeruste servicebussen.

Bedrijfsinformatie

Bobcat Zuid Nederland
Rudonk 21, Breda
076-5442000
www.bobcatzn.nl

Vorige artikel
Volgende artikel