Leestijd: 8 minuten

Met de Aeromat Advance 8 legt Becker de hoeksteen voor zijn jongste generatie enkele korrelzaaimachines. Naast de elektrische aandrijving voor het zaaiapparaat en optioneel ook voor de bemesting kenmerkt de machine zich door een nieuw ontwerp en een kunststof container.

Becker Aeromat Advance 8 praktijktest - een spoelmachine (18)

Met de Aeromat serie biedt Becker als enige fabrikant het perslucht spoelsysteem voor de scheiding van korrels aan. Dat systeem werd al in 1972 gepatenteerd, en daarna steeds door ontwikkeld. De integratie van de steruitwerper in 2005 was daarbij een mijlpaal waardoor de toen nieuwe M20 aanzienlijk minder inlegfouten maakte door het betrouwbare uitwerpen en een betere verdeling in de lengte realiseerde.

Al vier jaar geleden begon men in het Noord Hessische Oberweser met de overstap van mechanische-, naar elektrische doseeraandrijving. De eerste telg uit die ontwikkeling was de Aeromat e-motion, die uiterlijk hoegenaamd niet van zijn voorgangers afweek. De nieuwe, acht rijïge Aeromat Advance 8 brengt daar verandering in. Het nieuwe, en duidelijk moderner uiterlijk is niet alleen de ‘schuld’ van de designers, maar heeft ook zijn voordelen qua gebruikswaarde. Maar daarover later.

De eenvoud blijft met deze Becker Aeromat

De engineers namen het binnenwerk van de zaaier vrijwel onveranderd over. Het bestaat als eerder uit een cellenwiel van 250 mm diameter en een steruitwerper. Het zaaigoed wordt door de trechtervormige cellen van het cellenwiel opgenomen en naar de persluchtnippel gevoerd. Overbodig zaaigoed wordt dan de trechter uitgeblazen, terwijl de enkele, achtergebleven korrel door de drukverhoudingen onder op de trechterbodem wordt gedrukt.

Aan het afgiftepunt zorgt de steruitwerper dan voor een gelijkmatige verwijdering van de korrels uit het cellenwiel. De eenvoudige instelling is een voordeel van het systeem, want voor het zaaien van mais volstaat één cellenwiel, onafhankelijk van het korrelgewicht en de korrelvorm.

De steruitwerper hoeft niet versteld te worden en voor de drukinstelling (waarmee de arbeidsintensiteit van het spoelmondstuk en daarmee de vullingsgraad van de cellen geregeld wordt) is er alleen maar de  bekende draaiventiel met zijn drie standen.Het tweede drukventiel voor de centrale instelling van de overdruk zit er bij de Aeromat Advance 8 niet meer op. Verder hoeft alleen naar de aard van het zaaigoed de klep aan de voorwand van de zaaigoedcontainer ingesteld te worden. Klaar.

Daarbij werkt het afscheidingssysteem zonder draaibare afdichtingen, waardoor er minder slijtage optreedt. De eenvoudige constructie zorgt er als laatste nog voor dat verontreiniging het afscheiden nauwelijks  beïnvloedt. Het cellenwiel is na het verwijderen van een veerklem aan de doorzichtige deksel zonder gereedschap en relatief eenvoudig te verwijderen.

Becker Aeromat Advance 8 praktijktest - een spoelmachine (1)

De nieuw ontworpen kunstmesttank is nu van kunststof en is 1.200 l groot. Binnen in zitten twee niveausensoren die de bestuurder akoestisch voor leegstand waarschuwen.

Voor de tweede keer elektrisch

Voor de aandrijving van de cellenwielen en de roerder zorgt bij de Aeromat Advance de e-motion aandrijvingen van de tweede generatie. Ze werken met max. 3,5A in een bereik van 10,5-16V en zijn conform de beveiligingsnorm IP65.

Het elektrisch vermogen is hoger dan bij de eerste generatie e-motion machines. Die hadden te vaak last van verklemming door korrels die de cellenwielen blokkeerden. Dat zal bij de Aeromat Advance 8 niet meer gebeuren.

Koop jouw Becker Aeromat via Agri Trader

Een andere belangrijke vernieuwing: De stroomvoorziening en de ISOBUSregeling is nu gescheiden. Daardoor kunnen spanningswisselingen in de e-motions geen invloed meer hebben op de motorregeling. In praktijk betekent dat: minder foutmeldingen, een betere uitbrengprecisie en een betrouwbaarder werking van de Section Control deelbreedte schakeling. Om dat te kunnen gebruiken moet er wel een GPS stuursysteem op de trekker zitten, dat herkent wanneer er rijen af- of bijgeschakeld moeten worden. De snelheidsimpulsen worden overigens door een radar, die achter op de machine zit, gegeven.

Becker belooft dat het systeem ook onder stoffige omstandigheden en bij fel zonlicht werkt. Om direct bij het wegrijden en in de hoeken toch voldoende zaad uit te brengen is er de mogelijkheid handmatig voor te doseren. Daarvoor is er een elektrische ‘goot’ waardoor de doseerhoeveelheid kunstmatig verhoogd wordt zodat er geen ‘ramen’ open blijven.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kunststof in plaats van staal op de Becker Aeromat Advance 8

Waar het hart van de machine onveranderd bleef, daar werden de randvoorwaarden stevig geactualiseerd. De voorraadcontainers zijn nog steeds 55l, maar ze zijn helemaal nieuw ontworpen. Om materiaalvermoeidheid door trillingen te voorkomen en de containers stabieler te maken, zijn er aan de flanken metalen verstevigingen gemonteerd. Maar die passen goed in het frisse, moderne design.

Een zogenaamd compressiedraaigrendel sluit het deksel luchtdicht af. Deze oplossing is robuuster en heeft een langere levensduur dan de oude metalen klemmen.

Ook de 1.200 liter grote kunstmesttank is nu van kunststof. Dat scheelt gewicht en maakt ook hier een nieuwe, dynamische vormgeving mogelijk.

Maar technisch is er nog meer veranderd aan het zaai-apparaat. Voor de verstelling van de zaaidiepte is er nu bijvoorbeeld een doordachte slinger, die handiger werkt dan de oude draaigreep. Daartoe is aan de V-aandrukrol de oorspronkelijk gebruikte slinger vervangen door een hevelsysteem met rasters en vijf posities.

Optioneel is er nu ook een tussenaandrukrol voor de Aeromat te bestellen. Die wordt volgens Becker primair voor de Franse markt geleverd en is tussen de dubbele schijvenschaar en de V-aandrukrol gemonteerd. De met rubber overtrokken aluminium aandrukrol moet het zaaigoed direct in de zaaigroef drukken en heeft ook (net als anders de getrokken hevels van kunststof) een vangfunctie.

De ophanging van de zaaimachine is klassiek in een parallellogram. Hier werd alleen aan optische finetuning gedaan. De schaardruk wordt als eerder met een spiraalveer met aangehangen rastergreep versteld. Voor zware omstandigheden is er een tweede veer aan elk apparaat te monteren.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een smalle mestschaar

De smallere mestscharen zijn ook nieuw. Ze hebben dubbele schijven (met overbelasting beveiliging d.m.v. spiraalveren). Doordat ze verjongd zijn, moet de opengemaakte groef beter gesloten worden en dat er minder grond zijdelings wordt uitgeworpen. Om de werkdiepte te verstellen is er gereedschap nodig, een rastering of diepte indicatie mankeert helaas.

Om de gier te doseren worden cellenwielen gebruikt (één per vore). Een rooster in de kunstmesttank moet klonters tegen houden, zodat verstopping van de cellenwielen of de gierleidingen minder voorkomen. De voorinstelling van de uit te brengen hoeveelheid gaat traploos met een regelhendel links aan de kunstmesttank. Bij het vinden van de juiste overbrenging is er de assistentie van een afdraaitabel die voor op de kunstmesttank is geplakt.

Becker Aeromat – bediening per ISOBUS

Bediend wordt de Aeromat Advance 8 met de bekende wtk terminal (van de Aeromat e-motion) of, optioneel, per ISOBUS over de terminal van de trekker of een separate terminal.

Onze testmachine werd bediend via een Fendt-Vario-terminal. Mede dankzij het grote 12 inch beeldscherm is dat erg overzichtelijk. Instellingen zoals de verandering van de uitgebrachte hoeveelheid zaad zijn ook rijdend te doen, net als het opklappen en de bediening van de overige functies. De apparaten zijn met de vingertop aan- en uitschakelen. Actieve- en niet actieve componenten worden grafisch helder aangeduid.

Wie met een GPS stuursysteem werkt, kan als Section Control per ISOBUS ook automatisch apparaten schakelen, bijvoorbeeld aan de kopakker. Dat gaat ook zonder stuursysteem, als er bij de machine een GPS antenne bijbesteld wordt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kloppende resultaten

We hebben de korrelafstanden in de rijrichting en de dieptebepaling direct op de akker getest. Als max. snelheid reden we 9,5 km/u. We hadden graag nog wat sneller gereden. De overdrukscheiding liet dat doorgaans wel toe, maar bij 350 kg/ha mest uitbreng vonden de uitbrengers het wel voldoende. De lengte verdelingen inleg waren zoals gewend goed. De zaaidiepte in de leemachtige bodem klopte ook. Maar wat meer schaardruk zou mooi zijn geweest.

Becker Aeromat Advance 8 praktijktest - een spoelmachine (17)

Technische gegevens

Afscheiding: Perslucht-spoelsysteem (80 mbar) met steruitwerper; drukinstelling met schuifregelaar aan elke unit; elektrische aandrijving (ca. 12 V), verwisselbaar  cellenwiel
Zaai eenheid: DTE mulchzaaier met 55 liter voorraadvolume in de container, 46 cm valhoogte, parallellogram ophanging, dubbele schijvenschaar met zijdelingse diepte geleidingsrollen en V-aan- drukrol. Optioneel: tussen aandrukrol
Bemesting: 1.200 liter voorraadcontainer, dosering met cellenwielen (aandrijving mechanisch of elektrisch), verstelbare mest-doseerder met dubbele schijvenschaar
Frame: 75 cm afstand tussen de rijen, hydraulisch parallel opklapbaar
Maten en gewichten: Werkbreedte 6,0 m, transportbreedte 3,0 m, leeggewicht ca. 2.500 kg

Deze diashow vereist JavaScript.

Dosering net als eerst: Top

Becker Aeromat Advance 8 praktijktest - een spoelmachine (19)Op ons bedrijf gebruiken we al 30 jaar Becker enkele korrelzaaimachines. Momenteel hebben we er vier in gebruik”. Zegt  bedrijfsleider Hartmuth Schmidt (links op de foto met bestuurder Daniel Kirchhoff) die samen met zijn broer Axel het loonwerkbedijf runt. “De Aeromat Advance 8 konden we afgelopen jaar uitvoerig testen op 250 ha mais. De machine blijft eenvoudig in het gebruik. De zaaiprecisie wordt door de gebruiksslijtage niet minder. We gebruiken onze enkele korrel zaaimachines doorgaans 20 jaar en tot dusver hebben we met de M20 geen problemen gehad.”

“Bij de nieuwe Aeromat bevalt ons de rijen afschakeling vanaf de bedieningsterminal heel goed. We gebruiken die noch handmatig en zonder GPS. Ten opzichte van de oudere modellen is hij gebruiksvriendelijker geworden. Alleen verstopt er zo af en toe een gierleiding, dat moet je als chauffeur regelmatig controleren. We wachten nog op de elektrische gier doseeraandrijving, waar niet alleen het afdraaien makkelijker wordt, maar waarmee er ook aan de kopakker met een druk op de knop de controle over alle gierleidingen mogelijk is.”

“De kunststof kunstmesttank bevalt ons goed. Roesten doet hij niet meer. Er blijft echter teveel restmateriaal in de tank. Bij nat weer gaan die klonteren en dan moet het hele systeem goed gereinigd worden. En net als bij andere leveranciers hebben we gemerkt dat de machines vroeger beter in de lak zaten.”

Onze samenvatting van de Becker Aeromat Advance 8

Met de Aeromat Advance 8 heeft Becker een korrel zaaimachine in het programma die technisch en optisch actueel is. Dankzij de elektrische aandrijving en de optionele ISOBUS regeling (indien gewenst inclusief Section Control) is het werken comfortabeler, de controle op het werk nauwkeuriger en zijn de hoeveelheden uitgebracht zaad snel, en ook tijdens het rijden te verstellen.

De afscheiding met het overdruk spoelsysteem is als bekend eenvoudig en precies. Bij deze herziene apparaten hadden we onder bepaalde omstandigheden graag iets meer schaardruk gehad. De edelstalen  mestvijzel is goed afgewerkt, heeft een goede opbrengst en is ca. 28 cm in  hoogte verstelbaar.

  • eenvoudige instelling van de afscheider
  • nauwkeurige separatie en langsverdeling
  • relatief onafhankelijk van de zaaigoedvorm
  • Section Control en ISOBUS als opties
  • specifiek gedeeltelijk uitzaaien mogelijk
  • een modern design
  • de schaardruk kon wat hoger zijn
  • de diepte instelling van de kunstmestkouders

Deze diashow vereist JavaScript.

Vorige artikel
Volgende artikel