Leestijd: 4 minuten

 We gaan werken met de Indeco sloophamer – dat gaat een leuke test worden!

Beco ‘hamert’ stevig aan de weg met Indeco (3)

Beco in Vianen is een begrip. Al is het alleen maar vanwege de bekende Beco show, die volgens traditie aan het einde van het jaar wordt gehouden, tussen kerst en oudjaar. Tijdens deze dagen krijgen de bezoekers altijd een prima beeld van de producten en kennis die Beco in huis heeft.

Deze activiteiten kunnen grofweg in tweeën worden verdeeld. Enerzijds is er ‘Beco Transport’: dit zijn de bekende Beco kippers en opleggers, zowel nieuw als gebruikt. Anderzijds ‘Beco Attachments’, de lijn uitrustingsstukken. Hier hebben we het over een zeer breed leveringsprogramma bestaande uit onder meer: bakken, snelwissels, kantelstukken, verlenggieken, hefmasten, palletframes en grijpers (merknaam Beco Grabs).

Ook is men sinds enige tijd officieel service partner voor Steelwrist in Nederland. Verder produceert Beco trailers voor gebruik in havens en de industrie onder de naam Buiscar. En tenslotte is een echte specialiteit de productie van speciale gieken voor machines die werken in met name de sloop en overslag onder de naam Beco Modifications.

In 2015 heeft men het importeurschap voor Nederland verworven van de Indeco uitrustingsstukken. Wat de doorslag heeft gegeven om het partnerschap aan te gaan, is allereerst de topkwaliteit van de producten. De Indeco producten worden vervaardigd uit hoogwaardig staal (Hardox, Welldox) en onderdelen van onder meer Bosch, Parker en Lincoln.

Indeco heeft een volledig assortiment

Verder is Indeco een echte full liner met een compleet leveringsprogramma sloophamers, schrootscharen, vergruizers, combischaren, staalscharen, sloop-sorteergrijpers en trilblokken. Indeco als producent is al meer dan 40 jaar actief in de sloopmarkt. Van die ervaring kan Beco natuurlijk uitstekend profiteren.

Uniek is dat vrijwel alle componenten in de Indeco producten van eigen fabrikaat zijn. Zo heeft men maximale controle over de productkwaliteit. Het Agri Trader testteam maakt kennis met Productspecialist Jeroen Mencke. Hij geeft aan diep onder de indruk te zijn over het vakmanschap van de technici van de fabrikant uit het Italiaanse Bari.

Jeroen Mencke: “We zoomen voor deze test specifiek in op de hamerlijn van Indeco, daar draaien er al veel van in Nederland”. Indeco heeft drie series met hamers (HP serie genaamd): een serie kleine hamers voor het lichte segment machines van 0,7 tot 14 ton. Verder de serie hamers voor het middensegment machines met een tonnage tussen 6,5 en 32 ton en tot slot de serie hamers voor zware machines van 21 tot 140 ton gewicht.

Beco ‘hamert’ stevig aan de weg met Indeco (1)

Hoe onderscheid Indeco zich in de markt?

Voordat de Agri Trader machinist gaat werken met een Indeco hamer verdiepen we ons nog wat meer in de techniek. We willen graag weten wat het onderscheidend vermogen is van Indeco hamers in de markt.

In de hamermarkt zijn er twee soorten hamers verkrijgbaar, hamers volgens het gasprincipe en volgens het olieprincipe. De Indeco hamer is gebaseerd op de laatstgenoemde techniek. Dit heeft een aantal voordelen: stabiele hydraulische oliedruk en constante slagkracht, lage slijtage aan onderdelen, geen problemen bij het ontstaan van hogere bedrijfstemperaturen, hydraulische schokabsorptie, geen extreme belasting op de hydraulische slangen en lage onderhoudskosten.

Alle hamers zijn uitgerust met een intelligent hydraulisch systeem (Intelligent Breaker Hydraulics), dat automatisch de slagfrequentie en slagkracht aanpast aan de hardheid van het te breken materiaal. Wat wil zeggen dat de hamer zo intelligent is dat hij zichzelf inregelt bij de eerste hamerslagen. Hierdoor wordt ook onder wisselende omstandigheden altijd een optimale productiviteit bereikt.

Jeroen Mencke: ”Indeco hamers kennen een zeer gunstige gewichtprestatie verhouding. De slanke geluiddempende behuizing is zo ontworpen dat er ook in kleine ruimtes goed gewerkt kan worden. Zonder veel geluidsoverlast”. Verder worden door hydraulische en mechanische demping, trillingen en piekbelasting tijdens het hameren opgevangen. De hamers zijn eenvoudig te smeren via een goed bereikbaar centraal smeerpunt. Tevens winnen de Indeco hamers energie terug uit elke retourslag.

Beco ‘hamert’ stevig aan de weg met Indeco (2)

Slopen dan maar…

We zijn aanwezig op het terrein van Blokland in Ter Aar. Blokland is een veelzijdig machineverhuurbedrijf met een ruime ervaring op het gebied van grondverzet, sloopwerkzaamheden en cultuurtechnische werken. Blokland heeft een grote diversiteit aan materieel zoals graafmachines op banden en rupsen in diverse tonnages. Maar ook schrankladers, walsen, bulldozers, shovels, tractoren, diepladers en kippers. Ook heeft men een grote hoeveelheid uitrustingsstukken ter beschikking.

Daarom zijn we ter plaatse om te werken met een Indeco HP 1800 hamer. Deze hangt aan een 21-tons rupskraan. Naast dit type heeft Blokland ook nog een Indeco HP 3000 die geschikt is voor een 19-32 tons rupskraan. Desgevraagd geven de machinisten van Blokland aan, dik tevreden te zijn met de Indeco hamers. De Agri Trader machinist probeert de hamer toch graag zelf uit.

Vanaf het eerste moment is al duidelijk dat de hamer heel krachtig is. Enkele slagen zijn er maar nodig om het materiaal te laten breken. Verder maakt onze machinist ongevraagd kennis met het zogenaamde Anti Blank Firing (ABF) systeem, dat alle Indeco hamers hebben.

De machinist dacht in eerste instantie dat de hamer niet helemaal goed functioneerde. Aangezien de hamer niet reageerde op zijn joystickcommando. Wat bleek, de beitel rustte niet goed op het te breken beton. Dan zorgt ABF ervoor dat de hamer geen loze slag maakt. Wat eventuele schades beperkt en de levensduur van de hamer verlengt. Verder vindt onze machinist de Indeco hamer robuust en door de vorm van de behuizing makkelijk weg te leggen.

Verder is de HP 1800 behoorlijk snel, binnen korte tijd is het klaargelegde beton gebroken.

Geconcludeerd mag worden dat de Indeco hamer snel werkt en zeer krachtig is. Verder hebben we ervaren, dat het ook nog eens een ‘intelligente’ hamer is die zorgt voor meer veiligheid en efficiëntie in het werk. En die zelfs de Agri Trader machinist kan corrigeren……..

Vorige artikel
Volgende artikel