Leestijd: 5 minuten

De Deutz-Fahr VariMaster 560 getest | Deutz-Fahr heeft met zijn persen programma een heel stevig marktaandeel. De VariMaster persen met hun variabele perskamers zijn de verkooptoppers. Wij hebben een VariMaster 560 getest om te zien waarom deze serie na jaren nog steeds zo geliefd is in de praktijk.

Mooie-balen-op-maat-Deutz-Fahr-Varimaster-test-1a.jpg

De VariMaster serie bestaat uit tweebasismodellen. Onze test kandidaat, de VariMaster 560, is het wat kleinere, meest verkochte type. Wij testten de Varimaster bij het verwerken van stro, hooi en kuilgoed. De lichtste trekker die we daar voor gebruikten was de New Holland TS 110 met 110 pk. Die had geen problemen met de pers. We werkten met snelheden tussen de 7-9 km/u. Verstoppingen kwamen ook onder de zwaarste inzet nauwelijks voor.

De VariMaster is volledig ISOBus compatibel. Daarom gebruikten we een Tellus terminal. Alle belangrijke parameters, zoals het aantal wikkelingen van het net of de persdruk werden hier ingesteld. De bediening is ongecompliceerd. Bij het 90-100 % gevuld zijn van de perskamer is er een optisch- en akoestisch signaal. Zo hadden we de machine altijd volledig onder controle.

Mooie-balen-op-maat-Deutz-Fahr-Varimaster-test-10.jpg

Bewaking en bediening met de Tellus terminal is kinderwerk. De ISOBus functie maakt de bediening vanaf een aan de flank van de trekker geplaatste terminal mogelijk.

Ook mechanisch heeft de VariMaster geen zwakke punten. De pick up is met 2,3 meter relatief breed. Dat zorgt ook in bochten voor een nette maaigoed toevoer. Daarbij is de pick up pendelend opgehangen. Hij volgt zijn eigen spoor over de bodem via tastwielen en beweegt daarmee onafhankelijk van de voertuig as. Bij oneffen ondergrond is dat heel belangrijk.

Vanaf de pick up wordt het voeder naar de rotor geleid. Daarbij gaat het over de inmiddels bekende Integraalrotor. Die heeft links en rechts volumineuze wormwielen. Bij veel andere persen zitten die voor de rotor, wat niet goed is voor de constante voederstroom midden tussen de wormwielen. Bij de VariMaster zijn de wormen een deel van de rotor. Met hun diameter van 500 mm en de geringe afstand tussen de rotor en pick up is de toevoercapaciteit die van een echte veelvraat.

En als er dan eens een blokkade op trad, dan sprak direct de overbelastingsbeveiliging aan. Dan lieten we vanaf onze stoel eerst de snijborden zakken, om daarna de messen hydraulisch neer te laten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zo vergrootten we de doorsnee van het toevoertraject en kon het maaigoed weer de perskamer in. Het snijwerk tijdens de test had overigens 14 messen. Dat is ook het meest bestelde aantal messen onder de VariMaster klanten. De snijbreedte is met 70 mm in orde. De messen zijn elk veerbelast tegen aanvaring met vreemde objecten beveiligd. Als er een steen door komt, dan klapt het mes omhoog, om daarna weer in zijn uitgangspositie terug te komen.

Koop jouw VariMaster op AgriTrader

De balen die de VariMaster maakte waren altijd erg mooi van vorm. Het opgenomen voeder wordt al direct vanaf het begin door drie aangedreven rollen en vijf banden aan het draaien gezet. De riemspanning stijgt dan in gelijke mate naargelang de diameter van de baal toeneemt. Dat ligt aan het Progressive Density System. De spanarm drukt, in verbinding met twee hydraulische cilinders en een spiraalveer, steeds steviger op de baal. Daardoor is de buitenkant van de baal erg compact, terwijl de keren minder agressief gecomprimeerd is. Maar zelfs dat kan nog ingesteld worden. Van een heel beperkte verdichting, zoals bij nog tamelijk kritisch hooi, tot een extreme compressie (bijvoorbeeld bij massa geconcentreerde stro oogst).

Deze diashow vereist JavaScript.

Bij de onderste gladde geleiderol in het frontsegment is overigens nog een reinigingswals geïntegreerd. Daardoor kan deze pers ook voor kuilvoeder werkzaamheden ingezet worden. De reinigingswals ontdoet de toevoerrollen namelijk van kleverige resten oogstgoed. Ook nadat het net er omgelegd is gaat alles keurig. Het net wordt door twee rollers voorgestrekt. De ene rol is van staal, de andere wals heeft een rubber coating. De beide walsen, met het net er tussen, draaien bij het wikkelen ongeveer 10 % langzamer dan de balen in de kamer.

Die overbrenging remt af, en laat het net mooi strak aanliggen. Zo worden er, ook zonder reminstallatie, stevige balen gemaakt en de diverse lagen zitten goed op elkaar. Bovendien wordt het net door deze spanning direct op zijn maximale breedte getrokken.

Mooie-balen-op-maat-Deutz-Fahr-Varimaster-test-5.jpg

De netrol, en daarmee het inpakken, is goed te zien van uit de trekkercabine. Het vervangen van de netrol vraagt wat werk, maar is niet gecompliceerd.

Dat betekent dat er bij het inleggen van een nieuwe rol niet erg op gelet hoeft te worden of het nieuwe net mooi in het midden is gepositioneerd.

Er hoeft alleen maar een centimeter of twintig doorgevoerd te worden. Bij de eerstvolgende keer binden trekt het net zichzelf dan in de breedte. Dat is overigens ook mooi te zien van uit de trekkercabine.

Technische gegevens Deutz-Fahr VariMaster 560 OptiCut 14

Balendiameter (min/ max) 80-160 cm
Baalbreedte 120 cm
Opnamebreedte 230 cm
Pick up (rijen tanden. Afstand) 4/ 61 mm
Snijwerk aantal messen/snijlengte 14/ 70 mm
Benodigde hydr. aansl. 2 dw regeleenheden
L x B x H 4,02 x 2,46 x 2,67 m
Benodigd toerental PTO 540 tpm
Minimaal vermogen trekker 60 kW (80 pk)
Banden 500/50-17
Leeggewicht 2.595- 2.895 kg

Deze diashow vereist JavaScript.

Samenvatting

De VariMaster pers van Deutz-Fahr is een uitgerijpte, maar zeer moderne ronde balenpers. Het oogstgoed wordt ook van erg oneven velden mooi opgenomen, het snijwerk zorgt voor een goede voederstructuur en in de balenkamer zorgen drie aanloopwalsen voor een goed begin van elke baal. De druk aan de buitenkant van de baal neemt steeds meer toe, maar toch kan ook de binnenspanning in de baal, naar gelang het oogstgoed, versteld worden. De pers is geschikt voor kuilvoeder, hooi en stro. Het omspannen met het net gebeurt door de voorspanning wrijvingsloos waardoor het net mooi aanligt.

Algemene informatie

De VariMaster is er in 560’er en 590’er uitvoering. De laatste maakt een maximale balendiameter van 185 cm mogelijk. De persen kunnen geleverd worden met een open invoer, een OptiCut-14 of OptiCut 23 snijwerk besteld woorden. Er kan ook nog de balenwikkelaar ‘Balepack’ gemonteerd worden, waardoor echter op de 590 de balendiameter op 1.60 m beperkt wordt. Ook de balenrolbaan is optioneel. Verder is er nog keuzemogelijkheid op het gebied van de banden. De automatische kettingsmering (hoeveelheid olie per ketting afzonderlijk instelbaar) is standaard.