Leestijd: 5 minuten

Van een speeltoestel in de achtertuin voor zijn kinderen, naar een goedlopend bedrijf in speelstoelstellen. Het overkwam Bart Prijs van Puur Douglas.

 

In september 2022 vierde Puur Douglas haar vijfjarig bestaan. In de afgelopen vijf jaar is er veel veranderd. Het begon allemaal in de achtertuin als hobby. Al snel nam het serieuze vormen aan en werd er een hal gehuurd aan de Schollinksweg. De zaken liepen echter zo goed dat deze hal te klein werd. Bart ging op zoek naar een andere locatie en in 2019 kwam hij terecht aan De Milt 6 op het bedrijventerrein in Geesteren.

Een sprookje in je achtertuin - Puur Douglas in Geesteren - Agri Trader (5)

Inmiddels zit Puur Douglas ook op deze locatie aan de max van haar capaciteit. Als de groei van de afgelopen jaren doorgezet zou worden, is een nieuwe verhuizing onoverkomelijk. Echter ziet Bart dat niet helemaal zitten. Hij is naast zijn werkzaamheden bij Puur Douglas ook nog gewoon vier dagen in loondienst bij Oude Wesselink kozijnen. Deze vastigheid bevalt Bart eigenlijk wel goed. Een groei met Puur Douglas zou betekenen dat hij een deel van deze vastigheid op zou moeten zeggen. “Op dit moment kan ik doen wat ik leuk vind en is het voor mij geen verplichting. Ook al is Puur Douglas een serieus bedrijf, voor mij voelt het nog altijd als hobby. Dat wil ik graag zo houden.”

 

Afnemers

De opdrachtgevers bestaan voor 95% uit particulieren geeft Bart aan. De laatste tijd zijn er een aantal opdrachten vanuit bedrijven en gemeenten gekomen. Zo wordt er momenteel een kabouterhuisje gemaakt voor bij de ingang van het Kabouter Bos. “Hier komt zoveel meer bij kijken dan wanneer ik ‘gewoon’ een speeltoestel maak. Je moet aan alle veiligheidseisen voldoen en een heel boekwerk aanleveren dat aantoont dat het veilig is en op de juiste manier is gemaakt.” Op een camping in Groningen heeft Puur Douglas alle speeltuintjes mogen verzorgen en is hierbij ook verantwoordelijk voor het onderhoud er van.

Een sprookje in je achtertuin - Puur Douglas in Geesteren - Agri Trader (4)

In de loop der jaren heeft Bart wel kleine veranderingen gemerkt qua opdrachten. Naast dat het aantal opdrachten per jaar groeit, verandert er ook iets in de vraag. Zo weten steeds meer hoveniers hem te vinden. De hovenier ontwerpt de tuin voor een klant en Puur Douglas verzorgt het speeltoestel dat in dat ontwerp is meegenomen. Sinds corona, de winter van 2020, steeg de vraag naar houthokken enorm. Hierin kunnen mensen hun gehakte hout opslaan dat gebruikt wordt voor de houtkachel. De vraag hiernaar is sindsdien eigenlijk alleen maar gestegen. Dat komt natuurlijk ook omdat mensen gaan zoeken naar alternatieven, aangezien de energieprijzen de pan uit rijzen. Net als een compleet speeltoestel wordt ook een hout hok bij de klant op locatie geplaatst. “We zijn heel servicegericht. Willen dat alles goed op de plek staat en dat de klant tevreden is”.

Verder loopt het assortiment erg uiteen. Dat is misschien ook wel het leuke aan Puur Douglas. Je kunt er terecht voor een compleet speeltoestel, maar ook voor alleen een duikelstang of een schommel ben je welkom. Zelfs de kleur van de schommel, de glijbaan en de handvaten en dopjes zijn bespreekbaar. Voorheen werd er vaak standaard groen gebruikt, maar tegenwoordig wordt ook daar meer over nagedacht. Limegroen en antraciet zijn kleuren die je steeds vaker terugziet. “Niets is mij te gek en ik wil voor iedereen iets moois maken, hoe groot of klein het ook mag zijn”.

 

Uniek

Gemiddeld neemt Puur Douglas zo’n 40 a 45 opdrachten per jaar aan. Waar in het begin het werkgebied vaak in een straal van 50 kilometer lag, is dit inmiddels uitgebreid naar heel Nederland. “De meeste mensen kennen mij van mond tot mond reclame of via social media. Daar plaatsen we (bijna) al onze opdrachten. Mensen zien een foto van een speeltoestel voorbij komen en raken enthousiast. Vaak halen ze inspiratie uit een speeltoestel dat ik ergens geplaatst heb en willen daar dan een paar dingen aan wijzigen zodat het toch uniek blijft. We maken geen gebruik van een vaste catalogus, maar maken alles naar wens van de klant. Mensen kunnen met al hun wensen bij ons komen en wij vertalen dat dan naar een speeltoestel.”

Een sprookje in je achtertuin - Puur Douglas in Geesteren - Agri Trader (1)

“Dit was een heel leuke opdracht waar we de vrije hand kregen. Het moest een compleet toestel worden met een hoge klimtoren zodat oudere kinderen er ook wat aan hadden. Daarnaast moest het een natuurlijke uitstraling hebben in de sferen van de Efteling. Dan is het aan mij de taak om er iets moois van te maken. Mensen moeten wel vertrouwen in mij hebben omdat ik natuurlijk niet vooraf precies kan laten zien hoe het wordt. Ze moeten erop vertrouwen dat ik hun wensen kan vertalen naar een speeltoestel. Dat vind ik heel mooi aan dit vak, het vertrouwen krijgen van mensen dat er uiteindelijk iets moois geplaatst zal worden.” Omdat de opdrachten veelal maatwerk zijn en Bart naast de werkzaamheden bij Puur Douglas ook nog eens in loondienst is, loopt de levertijd van een speelstoelstel momenteel op tot 8 a 12 weken.

 

Service

Alles dat gemaakt wordt, wordt in de werkplaats aan de Milt in Geesteren volledig opgebouwd. “Van begin tot eind zetten we alles in elkaar zodat we zeker weten dat het compleet is en dat het past. Vervolgens gaat het in prefab delen naar de klant toe om het vervolgens op locatie weer op te bouwen en in elkaar te zetten.” De meeste klanten, ongeveer 80%, kiezen ervoor om het speeltoestel door Puur Douglas te laten plaatsen op locatie. Meestal wordt alles in een halve dag toestel klaar opgeleverd. Opbouwen op locatie wordt altijd gedaan door twee personen. Degene die het liever zelf plaatst krijgt, net als andere klanten, het toestel in prefab delen geleverd. Een enkeling haalt het af bij de werkplaats. Zelfs dan krijg je geen bouwpakket mee.

“Klanten mogen ons altijd bellen als er iets aan de hand is met het toestel dat wij hebben geplaatst. Ook al is er een klein dopje af, ik kom langs en zorg dat het weer in orde wordt gemaakt. Tevreden klanten, dat is voor mij heel belangrijk.”

 

Houtdorp

“Ieder jaar hebben ze hier in Geesteren bij de BSO twee weken lang houtdorp. Wij sponsoren alle materialen daarvoor. Denk aan hamers, spijkers, zagen etc.  Eén dag timmeren we zelf ook mee en maken we iets moois samen met de kinderen. Elk jaar maken we weer iets anders van het hout dat er ligt. Het eerste jaar werd het een speeltoestel. Afgelopen jaar hebben we een tractor gemaakt samen met de kinderen. Gedurende houtdorp blijven alle creaties staan en daarna wordt alles weer afgebroken. Het doel is om te kijken wat er gemaakt kan worden van het brandhout dat beschikbaar is. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik jonge kinderen kennis wil laten maken met dit mooie vak.”

Op www.puurdouglas.nl of op de Facebookpagina ‘puurdouglas’ zijn veel opdrachten terug te vinden die door de jaren heen zijn gemaakt en geplaatst. Mocht je interesse hebben in een speeltoestel of iets anders waarvan je denkt dat Puur Douglas een bijdrage kan leveren, kun je contact opnemen met Bart Prijs. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@puurdouglas.nl of te bellen naar 06-15533711.