Leestijd: 5 minuten

Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons?

Wij zijn Ron en Olga van Maanen en woonachtig in Lobith. Ron is Purser bij de KLM en Olga werkt in de zorg. Ron heeft 2 kinderen; Simon van 15 en Emma van 16. Als Purser is Ron verantwoordelijk voor de aansturing van de bemanning / het cabine personeel tijdens de vluchten. Als kind was hij al gek op tractoren, vooral de MF TEF en de Fordson Dexta. Ron en Olga wonen sinds september 2021 in een geweldig huis met een mooie grote loods net buiten Lobith

Toen en Nu - Ron en Olga van Maanen - Agri Trader (9)

Ron en Olga

Wat was 20 jaar geleden de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?

Eigenlijk hebben we nog nooit een abonnement gehad, maar kopen we hem iedere maand los. Dit doen we al jaren zo, het is ons eigen ritueeltje geworden. Lekker even naar de markt in Zevenaar, gezellig een hapje en drankje doen en standaard even langs de boekhandel om de nieuwste Agri Trader te kopen. Daarna snel naar huis en de Agri Trader lezen. Ron vindt het heerlijk alle advertenties door te nemen en te zoeken naar een leuke oldtimer of werktuig om op te knappen. Er liggen naast de Agri Trader ook een aantal liefhebber magazines op het kookeiland, daar mag Ron ook graag in lezen. Zelfs Olga, die eigenlijk niet zo veel met mechanisatie heeft, kan het niet laten toch steeds weer even de Agri Trader door te bladeren.

 

Waarom lees je de Agri Trader? Beroepsmatig/voor de handel of uit interesse?

Hobbymatig, vooral voor de oldtimers en gewoon lekker ontspannen doorbladeren. Ik koop heel soms voor de handel. Een koopje zoeken, dan restaureren en een nieuw leven geven aan een machine of werktuig met historie. En wanneer ik deze dan weer een nieuw plek kan geven ben ik helemaal blij. Daar word je toch gelukkig van!

 

Ben je op dit moment werkzaam in de agrarische sector?

Nee dat niet. Zoals je al kon lezen bevind ik mij een groot deel van mijn leven in de lucht. Maar alles wat met het agrarische te maken heeft dragen we wel een heel warm hart toe. We hebben een historische zweefmolen uit 1956 die we helemaal zelf gerestaureerd hebben.

Toen en Nu - Ron en Olga van Maanen - Agri Trader (15)

Hij staat er nu bij zoals hij er in die jaren uitgezien moet hebben. Met de zweefmolen gaan we stad en vooral land af. We staan op diverse oldtimer evenementen. Denk hierbij aan plattelandsfestivals, dorpsfeesten, kerstmarkten etc. Een uit de hand gelopen hobby, Olga en ik genieten er met volle teugen van. Samen op pad en zorgen voor een heleboel blije gezichten.

 

Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar? Dit kan van alles zijn, techniek, persoonlijke omstandigheden of op werkgebied.

Regelgeving. Altijd maar aanpassingen en helaas zien wij om ons heen dat de meeste nieuwe regels er niet voor zorgen dat onze boeren op een goede manier kunnen doorboeren. Ze maken het de boeren hier in Nederland zo verschrikkelijk moeilijk en dat gaat ons aan het hart.

 

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Het liefst gaan we een beetje terug in de tijd. De loods is de plek waar we graag tijd doorbrengen. Het restaureren van onze Dexta is een geweldig project. Daarnaast hebben we een nostalgische Tabbert caravan helemaal gerestaureerd. En natuurlijk onze trots, de nostalgische zweefmolen. We zijn echte Bourgondiërs en dat past hier geweldig bij. De gemoedelijkheid van het platteland past ons als een warme jas. Heerlijk die zoete inval, mensen over de vloer, samen eten en drinken, mooie verhalen en heel veel plezier. Gezelligheid en leuke mensen om heen is voor ons enorm belangrijk.

 

Wat is je favoriete trekker en als je zelf een trekker hebt welke is dat dan?

Fordson Dexta en de MF TEF. Mijn Dexta is van 1958, een MF TEF heb ik op dit moment niet. Maar ik denk dat die er wel gaat komen in de toekomst. We moeten nog even een kapschuur bouwen, het terrein om het huis aanpakken en dan ga ik rustig op zoek. Ik zoek een exemplaar waar nog iets aan te doen is. Een mooi project en wanneer ik het af heb ga ik lekker met Olga op het spatbord een tochtje maken richting de Europa kade in Tolkamer. Dat hebben we afgelopen zomer ook gedaan en dat was hilarisch! Je had die gezichten op de terrassen moeten zien, geweldig. Nu wordt de Dexta overal voor gebruikt, van het verplaatsen van de Tabbert, het weghalen van de heg tot het halen van een Chinese rijstafel in het dorp.

Toen en Nu - Ron en Olga van Maanen - Agri Trader (13)

Ron van Maanen in de jaren ’90

 

Hoe bevalt het wonen hier in Lobith?

Het bevalt super. Helemaal leuk. We zitten echt op onze plek. Alles hebben we moeten aanpakken. We zochten een huis met een grote loods en dat viel niet mee. We hebben echt geluk gehad. Heel stiekem is het een beetje een jongensdroom. Altijd was ik al bezig met techniek, het restaureren van van alles en nog wat en nu kan ik dat gewoon op ons terrein in mijn eigen loods en dat is goud waard.

 

Waar ben je het meest trots op?

We zijn het meest trots op wat we hier hebben staan. Het was een flinke uitdaging een plek te vinden met een mooie loods aan het huis. Gelukkig is ons het gelukt. We hebben er verschrikkelijk veel werk in gestoken en zijn nog niet helemaal klaar maar we zijn wel beretrots op wat we nu al hebben staan. En laten we vooral niet vergeten dat we ook erg trots zijn op alles wat in de loods staat. Olga verbaast zich over Rob zijn oneindige energie. Altijd weer die drive, de wil om aan de gang te gaan. Jetlag of niet Ron is altijd bezig en in de weer. Olga en Rob werken graag samen. Dat samenwerken en de manier waarop dat gaat is ook echt iets waar ze trots op zijn.

 

Hoe zouden we de Agri Trader nog leuker kunnen maken?

Meer oldtimers!! Mensen adverteer met oldtimers! Daar ben ik altijd naar op zoek en heel veel anderen met mij. Verder is het echt goed zo, gewoon zo laten. Onze levensspreuk is: honderd glimlachen per minuut en elke keer als ik de Agri Trader doorblader dan haal ik dat zeker.

Toen en Nu - Ron en Olga van Maanen - Agri Trader (16)

Ron zijn eerste trekker

 

Ron en Olga houden zich aanbevolen voor alle agrarische evenementen. Vind je het leuk om jouw evenement op te leuken met de mooiste historische zweefmolen in Nederland?
Bel dan 06-24109203 of kijk op de website van Olga en Ron www.rvmexploitatie.nl.