Leestijd: 4 minuten

‘De boerderij kennen is de basis’

 

Sinds dit jaar zijn landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen verplicht een kenteken te voeren. Die nieuwe regel was voor Tom Kenkhuis (34) een van de reden om zijn webshop landbouwkentekenmonteren.nl te beginnen, vanuit de schuur van het melkveebedrijf van de familie Kenkhuis in Bornerbroek.

Het verhaal van - Tom Kenkhuis - Landbouwkentekenmonteren.nl - Agri Trader (7)

Tom Kenkhuis: “Er vielen een paar dingen samen waardoor landbouwkentekenmonteren.nl is ontstaan. Toen de kentekenregistratie voor landbouwvoertuigen eraan kwam, wilde ik een kentekenplaat monteren op de minishovel die we gebruiken op de boerderij. Om dat ding een beetje netjes te monteren wilde ik een houder hebben, maar ik kon niet vinden wat ik zocht, dus ben ik zelf gaan tekenen en heb ik het laten maken. En corona was net losgebarsten waardoor er veel niet kon, dus ik had tijd over.

Het eerste idee was om een paar modellen in productie te nemen en via Marktplaats te gaan verkopen, maar ik had geen zin in de hele dag door appjes en mailtjes. Dus werd het een webshop op een eenvoudig platform. Maar al na een paar maanden bleek het zo’n succes dat het naar een groter platform is verhuisd, met een professioneel boekhoudpakket.”

 

Hoekje van de schuur

“Ik ben begonnen met een hoekje in de schuur waar ik mijn hobbyhoek had. De paar stellingen waarmee ik ben begonnen is inmiddels een compleet magazijn geworden. En we hebben de ruimte, dus het kan nog verder groeien.

Ik had niet verwacht dat het zo zou uitpakken. Ik heb het geluk gehad dat ik als een van de eersten ben aangeslagen op die kentekenverplichting. En ik heb de goede naam gekozen, want iedereen zoekt op ‘landbouw kenteken monteren’. Vanaf het begin stond het bovenaan in Google. Door het succes van de eerste kentekenhouders, kwam er steeds meer vraag naar andere modellen.

Het verhaal van - Tom Kenkhuis - Landbouwkentekenmonteren.nl - Agri Trader (2)

Inmiddels hebben we 38 verschillende, gebaseerd op de standaarduitvoering van een kentekenplaat: langwerpige en vierkante modellen, tot aan modellen speciaal voor oldtimers. De variatie zit met name in de  bevestiging en de verlichting. Ik denk altijd eerst vanuit de wens van de klant, en dat probeer ik dan te maken.

Omdat het nog vrij nieuw is, worden veel kentekens op landbouwvoertuigen nog houtje-touwtje gemonteerd. Met een paar tie-wraps of een stuk ducttape. Dat ziet er niet uit. Het punt is vaak dat landbouwvoertuigen nog niet zijn ingericht op een kentekenplaat. Er is gewoon geen rekening mee gehouden. Op een nieuwe tractor misschien wel al, maar niet op een die uit China komt, of een inruilmachine. Oudere machines hebben ook geen ruimte voor een kenteken. Waar en hoe maak je het dan vast? Daar hebben wij oplossingen voor.”

 

Ondernemend type

“Die oplossingen bedenken we altijd zelf. Ik kom van de boerderij en haal daar veel inzichten uit. Op de opleiding werktuigbouwkunde heb ik leren ontwerpen. En verder ben ik gewoon een ondernemend type en een Handige Harrie. Zo maak ik ook industriële meubels, maar ook andere dingen maken vind ik leuk.

Het verhaal van - Tom Kenkhuis - Landbouwkentekenmonteren.nl - Agri Trader (8)

Landbouwkentekenmonteren.nl doe ik erbij, naast mijn andere werk: vier dagen in de week werk ik bij een bedrijf in melkrobots en verder werk ik mee op de melkveeboerderij van mijn ouders. We hebben zestig melkkoeien. Mijn vader doet het meeste werk, maar ik ben ook elke dag bezig met hand- en spandiensten, maaien, de administratie. Dat ik van de boerderij kom, is wel echt een groot voordeel. Daar ligt de basis voor de webshop: ik weet hoe landbouwvoertuigen eruit zien, maar ook hoe gemakkelijk een kentekenplaat eraf kan raken.

Het verhaal van - Tom Kenkhuis - Landbouwkentekenmonteren.nl - Agri Trader (6)

Mijn klanten zijn landbouwmechanisatiebedrijven, loonbedrijven, handelaren en particulieren. Het zijn bestellingen van één pakketje, tot aan een grote hoeveelheid kentekenplaathouders voor bijvoorbeeld importeurs die een hele partij voertuigen in een keer willen voorzien van kentekens. Sinds het begin heb ik een vaste groep klanten opgebouwd, die ook terugkomen voor andere dingen, zoals een achteruitrijcamera of LED-verlichting. Sinds deze maand ga ik samen met een vriend uitbreiden met een webshop voor gereedschappen. ”

 

Nieuwe dingen blijven bedenken

“Nu er vanwege de stikstofcrisis zulke onzekerheid is in de landbouw, en met name in de veehouderij, is het goed om mezelf af te vragen wat ik nou echt wil. Ik ben heel blij met mijn baan in de melkrobots. Die biedt zowel uitdaging als zekerheid. Maar het liefst zou ik bereiken dat ik honderd procent vanuit huis kon werken.

Naast de boerderij en de melkrobots ben ik wel elke dag bezig met de webshop. Het is nog goed te combineren met het werk en mijn gezin. Als wij ‘s ochtends de kinderen naar school brengen en naar het werk gaan, kan een van ons ook langs het postkantoor om pakketjes weg te brengen. En ’s avonds of op een vrije dag houd ik de voorraad bij, verwerk ik bestellingen en doe ik de administratie voor het melkveebedrijf en de webshop. Mijn vrouw, mijn ouders en jongens uit de buurt helpen me ook mee, bijvoorbeeld met pakketjes verpakken en wegbrengen. Er zit zeker nog groei in en dat wil ik ook graag. Ik zal altijd nieuwe dingen blijven bedenken. Dat is wat ik leuk vind en waar ik goed in ben.”

Kijk voor meer informatie op landbouwkentekenmonteren.nl