Leestijd: 5 minuten

“Wij brengen altijd sjeu in het werk”

In het West-Friese Andijk is het bijna vijftigjarige bedrijf F.J. de Boer gevestigd, bekend van de Scania 110 vrachtwagen. Een echt familiebedrijf, gespecialiseerd in Caterpillar-onderdelen. Alles netjes genummerd in het grote magazijn, van oud tot modern, van gebruikt tot nieuw. Moeder Ank en dochter Mirjam de Boer weten direct wat de klant nodig heeft.

Het verhaal van Ank en Mirjam de Boer - Agri Trader Uitgeverij (7)

Mirjam en Ank de Boer

Ank de Boer: “Mijn man Fred – helaas overleden – en ik zijn geboren en getogen in Andijk. Hij was allround machinist. Het mooiste vond hij het afwerken en egaliseren van de grondopzicht, want met de laser werken bestond toen nog niet. Begin jaren ‘70 besloot Fred voor zichzelf te beginnen. Dit lonkte meer dan in loondienst. De eerste sloopmachine die we aankochten, kon maar nét voor het huis staan om te repareren en daarna in het schuurtje om ‘m over te spuiten. Dit was de start van onze onderneming. We konden de machine verkopen en zo weer andere aankopen om op te knappen of om voor de onderdelen te gebruiken. Fred had echt zes rechterhanden. Geen technische opleiding, maar hij kon bijna alles, was heel technisch aangelegd.”

“In 1972 schreven we ons officieel in bij de Kamer van Koophandel. We kochten een klein kraantje bij de scheepswerf in Rotterdam, een Ruston, origineel uit 1933. Deze had een klein motortje, maar je bediende ‘m elektrisch. Dit was onze heftruck. We gebruikten ‘m om machines van de dieplader te transporteren. Ons bedrijf specialiseerde zich in het merk Caterpillar en groeide gestaag, met klanten in met name het grondverzet door heel Nederland, in België en in Duitsland, vooral in veengebieden. We verhuisden naar de andere kant van het dorp. Eerst in een klein huisje, later konden we een voormalig tuindersbedrijf overnemen met veel terrein en oude kassen die geschikt waren als magazijn, werkplaats en spuiterij.  Dit gaf ons de kans om ons bedrijf te laten groeien. Wel in het begin met de snij- en slabonenteelt ernaast. Want het was geen vetpot.”

Het verhaal van Ank en Mirjam de Boer - Agri Trader Uitgeverij (1)

Mirjam de Boer: “Mijn zus Monique en ik groeiden op met en letterlijk in het bedrijf. We speelden in de kassen, we bouwden hutten en speelden verstoppertje achter lege onderdeelkisten. Al moet ik zeggen dat ik geen snijboon meer kan zien. Wat ik een leuke herinnering vind, is dat mijn ouders twee keer zijn verhuisd met een Volkswagen T1 pick-up uit het leger. Later mochten mijn zus en ik ‘m verven en stond deze in de tuin om ermee te kunnen spelen. Geen standaard jeugd dus.”

Ank: “De handel in onderdelen werd steeds groter. We lieten deze altijd halen en wegbrengen. Het was inmiddels rond 1980. Fred dacht: ‘Dat moet ik zelf ook kunnen.’ Hij haalde zijn groot rijbewijs en we wisten een Scania 110 uit 1974 op de kop te tikken. In die tijd was het pimpen van vrachtwagens in de mode, dat was ons natuurlijk op het lijf geschreven. De vrachtwagen hebben we zelf overgespoten in zwart en kreeg de handelskleuren rood-oranje-geel als bies. Het werd ons handelsmerk. De gesloten Pacton -Van der Ploeg oplegger uit 1964 die we erbij vonden, kent ook een apart verhaal. Die stond bij een ijzerboer als keet bovenop een bult. Fred vond ergens anders een container, richtte deze als keet in en wist te ruilen. Maar wat hádden we hiermee een geweldige aanschaf gedaan. Deze wagen was namelijk ooit van Canon geweest en bood toen plaats aan de fotografen op het circuit van Zandvoort. Samen met onze Scania konden we de perfecte SRV-service bieden aan onze klanten. Onderdelen brengen én op locatie repareren. Maar we gebruikten ‘m ook om op vakantie te gaan met onze kinderen en de hond. Er zat een bank in die kon worden omgebouwd tot bed, er zat een keuken en wc in en de kinderen hadden hun eigen slaapplekjes onder de stellingen met onderdelen.”

Mirjam: “Ik was altijd op het bedrijf bezig. De appel valt niet ver van de boom als het gaat om de interesse in techniek, onderdelen, repareren en spuiten. Mijn vader leek het leuk als ik bij hem en mijn moeder kwam werken en dat deed ik dertig jaar geleden dan ook. Je zou kunnen zeggen: als manusje-van-alles, maar ik deed samen met mijn vader revisies van motoren, schuren, spuiten. Ik haalde mijn vrachtwagenrijbewijs om vaak samen de machines en overige handel op te kunnen halen. Mijn moeder zorgde voor de klantcontacten, beheerde het magazijn met alle onderdelen en de administratie. Of ze hielp ons mee.”

Ank: “We zochten altijd de sjeu op. Zo bouwde Fred een rvs-luchtorgel achter de Scania genaamd ‘Scania Monium’. Deze speelt onder meer het Wilhelmus en ‘In een groen groen groen knollenland’. We deden mee aan truckshows, waardoor we ook meer naamsbekendheid kregen. We deden aan races mee, aan televisieprogramma’s zoals ‘Blij dat ik rij’. We mochten de Wijkertunnel openen. En, ook erg leuk, we hadden vrienden op Texel, die The A-Team naar Nederland wisten te halen. En raad eens? Met onze Caterpillar D6 bulldozer reden de sterren, samen met Fred, over auto’s heen. En wie de film Kameleon 2 ziet: hierin rijdt Fred zelf met een Caterpillar bulldozer het schuurtje plat.”

Mirjam: “Nu mijn vader is overleden, runnen mijn moeder en ik het bedrijf F.J. de Boer. Wij verkopen nog steeds Caterpillar onderdelen in binnen- en buitenland. Bij ons vind je van alles, van oud tot nieuw, uitgezochte onderdelen, schoongemaakt, gerepareerd. Zelfs complete motorblokken of tandwielen uit de jaren ’40. Qua onderdelen weten we exact wat de klant nodig zou kunnen hebben. Dat deden we ook al in de tijd dat mijn vader nog leefde. Uniek is ook onze voorraad Caterpillar oldtimer onderdelen uit de jaren ’40 en ’50. Maar ook voor de hedendaagse onderdelen kun je bij ons terecht en we zijn Varta accudealer.”

Ank: “Nog altijd restaureren we zelf, zoals een Caterpillar Grader type 112 uit de jaren ‘40 en een Chevrolet brandweerwagen. Onze oldtimers zijn vaak gevraagd voor trouwerijen of toertochten, heel veelzijdig. Dat geeft sjeu buiten ons leuke werk om en dat blijven we natuurlijk graag doen.”

 

Kijk ook eens op www.fjdeboer.com