Leestijd: 4 minuten

Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons?

Deze maand zijn we op de koffie bij Hielke Herrema en Ria van Wier. Hielke (46) runt het landbouwmechanisatiebedrijf en vrouw Ria (45) runt de manége. Hielke en Ria hebben drie kinderen. Annette (16), Durk (11) en Jurre (5). De kinderen zijn zo gek als een deur maar geweldig! Ze zijn beide super trots op de kinderen.

Toen en Nu - Hielke Herrema (5)

Hielke Herrema en Ria van Wier

Wat was 20 jaar geleden de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?

De reden was voor de handel. Ik heb er veel handel uit kunnen halen in al die jaren. Later kwam internet erbij en werden de contacten toch wat minder. De buitenlanders kwamen rechtstreeks bij de mechanisatiebedrijven en zo werd je er dan tussenuit geknikkerd.

 

Waarom lees je de Agri Trader? Beroepsmatig/voor de handel of uit interesse?

Eigenlijk beide. Een beetje uit interesse en voor de handel. Ik vind het mooi om te zien wat er allemaal is. Je krijgt er soms weer nieuwe ideeën van. Het is gewoon leuk en het heeft mijn interesse.

 

Ben je op dit moment werkzaam in de agrarische sector?

Ja zeker! De hoofdtak is de mechanisatie. Daarnaast heb ik een stukje machineverhuur. Zoals klepelmaaiers, mestverspreiders, wallenfrezen en minikraantjes. Dan doe ik ook nog loonwerk. Balen persen vierkante en ronde, maaien, wiersen, en schudden. Eigenlijk al het voorkomende loonwerkzaamheden. Naast dit alles heb ik ook nog 15 HA akkerbouw. Daarvan verhuren we 5 HA pootaardappelland. En op de rest hebben we gras en tarwe. Beide is voor eigen gebruik op de manege. Verder heb ik grotendeels mijn eigen loodsen gebouwd die nu op ons terrein staan.

Toen en Nu - Hielke Herrema (10)

 

Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar?

Sowieso is internet een zeer grote verandering, maar de grootste verandering was toen mijn vader overleed in 2000. Dat heeft zeer veel impact gehad. Dat is echt een dieptepunt in mijn leven. Maar er zijn ook hoogtepunten en dat is de geboorte van mijn drie prachtige kinderen. Dat heeft mijn leven in positieve zin veranderd. Je krijgt een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is niet te beschrijven. In 2008 hebben we de eerste twee loodsen gekocht. In 2009 hebben we onze woning laten bouwen en deels zelf afgebouwd. En in 2015 en 2019 hebben we nog twee loodsen gekocht en die hebben we zelf gebouwd. En doordat je zoveel zelf doet, vliegt de tijd voorbij. We zijn op zoek gegaan naar gebruikte loodsen en die hebben we gekocht. Vervolgens ben je zo door de jaren heen omdat we de laatste twee loodsen zelf gebouwd hebben. En ik vind het zelf ook gewoon mooi om die loodsen dan op te bouwen.

 

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd sleutel ik het liefst aan mijn eigen trekkers voor de handel en voor de hobby. Het is eigenlijk ook één grote hobby. Mijn bedrijf is een uit de hand gelopen hobby en zo zie ik het ook nog steeds. Het is natuurlijk wel een bedrijf, maar zo kijk ik er niet naar. Ik heb elke dag heel veel zin en plezier in mijn werk en zo moet het ook zijn vind ik. Je moet niet een slaaf worden van je eigen bedrijf. Dan is het leuke er wel vanaf.

 

Wat is je favoriete trekker en als je zelf een trekker hebt welke is dat dan?

Mijn favoriete trekker is een Renault. Dat is nu dan Claas geworden, maar dat is slechts een naamverandering. Eigenlijk is alles nog hetzelfde. Alle Renault/Claas trekkers zijn mijn favoriet. De trekkers die ik nu heb daar kan ik eigenlijk geen afscheid van nemen. Laten we het zo zeggen het is een beetje een aangeboren afwijking. Dat is zo gekomen omdat mijn vader ook een Renault had. Er is nog één trekker die mijn vader op het laatst nieuw gekocht heeft. Dat is de Renault 781 en die gaat ook nooit meer weg. Al die anderen zijn helaas wel weggegaan maar deze is gebleven.

Toen en Nu - Hielke Herrema (11)

Hoe bevalt het wonen hier in Vrouwenparochie?

Heel goed! Je zit hier heerlijk op de rust en de ruimte. Alles komt hier maar van 1 één kant. Aan de ene kant zit alleen maar water. Dus alles moet wel via de andere kant komen. En dat is wel eens lastig hoor, want de handel komt dan ook maar van één kant. Wij moeten altijd naar het zuiden voor de handel. Aan de andere kant is het ook weer zo, dat we de telefoon of computer pakken en zoeken naar tractoren en machines. De wereld is wat dat betreft zo klein geworden. Ik koop zelf ook machines uit Duitsland en trekkers uit Frankrijk. De handel is op die manier wel een stuk makkelijker geworden.

 

Waar ben je het meest trots op?

Op alles. Alles wat we met ons tweeën hebben opgebouwd en natuurlijk super trots op onze kinderen. Elke keer als ik hier ‘s avonds de lichten uit doe en de deur dicht, dan kijk ik nog even naar binnen en dan denk ik: het is allemaal van onszelf en dat hebben we er toch maar even neergezet.

 

Hoe zouden we de Agri Trader nog leuker kunnen maken?

Ervoor zorgen dat er meer Renaults en Claassen in komen. Want die zijn er niet zoveel. Ik vind zelf dat Renault/Claas een ondergewaardeerd merk is. Persoonlijk vind ik het hele goede trekkers. Die oudere types die waren hun tijd ver vooruit. In de jaren 80/81 had je al een trekker met een vlakke vloer. Sommige merken waren in de jaren 90/ 95 nog aan het fabriceren met en bult in de vloer. Dat Renault vlakke vloeren had vond ik al heel luxe toen.