Leestijd: 6 minuten

Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons? Wie ben je, wat is je leeftijd, gezinssamenstelling etc?

Vandaag zijn we op bezoek bij de familie Slootweg in Kamerik. Hier hebben Marco (59) en zijn vrouw Corrie (57) een melkveebedrijf bestaande uit 80 melkkoeien en nog 50 stuks jongvee. Corrie geeft al snel aan dat Marco verantwoordelijk is voor de werkzaamheden buiten en zij zich vooral bezighoudt met de administratie. Een familiefoto aan de muur doet vermoeden dat de familie Slootweg wel eens een grote familie kan zijn. Niets blijkt minder waar. Het gezin bestaan uit wel 11 kinderen. Zeven meisjes en vier jongens in de leeftijdscategorie van 12 tot 36 jaar. Een groot deel van de kinderen hebben het ouderlijk huis al verlaten, zijn getrouwd en hebben inmiddels zelf kinderen. De jongste drie wonen nog thuis.

Toen en nu - Familie Slootweg - Agri Trader uitgeverij

Marco is begonnen op de LTS om de bouw in te kunnen gaan. Al snel bleek dat hij daar niet helemaal op z’n plek zat. Toen hij 14 jaar was vond Marco het wel welletjes en verliet school. Vanaf dat moment is hij zijn vader gaan helpen op het bedrijf. Toen Marco 22 jaar was en dus al aardig wat jaren samenwerkte met zijn vader, is het een maatschap geworden. Nadat vader wat begon te kwakkelen met zijn gezondheid heeft Marco besloten het bedrijf in 1997 over te nemen. De allereerste tractor die werd aangeschaft was een Renault. Daarna werd er overgestapt op een John Deere 6400. Er volgden nog een John Deere 6620, een 6330 die Marco overigens nog steeds heeft, een 5075 E en een 1130. Menken Melk, de mobiele melktank, ken je het nog? Marco’s vader was de tweede in Nederland die rondreed met de melkwagen. “Dat was een mooie tijd”.

Toen en nu - Familie Slootweg - Agri Trader uitgeverij

Wat is de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?

“We zijn er al vanaf begin af aan bij. We deden veel zelf en moesten nog wel eens wat nieuws aanschaffen. Om te kijken wat er te koop stond en om prijzen te kunnen vergelijken hebben we een abonnement op Agri Trader genomen.” Marco heeft dan ook meer dan eens iets gekocht uit de Agri Trader. In het begin dacht hij dat het alleen een trekker en wat banden waren, maar al lopend over de plas bleek het toch iets meer te zijn. “Dezeopraapwagen heb ik uit de Agri Trader. Die ernaast volgens mij ook nog (zie foto).” Wanneer Corrie zegt: “Marco deze maaier heb je toch ook uit de Agri?” Beseft Marco dat hij eigenlijk meer heeft gekocht dan hij verwacht had.

 

Waarom lees je Agri Trader? Beroepsmatig, voor de handel of uit interesse?

Een handelaar is Marco niet. Beroepsmatig heeft hij wel eens het één en ander nodig, maar het is vooral de interesse om te kijken wat er allemaal te koop staat. “Als je door de Agri Trader bladert blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelen qua prijs en aanbod.”

 

Ben je op dit moment werkzaam in de agrarische sector?

“Ja, ik ben de derde generatie hier. Hopelijk wil één van de kinderen het bedrijf overnemen. Dat zou wel fantastisch zijn! Onze hoop is gevestigd op de jongste. De rest van de kinderen willen niet, of hun partner wil niet.” Marco is iedere ochtend al vroeg in de veren om de koeien te melken. “Laatst hebben we hier aan de keukentafel uitgerekend hoeveel uur in de week ik eigenlijk werk. In de zomermaanden zit je dan al snel op 100 uur in de week. Tegenwoordig vinden mensen 40 uur werk al veel, voor een boer is dat niets!”

 

Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar? Dat kan alles zijn: techniek, persoonlijk omstandigheden en/of werkgebied?

“Daar kun je wel een boek over schrijven natuurlijk. De manier van melken alleen al. Vroeger werd er uitsluitend buiten gemolken, vanaf begin jaren 80 hadden we een koppel binnen en een koppel buiten.” In de zomermaanden lopen de koeien van Marco lekker buiten in de wei. “Koeien horen buiten vind ik. Als je met een robot melkt ben je haast verplicht om de koeien binnen te houden. Ik doe dat niet. De koeien zijn in de zomer altijd buiten. Er wordt hier ook niet met een robot gemolken.” “Alles gaat tegenwoordig ook zo snel. Het ene probleem komt na het andere probleem en alles moet veranderen en aangepakt worden. We leven momenteel in een rare wereld vind ik.” Vroeger ging Marco graag de polder baggeren, met de hand wel te verstaan.

Toen en nu - Familie Slootweg - Agri Trader uitgeverij

 

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?

“Vrije tijd, wat is dat?” Wanneer de vraag komt of hij het niet fijn vindt om een stukje te fietsen of te wandelen in de buurt, spreekt zijn gezicht boekdelen. Er staan verschillende voertuigen met wielen op de plas in Kamerik, maar een fiets is niet aan Marco besteed. “Fietsen hou ik niet van, ik heb niet eens een fiets” lacht hij. “Wel ben ik laatst naar de ATH in Biddinghuizen geweest, dat vind ik wel leuk. Verder gaan we eigenlijk niet zo veel weg.” Je kunt dus wel stellen dat Marco zijn vrije tijd altijd op de één of andere manier in het teken staat van zijn werk. “Dat doe ik vooral om te kijken of er vernieuwingen zijn en wat de markt doet.” Iets anders wat Marco graag doet is houtkloven. “We gebruiken hier geen gas, we hebben in iedere ruimte een houtkachel staan. Daarvoor ga ik graag hout kloven.”

Wanneer zijn dochter het gesprek volgt, vult ze aan dat papa ook vaak bagger aan het spuiten is bij andere boeren. We hoeven vast niet te vermelden welke trekker hiervoor gebruikt wordt.

Toen en nu- Familie Slootweg - Agri Trader uitgeverij

 

Wat is je favoriete trekker en als je een trekker bezit welke is dat dan?

“Mijn favoriete merk ik John Deere. Sinds juni dit jaar heb ik een nieuwe John Deere 6120 M gekocht. De oudste trekker die ik in mijn bezit heb staat hier al 59 jaar en is een Fendt. Deze Fendt heeft mijn vader vroeger ooit gekocht.” De Renault, waar het ooit allemaal mee begonnen is, heeft Marco niet meer.”

“De trekker die ik al laatst gekocht heb, de John Deere 6120 M, is toch wel mijn favoriet. Mooie geveerde cabine, een goede stoel erin, die trekker wil ik niet meer kwijt!”

 

Hoe bevalt jou het wonen hier in Kamerik?

“Ja best, ik woon hier naar mijn zin. Ik ben hier geboren en heb hier altijd gewoond.” De dochter van Marco vult aan dat er voor jongeren niet echt veel te doen is in de buurt. “Dat klopt, er is in de omgeving niet heel veel te doen voor mijn kinderen, maar ik vind het hier heerlijk. Als mijn hoofd vol zit en ik ga melken, komt mijn hoofd weer tot rust. Het liefst blijf ik hier voor altijd. Ik zit hier prima op mijn plek.”

 

Waar ben je trots op?

“Op mijn kinderen en mijn vrouw. Natuurlijk ook op het bedrijf. Vervolgens zegt Marco met een lach op zijn gezicht: “En op de John Deere die ik laatst gekocht heb.”

Toen en nu - Familie Slootweg - Agri Trader Uitgeverij

“Trots ben ik dat ik nog steeds iedere dag tussen mijn koeien kan lopen. Dat ik het lichamelijk allemaal nog kan doen. Zo lang ik gezond blijf wil ik dit blijven doen. Ik hoop dat ik een opvolger heb. Tot nu toe is dat nog onduidelijk.”

Er blijkt in het begin van de jaren 90 een flinke storm te zijn geweest. Daardoor is er troep in de schoorsteen gewaaid waardoor er een schoorsteenbrand is ontstaan. Het huis is hierdoor bijna volledig afgebrand. “Het voorste gedeelte van het huis is blijven staan, de rest is allemaal opnieuw opgebouwd. De stallen hierachter hebben we ook allemaal gebouwd. Het zou wel jammer zijn als er geen opvolger is. Alles wat hier staat hebben we zelf opgebouwd en is mijn levenswerk.”

 

Hoe zouden we Agri Trader leuker kunnen maken?

“Wat wil je er nog leuker aan maken dan dat het nu is? Ik vind het al aardig opgeknapt door de leuke verhalen die erin staan. Wel interessant om eens een kijkje achter de schermen te krijgen bij de bedrijven.” De kerstpuzzel valt ook goed in de smaak bij de familie Slootweg. De dochter van Marco vertelt dat er fanatiek gepuzzeld wordt wanneer het december nummer verschijnt. “We hebben nog nooit iets gewonnen, maar doen iedere keer trouw mee. Misschien vaker een puzzel of ander soort winactie plaatsen. Dat is altijd leuk om aan mee te doen. Voor de rest vooral zo door blijven gaan!”