Leestijd: 5 minuten

Met de Auctus richt de fabrikant Alstrong zich op het vernieuwen en beluchten van grasland in een werkgang. Wij hebben deze machine in de praktijk getest bij Loonbedrijf N.R.J. van de Grift.

Alstrong brengt land tot leven met de Auctus (7)

De uit Ierland afkomstige Alstrong houdt zich uitsluitend bezig met de bouw en ontwikkeling van machines voor het verbeteren van grasland. Sinds 2014 zijn de Alstrong machines ook verkrijgbaar op de Nederlandse markt, en wij hebben een Alstrong Auctus doorzaai/beluchtings machine getest bij Loonbedrijf N.R.J. van de Grift.

Uniek ontwerp van de Alstrong Auctus

Door het unieke ontwerp van de Auctus kunnen er eigenlijk 5 bewerkingen in 1 werkgang gedaan worden. Met de compleet individueel bewegende frontplaten word dood materiaal en oneffenheden zoals molshopen verwijderd. Daarmee word gelijk de ondergrond bloot gelegd voor een optimale ondergrond om weer in te kunnen zaaien.

De Auctus is voorzien van een wals die de vertrapte grond en schade aan het oppervlakte hersteld. Met beluchtingsmessen die op de wals gemonteerd zijn wordt de wortelzone van het gewas belucht, waardoor lucht en water beter doordringen en de groei verbeteren.

Alstrong brengt land tot leven met de Auctus (47)

Vooraanzicht van de Alstrong Auctus, 10 individueel bewegende frontplaten zorgen voor egaliseren van het land, en het verwijderen van oneffenheden.

Met een pneumatische zaaimachine kan gras en klaver ingezaaid worden om vervolgens door 2 rijen eggetanden in de grond gewerkt te worden (voor goed contact tussen de grond en het zaaien) om een optimale grasgroei te garanderen. Wat opvalt aan de Auctus is dat het een eenvoudig en doordacht ontwerp is, en de zeer robuuste bouwwijze van de machine.

Dat is ook nodig want in zijn thuisland Ierland wordt gewerkt onder zware omstandigheden, mede door de vele stenen die daar in de grond zitten. Daarom zijn de messen op de rol ook van een speciale staalsoort, zodat deze zeer slijtvast zijn en bestand zijn tegen stenen of obstakels in de grond.

Om een goede werking van de beluchtingsmessen te garanderen moet de wals gevuld worden met water, het totale gewicht van de machine komt dan op 2000 kg. De werkbreedte van de Auctus is 3,00 meter en hierdoor kan een behoorlijke oppervlakte bewerkt worden met een rijsnelheid van 15 tot 20 km/h afhankelijk van de condities van het perceel. In de praktijk kan een oppervlakte van 4 a 5 hectare per uur gehaald  worden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Praktijkervaring

De heer van de Grift werkt sinds midden 2014 met de Alstrong Auctus in combinatie met een pneumatische opbouwzaaimachine van APV. Hij heeft voor de Auctus gekozen vanwege zijn mooie combinatie van onderhouden, beluchten en doorzaaien van grasland. En vanwege de robuuste en betrouwbare bouwwijze van de machine.

De eerste ervaringen laten een zeer goed resultaat (opkomstpercentage) zien en op lager gelegen percelen een duidelijke betere afwatering. Vaak is de bovenlaag verdicht, met de beluchtingsmessen op de wals wordt deze laag doorbroken en wil het water er weer doorheen aldus Van de Grift. Ook is Van de Grift zeer tevreden over de capaciteit van de machine, deze is boven verwachting en door de wendbaarheid van de machine is deze overal in te zetten. Het gras word zichtbaar groener.

Alstrong brengt land tot leven met de Auctus (34)

De Alstrong Auctus in actie, de machine werkt optimaal met een rijsnelheid, 15 tot 20 km/h.

Verkoop in Nederland van de Alstrong Auctus

Sinds begin 2014 is Ben Schuitert Agrotechniek verantwoordelijk voor de verkoop van de Alstrong machines in Nederland. In 2014 zijn de eerste demonstraties gegeven en begin 2015 zal het complete Alstrong programma beschikbaar zijn voor demonstratie.

“Het wordt in Nederland steeds belangrijker om meer goed gras van een hectare te kunnen halen. Met Alstrong hebben wij hiermee een mooi programma machines om grasland te optimaliseren.” Aldus Ben Schuitert.

Technische gegevens Auctus

 • Werkbreedte 3,00 mtr
 • Droog gewicht van de machine is 1500 kg, en 2000 kg met watervulling in de wals
 • Zeer robuust stalen chassis
 • Eggetanden van 8 mm
 • Hardstalen messen van 15 cm op de wals
 • 10 individueel bewegende frontplaten
 • Zwevende 3-punts verbinding waardoor de Auctus ook op oneffen oppervlaktes gebruikt kan worden
 • Uit te rusten met pneumatische zaaimachine van diverse fabrikanten

Alstrong brengt land tot leven met de Auctus (63)

Over Alstrong

Alstrong is een bedrijf dat zich bezighoud met de ontwikkeling en bouw van machines voor het onderhoud en doorzaaien van grasland. Op het bedrijf in Killimor Ballinasloe in Ierland worden de machines gebouwd en door nauwe samenwerking met locale boeren en loonwerkers worden de machines in de praktijk getest onder zware Ierse omstandigheden.

Naast de Auctus word door Alstrong ook de Aerator beluchter gebouwd. Dit is een grote rol met beluchtingsmessen die dwars op de rijrichting gemonteerd zijn op de wals.

Door optimaal gewicht en een uniek ontwerp van de messen wordt zowel de bovenlaag, als ook de harde ondergrond belucht zonder schade aan de grond aan te richten. De Aerator word gebouwd in 2 getrokken versies, het  type 840T, een 2,5 meter brede versie met een gewicht van 5000 kg inclusief waterballast, en het type 940T, een 3,0 meter brede versie met een vol gewicht van 5500 kg. Tevens is er een gedragen versie, het type 940M met 3,0 meter werkbreedte en een vol gewicht van eveneens 5500 kg.

Alstrong brengt land tot leven met de Auctus (2)

Gedragen versie van de  Aerator type 940M

Alstrong_Aerator_Towed

Getrokken versie van de Alstrong Aerator: kenmerkend is zijn robuuste bouwwijze, brede Flotation banden, onderhoudsarm ontwerp.

 

Onze samenvatting

De Alstrong Auctus is een doordachte machine met een robuuste bouwwijze. De machine is overzichtelijk om mee te werken en heel wendbaar door zijn compacte bouwwijze. Daarnaast is het mogelijk om de frontplaten in steek en in hoogte te verstellen, en de eggetanden achter zijn heel gemakkelijk door middel van een topstang te verstellen. Er is voor de machine weinig trekkracht nodig, een trekker vanaf 100 pk is al voldoende.

Groot voordeel is dat machine weinig onderhoud nodig heeft, alleen de 2 hoofdlagers van de rol dienen gesmeerd te worden. Wel een nadeel  is dat er maar één werkbreedte leverbaar is.

 • Robuuste bouwwijze
 • Weinig onderhoud
 • Zeer veel verstelmogelijkheden
 • Weinig trekkracht benodigd
 • Overzichtelijk en eenvoudig ontwerp
 • 1 werkbreedte leverbaar
 • Geen opstap naar de zaaibak