Leestijd: 3 minuten

Een tijdje terug publiceerden wij nog een artikel in de Agri Trader over een mooie samenwerking tussen Schipper Mechanisatie in Putten en Van Hierden Agrarisch Loonwerk & Kalverhouderij in Kootwijkerbroek. Chris van Hierden, eigenaar van bovengenoemd bedrijf, kocht al zijn vier John Deere tractoren bij Schipper Mechanisatie. Het is maandagochtend 7 maart wanneer Chris van Hierden merkt dat twee van zijn geliefde John Deere tractoren niet meer in zijn schuur staan.

Wat nu?

Direct neemt Chris contact op met Arnoud van Schipper Mechanisatie. Het blijkt dat beide John Deere tractoren beschikken over het JDLink systeem waarop men precies kan zien waar een tractor zich op dat moment bevindt. Ook afgelegde routes zijn te herleiden in dit systeem. Te zien is dat de twee tractoren eerder die nacht om 3:39 uur in beweging zijn gekomen en het terrein hebben verlaten.

JDllink systeem

Beide tractoren gaan richting Kootwijk waarna een korte pauze plaatsvindt. Vermoedelijk worden de tractoren hier ingeladen om vervolgens verder te rijden in de richting van Enschede. Nadat de chauffeur van de vrachtwagen Duitsland heeft weten te bereiken, blijkt het tijd te zijn voor een dutje. Nietsvermoedend parkeert hij zijn truck 200 meter over de grens. Het plan is om daarna zijn weg te vervolgen naar Litouwen, zo zal later blijken.

 

JDLink

Op het moment dat het JDLink systeem gecontroleerd wordt staat de vrachtwagen stil. Het systeem geeft aan dat de vrachtwagen nog steeds net over de grens bij Duitsland moet staan. Er wordt direct actie ondernomen en de politie wordt ingeschakeld. Gelukkig handelt de politie adequaat. Onderweg wordt door de Nederlandse politie ook de Duitse politie ingeschakeld. Dit is noodzakelijk omdat beide tractoren in Duitsland gelokaliseerd zijn. Ook de Duitse politie onderneemt snel actie en er wordt goed gehandeld en gecommuniceerd onderling.

 

Tijd voor actie

De afrit waar de vrachtwagen zich zou moeten bevinden wordt afgezet en trailers op het terrein worden één voor één opengebroken. Het track &t trace systeem van John Deere is erg nauwkeurig waardoor er met grote zekerheid kan worden vastgesteld dat de tractoren zich daar moeten bevinden.

locatie gestolen tractoren

Bij de 3e trailer is het raak! De slapende chauffeur wordt gewekt en wordt geconfronteerd met de vondst. Deze meneer bleek enkel Litouws te spreken en probeerde zijn handen te wassen in onschuld. Gelukkig was de politie hier niet gevoelig voor en werd de man afgevoerd naar het politiebureau.

 

De afhandeling

Door Chris van Hierden, eigenaar van de tractoren, werd direct aangifte gedaan bij de Nederlandse politie. Vervolgens heeft de Nederlandse politie al het papierwerk doorgestuurd naar de Duitse politie zodat zij de zaak af konden handelen. Gelukkig nam de Duitse politie alles zeer snel in behandeling waardoor de rechter om 14:30 uur het besluit gaf de goederen vrij te geven. De tractoren konden terugkeren naar Nederland.

De Kruif Machines in Stroe stelt direct zijn vrachtwagen beschikbaar. Hierdoor konden de tractoren opgehaald worden en terug worden gebracht naar waar ze horen, bij Chris in de schuur. Diezelfde avond komt de vrachtwagen aan in Kootwijkerbroek en lijkt het alsof er niets is gebeurd. Alles blijkt in orde te zijn en beide John Deeres blijken schadevrij uit hun avontuur over de grens te zijn gekomen.

Ondanks het nare begin van deze maandag is de dag verder goed verlopen. Dit komt door het goed en adequaat handelen van alle partijen. Bij deze zetten wij dan ook Schipper Mechanisatie, Politie Lutten, Politie Duitsland en De Kruif Machines in het zonnetje. Eind goed al goed!