Leestijd: 4 minuten

“Mensen helpen in de agrarische of machinewereld is de max” – Frank Bax

 

Als de moeder van Frank Bax hem kwijt was, wist ze precies waar ze hem moest zoeken. Geheid dat de kleine Frank bij zijn opa of zijn onkel op de trekker zat. Vanuit die liefde voor landbouw en landbouwmachines begon Bax in 2005 zijn eigen bedrijf in het renoveren van betonvloeren. Voor Art & Reno bouwt hij zelf de machines.

Het verhaal van Frank Bax - Agri Trader (2)

Frank Bax

Frank Bax

“Nee, ik ben géén Ollander die in België woont! Mensen denken het vaak, omdat ik niet Vlaams klink, maar ik ben 100 procent Belg. Geboren en getogen hier iets verderop in het dorp Weelde. Ik heb wel altijd veel in Nederland gewerkt – onder meer in Utrecht, Bladel en Uden – en nog steeds. Ik kom er vaak en doe graag zaken met Nederlanders. Vanuit Turnhout ben ik er ook zo hè.

Ik heb van alles gedaan voor ik met Art & Reno begon, maar het had vrijwel altijd te maken met landbouw, machines, handel of een combinatie daarvan. Mijn vader kocht een trekker op de dag dat ik ben geboren en die machine staat nu, 53 jaar later, hier in de schuur. Die is voor mij goud waard.

Het verhaal van Frank Bax - Agri Trader (5)

Ik ben opgegroeid als boerenzoon en was altijd bij mijn opa, die akkerbouwer was, en zijn broer – mijn onkel – die tractorhandelaar was. Als ik niet bij mijn opa was om op het land te helpen, was ik wel bij mijn onkel om te kijken hoe ze trekkers repareerden en opknapten. Als jongen vond ik het al leuk om dingen netjes te doen en mooi op te knappen. Als ik mijn opa ging helpen op het land, met ploegen bijvoorbeeld en hij zei ‘Frank, dat heb je mooi voor elkaar’, was ik de koning te rijk.

 

Trekkers

Vanuit de belangstelling voor de trekkers van mijn onkel, en omdat ik wel begreep dat het in de akkerbouw moeilijk ging worden om goed te kost te verdienen, heb ik doorgeleerd in machinebouw en mechanisatie. Dat is mijn wereld hè. Daar ben ik in opgegroeid en daar voel ik me in thuis.

Ik deed ondertussen iets met industriële vloeren, maar wilde maar één ding: terug op de trekker en iets doen in de landbouw. Dus ik ben gaan zoeken wat mijn plaats zou kunnen zijn in die wereld.

Van vrienden en relaties hoorde ik vaak verhalen over slechte vloeren in stallen en schuren en slechte verharding op het erf. ‘Verhalen’ is te positief: het waren klachten. Daar wilde ik iets mee, want er is weinig wat leuker is dan klachten verhelpen en mensen blij maken. Vanuit de kennis over het polijsten van vloeren bedachten we dat het misschien ook mogelijk was met betonnen vloeren van kippenstallen, sleufsilo’s en schuren. Zo zijn we begonnen bij mechanisatiebedrijven met het renoveren en vloeistofdicht en hufterproof maken van betonvloeren.

 

Art & Reno

Art & Reno bestaat sinds 2005 en ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat ik mijn plaats heb gevonden. Art omdat ik een naam wilde die met een A begon – om bovenaan te staan – en het een kunst is wat wij doen met betonvloeren, en Reno van renovatie. We werken nu met een heel team en eigenlijk heeft iedereen wel een achtergrond vanuit de agrarische sector.

We begonnen met epoxyvloeren in de landbouw, maar zijn groot geworden met polijsten. En via de landbouw komen we ook bij andere bedrijven en in de industrie. We renoveren vloeren in oude kippenstallen, maar ook in grote fabriekshallen. Oude en versleten vloeren, maar ook spiksplinternieuwe vloeren, die beroerd zijn afgewerkt.

Met behulp van onze diamant-slijpmachines zijn we in staat om een vloer vlak te slijpen tot één millimeter op de lat van twee meter. Wij kunnen een ernstig aangetaste of ongelijk aangebrachte betonvloer terugbrengen naar een goede, nette, spiegelvlakke betonvloer.

 

Landbouw

Doordat ik zelf uit de landbouw en mechanisatie kom, begrijp ik waar ze in de branche tegenaan lopen: dat mest in de vloeren invreet, dat zuren en chemicaliën de vloer beschadigen, dat een hobbelige vloer schade geeft. Die kwaliteit is belangrijk, maar een bouwbedrijf dat niets met landbouw heeft, weet vaak niet wat er allemaal inwerkt op een vloer. En als het al een oude vloer is, is het helemaal niet evident. Die was misschien helemaal niet bedoeld voor wat er nu mee gebeurt. We gaan daarom altijd terug naar de basis: hoe was het bedoeld en hoe is het probleem ontstaan? Dat geldt ook voor het beton zelf. Dat bestaat uit zand, cement en kiezel. Meer moet er niet in zitten.

 

Een goed wegdek

Bij de bedrijven waar ik kom, word ik blij. Ik zie hoe de machines werken, hoe een bedrijf werkt. Machines vind ik geweldig. De machines die wij gebruiken, bouwen we zelf en zijn geïnspireerd op landbouwmachines. Zo hebben we een grote Fendt voor onze grootste machines, van twee en viereneenhalve meter breed, naast de andere, kleinere polijstmachines.

Bij de aanblik van een wasplaats van een mechanisatiebedrijf voel ik me als een kind in een snoepwinkel, maar ook bij een fruitboer die we kunnen helpen, ben ik intens gelukkig.

Het verhaal van Frank Bax - Agri Trader (1)

Die fruitteler had te maken met een hobbelig pad waardoor zijn fruit in de kisten bonkte. Dat leverde schade aan de appels op. Hij kreeg er zelf ook last van aan zijn rug trouwens. Wij hebben die weg vlak gemaakt, zodat de kisten niet meer schudden en de appels geen beurse plekken meer oplopen.

Mensen helpen geeft al heel veel voldoening, maar mensen uit de wereld waar ik ook vandaan kom, helemaal. Dat is de max.”

 

Kijk voor meer informatie en voorbeelden van wat Art & Reno voor u kan betekenen op art-reno.be