Leestijd: 5 minuten

Voorstellen

Frans Wieskamp 68 jaar, gepensioneerd, wonend in Moergestel, getrouwd, drie kinderen en zes kleinkinderen. Frans is op zijn 16e begonnen met werken. Het was thuis mee boeren en daarnaast aan het werk. We spreken over het jaar 1969. Overdag was Frans aan het werk, 45 uur per week, 15 snipperdagen per jaar. Daarnaast een middag en drie avonden in de week naar school in Breda. Frans groeide op in Oostelbeers en moest op zijn Zundapp naar Breda om zijn opleiding te volgen. Hij ging letterlijk de boer op. Ook dit deed Frans soms op zijn trouwe Zundapp. Van het ene naar het andere karwei in weer en wind, op slechte wegen met sneeuw en ijzel was het letterlijk vallen en weer opstaan. Al had je kapotte handen, of bevroren oren, het karwei werd afgemaakt. Een pittige tijd, maar het heeft hem gevormd en zoals jullie al wel begrepen hebben, hij heeft het overleefd.

Toen en Nu - Frans Wieskamp

Frans Wieskamp

Frans is begonnen bij Heesters in Haaren met in het najaar en de winter melkmachines aanleggen (van het merk Surge), oogstmachines klaarmaken en verder in de zomer vooral trekkers repareren. Na zijn dienstplicht heeft Frans nog even gewerkt als hydrauliek monteur in de scheepvaart en als service monteur voor Volvo en Poclain grondverzet machines bij Kuiken. Daarna kwam hij terecht bij CHV wat nu Abemec is. Frans heeft ruim 39 jaar bij Abemec gewerkt op verschillende vestigingen waarvan de langste tijd in het occasion centrum als occasion manager.” Een geweldige tijd bij een bedrijf waar ik de vrijheid kreeg mijzelf te ontwikkelen en het occasion centrum in te richten zoals ik dat graag wilde.” Frans was zo fanatiek en begaan met ‘zijn’ occasion centrum dat hij er regelmatig in de weekenden te vinden was. Touwtje spannen, alles strak in de rij, banden mooi zwart, plastic zakje om de trekhaken zodat niemand vet aan de broek kon krijgen. Alles moest en zou er spik en span bij staan.

20 jaar

Frans was Agri Trader hier en daar al eens tegen gekomen. “Een geweldig mooi en lekker eigenwijs blaadje” zoals Frans het zelf omschrijft. Het was in Nederland en misschien wel in Europa het eerste echte occasion magazine dat er was. Frans ploegde iedere uitgave van kaft tot kaft door en besloot in 2003 met het occasion center van Abemec hun eerste advertentie in Agri Trader te plaatsen. Inmiddels bijna 20 jaar later adverteert Abemec nog altijd haar occasions in Agri Trader.

Werkzaam

Frans kan onze mooie sector slecht loslaten en is als ZZP-er nog altijd druk in de weer met onder andere het repareren van tractoren en werktuigen. De vrije uurtjes besteedt hij het liefst aan het opknappen van een oldtimer. Ook steekt Frans veel tijd in het zelf maken van onderdelen die niet meer te krijgen zijn of onderdelen die erg duur geworden zijn.

Toen en Nu - Frans Wieskamp

Verandering

Frans geeft aan dat er verschrikkelijk veel veranderd is. Hij geeft aan dat het op alle fronten qua werkomstandigheden veel beter is geworden. “Vroeger was het veel, hard en zwaar werken. De omstandigheden zijn niet meer te vergelijken met nu maar we wisten niet beter. We waren blij dat we elke dag prachtig uitdagend werk hadden. En dat allemaal in een tijd en branche die in een razend tempo aan het veranderen was. Vaak gingen we met beperkte middelen op pad, maar we hadden maar één doel – zorgen dat het gemaakt werd.

Nu is het Arbo technisch allemaal veel beter geregeld. Betere scholing, beter gereedschap en veel meer ondersteuning van de fabrikanten. Ik vind wel dat er qua mentaliteit ook veel veranderd is. We werken allemaal samen in één van de mooiste sector die er bestaat, maar tegenwoordig lijkt alles om tijd te gaan. Soms mis ik een beetje het geduld en het respect voor de monteurs en chauffeurs. Zij zorgen dat wij weer door kunnen, zij maken de zaak weer draaiende bij uur en ontij. Voor die mannen en vrouwen heb ik enorm respect, want reken er maar op dat het geen makkelijke job is. Ik vind dat we verschrikkelijk blij mogen zijn met deze geweldige vakmensen en dat mag wel eens gezegd worden.”

Favoriete tractor

Dat is dan toch Fendt, al stroomt er wel rood bloed door Frans zijn aderen. Nee, voor Frans is Fendt hét merk. De ontwikkelingen die Fendt heeft doorgevoerd zijn enorm. Vaak waren zij de eersten en in de ogen van Frans ook vaak de beste. “Ze hebben daar in Duitsland zoveel ontwikkeld en doorgevoerd op zo’n goede manier, het is haast niet op te noemen wat zij allemaal bedacht hebben. En het zijn niet alleen ontwikkelingen die ons rendement vergroot hebben, maar zeker ook ontwikkelingen die ons werkgemak en werkplezier ongelofelijk vergroot hebben.”

Toen en Nu- Frans Wieskamp

Het rode bloed dat door de aderen van Frans stroomt komt door de allereerste trekker die de familie Wieskamp bezat. Frans zijn vader moest het paard nog verkopen toen de trekker, een Mc-Cormick D 432, al bij de lokale smid klaar stond. En zoals Frans het zegt: “de eerste vergeet je nooit en blijft je altijd dat speciale gevoel geven.”

Trots op

Over trots wordt niet gesproken. Wel over dat hij de kans heeft gehad met zoveel verschillende mensen samen te werken. Van leerlingen tot boeren, leveranciers, verkopers, nationale en internationale handelaren, Frans heeft enorm veel contacten opgedaan en hier is hij (ook al zegt hij het niet hardop) best trots op. Ook heeft hij genoten van het organiseren van de tweejaarlijkse huisshow bij Abemec en het begeleiden van het demoteam. “Het waren drukke en lange, maar heel mooie dagen.” Je merkt aan alles dat Frans de agrarische sector nog lang niet losgelaten heeft. De mooie verhalen, de geweldige mensen en de ontwikkelingen van het materieel, hij blijft het volgen.

Toen en Nu - Frans Wieskamp

Demoteam Abemec

Dit interview is misschien wel het mooiste voorbeeld. Afgenomen door iemand die in de beginjaren van Agri Trader bij Frans langs kwam als vertegenwoordiger. Jaren na het pensioen van Frans is het contact altijd gebleven en nu maken we samen dit stuk voor deze mooie rubriek.

Beter maken

Frans heeft een kort, maar zoals wel vaker, duidelijk antwoord : “Maak het niet te mooi! Blijf dat eigenwijze blaadje en doe het vooral op jullie manier, dat is het beste!”