Leestijd: 2 minuten

Comfortabel en doordacht: Dat is het bosbouwers pak Ax-Men. We hebben het in praktijk getest.

Ax-Men bosbouwers kleding innovaties getest #Werkkleding (3)

Iedereen tevreden krijgen is een kunstje dat niemand lukt. Maar toch heeft EVG met het Innovation pak een stap op de goede weg gezet. Zeker, wie onder ongunstigste omstandigheden moet werken en maximale bescherming wil, is waarschijnlijk beter af met een bulletproof Kevlar broek. Maar in alle andere gevallen kunnen we dit pak warm aanbevelen.

Terwijl het Ax-Men jack helemaal (op de Tektor schouder versterkingen na) van slijtvast Cordura is gemaakt, zijn er bij de broek verschillende materialen op een slimme manier gecombineerd. Overal waar de Ax-Men broek extra belast wordt, wordt er elastisch, maar erg sterk Rip-Stop materiaal gebruikt. Op de kont en knieën zit stretchmateriaal.

In de knieholte zit een groot stuk grofmazig weefsel waarbij wel het gevaar bestaat dat je ermee in de bramen blijft hangen. De plus is dat ventilatie niet alleen zomers prettig is bij het werken met een motorzaag. Dit netweefsel ventileert beter dan andere oplossingen.

Ax-Men-bosbouwers-kleding-innovaties-getest-Werkkleding-9

Tegen ongevallen met de motorzaag is er de erg lichte zeslaags bescherming van Dyneema. Op de uitrusting werd ook niets bespaard. De bretels zijn met knopen bevestigd, alle zakken hebben ritsen op de steekzak voor de duimstok na. Die heeft een Velcro lip als afsluiting. Die houdt het zaagsel ook weg.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Ax-Men broek is verkrijgbaar in de maten XS-3XL, vanaf XXL geldt er een maattoeslag. Aanvullend zijn er drie beenlengtes, standaard is 82 cm. De langste is 87 cm, de kortste 75 cm. De goede pasvorm gaat dus samen met de ideale maatvoering.

Terug naar het jack van Ax-Men: Dat is functioneel zonder overbodig gedoe. Daardoor heeft het een onvergelijkbare prijs/kwaliteit verhouding. Dat komt ook omdat de Cordura erg ademactief is. De ventilatie wordt ondersteund door de grote, met gaas afgeschermde, openingen op de rug en onder de oksels. Op de buik zitten twee met ritsen afsluitbare zakken.

Deze diashow vereist JavaScript.

De voor Ax-Men kenmerkende half boogvormig lopende rits is een klein, maar belangrijk detail. Hij is helemaal handig als er een portofoon mee wordt genomen. De antenne daarvan kan gewoon naar buiten steken.

Ax-Men-bosbouwers-kleding-innovaties-getest-Werkkleding-5

De verhouding tussen sterkte en gewicht is goed in balans. In standaardlengte en in maat M weegt de broek met zaagbescherming maar 1.120 gram. Terwijl de broek antracietkleurig is, heeft het jack fluo oranje inzetstukken. Er zitten ook reflecterende biezen op. Het pak is door de betreffende instanties getest en goed gekeurd.

Vorige artikel
Volgende artikel