Leestijd: 7 minuten

In 2014 presenteerde de Oostenrijkse fabrikant Göweil de eerste zelf ontwikkelde ronde balenpers. We hebben de G-1 F125 in de eerste snede ingezet en geven je hierbij onze indruk.

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (17)

De Oostenrijkse fabrikant Göweil heeft in de loop der jaren een goede reputatie opgebouwd op het gebied van wikkel-machines. Ook in combinatie met ronde balenpersen van andere fabricaten. In 2014 was het raak: Göweil presenteerde de eerste zelf ontwikkelde ronde balenpers, die er natuurlijk ook als perswikkelcombinatie was. De constructie heeft een paar technische bijzonderheden.

Pick up met kunststof

Dat begint al bij de opname van het gewas: Göweil gebruikt daar een ongestuurde pick up met een opnamebreedte van 2,2 m vlg. DIN 11220. Daarbij zorgen zes tandrijen met 51 mm tandafstand voor weinig raapverliezen. Dat is top!

Uniek zijn de kunststof afstrijkers die volgens de fabrikant sterk en stil moeten zijn. Door hun buigzaamheid belooft Göweil bovendien een sparende, schone afgifte van het gewas. Aan de flanken zorgen twee wormwielen er voor dat zich er bij de overgang tussen pick up en rotor niks ophoopt. De pick up is centraal opgehangen waarbij de pendelweg totaal 150 mm is, dus 75 mm omhoog en… juist ja. De tastwielen aan de zijkant zijn niet pendelend en worden via gatenlijsten in hoogte versteld. De oplegdruk van de pick up is met twee spiraalveren aan de flanken af te stellen.

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (29)

Super: Göweil levert standaard een dubbele rollen neerhouder!

De pick up wordt, net als bij andere leveranciers, met twee hydraulische cilinders getild. Daarbij kan de Göweil G-1 F125 optioneel worden uitgerust met een hydraulische knikdissel met twee dubbelwerkende cilinders. Daarmee wordt de grondspeling onder de pick up tot 35 cm vergroot. Deze disselvariant is er op wens zelfs met vering via een stikstofbuffer. Of dat nu echt nodig is, dat moet ieder voor zich uitmaken.

De aandrijving van de pick up gaat over rechts van de rotor met een massieve ASA 80 HE-ketting die met een slipkoppeling tegen overbelasting is beveiligd.

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (1)

Gewastoevoer boven de motor

De weg van de gewastoevoer is bijna uniek. Want die gaat dezelfde weg als bij Pöttingers rondebalenpersen: over de rotor omhoog.

Het voordeel: de messen zitten boven de rotor en kunnen zo vanaf de voorkant van de pers gewisseld  worden. Om de gewasstroom van de pick up in de richting van het snijwerk en de kamer te krijgen is er een actief aangedreven keerwals of intrekwals nodig. Die zou volgens Göweil ook voor een voorverdichting van het materiaal moeten zorgen waardoor weer een mooier snijbeeld en een grotere doorvoer zou optreden.

De aandrijving ervan is hydraulisch en synchroon met de rotor. Via de linker uitgang van de verdelerbak aangedreven rotor zelf is 8 rijïg met een maar heel klein verzet van de sterren opgebouwd. De diameter er van is 570 mm. De Hardox tandrijen zijn opgelast, niet geschroefd.

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (36)

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (37)

Komen we aan het snijwerk. Dat is standaard aanwezig en brengt het met 30 messen op een theoretische snijlengte van 35 mm. Göweil gaat voor dubbelsnijdende keermessen met een rechte snijhoek. Helaas is er geen groepenschakeling. Wie met minder messen wil werken, moet ze er dus handmatig uitnemen. Dankzij de zeer goede bereikbaarheid is dat niet veel werk. Maar voor loonwerkers is het gemis van een groepenschakeling ernstig.

De  nabijheid waarmee de messen aan de rotorvingers voorbij snellen, moeten een goed snijbeeld waarborgen. Tijdens de test leed de snijkwaliteit helaas onder het slechte zwad (een enkel elements hark). Het gewas kwam grotendeels in de lengte het snijwerk in.

De in twee gedeelde messenbalk is hydraulisch tegen overbelasting beveiligd. Een beveiliging per mes is er niet. Na het uitzwenken, gaan de messen dankzij een stikstofbuffer weer naar hun uitgangspositie. Wie kapotte of botte messen wil vervangen heeft keuze uit de 60 aanwezige reserve exemplaren.

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (32)

Automatische gewasstroom controle

Bij het opheffen van verstoppingen gebruikt de Göweil ook hydraulica. Als er een verstopping bij de rotor optreedt,  zodat zijn overbelastingsbeveiliging in komt (nokken ratelkoppeling), dan zwenkt de messenvloer inclusief invoerwals naar boven uit en geeft zo ruimte aan het op gepropte gewas.

Is de verstopping voorbij, dan pakt de koppeling weer en gaan vloer en wals weer terug naar hun beginstand. Dat gaat allemaal automatisch. De berijder hoeft dus alleen weer de PTO te activeren. Een eenvoudige en comfortabele oplossing!

Overigens is er voor aan de dissel een drukmanometer aangebracht, die permanent de druk in de messenbalk aangeeft. Aanvullend is er in de terminal een balkdiagram voor de beide kanten van de kamer. Die was bij de testmachine erg goed ingesteld wat het vullen van de kamer eenvoudig maakte.

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (25)

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (28)

18 Massieve walsen

De perskamer van de G-1 F125 bestaat uit 18 massieve walsen met een rib profiel die allemaal voorzien zijn van twee rijïge pendelrollenlagers. Twee van de walsen worden direct met een (ASA 100 E) ketting via de rechterkant van de verdeler aandrijving aangedreven en die leiden de kracht (met een ASA 80 HE) ketting naar de 16 walsen aan de voorkant van de  kamer en de achterklep. Ze zijn met astappen van 65 mm iets zwaarder dan de andere 16 walsen (60 mm).

De wals aandrijving is met een slipkoppeling beveiligd. Als deze in de handmatige bindmodus aan bij een volle- of wat overvulde kamer, dan wordt de achterklep automatisch een paar cm. opengezet, zodat het binden kan beginnen. Op de bedieningsterminal is de persdruk in 16 stappen te regelen tot 200 bar.

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (38)

Optioneel dubbel wikkelen

Verdere bijzonderheden vinden we bij het binden. Standaard is er een gecombineerde net- en foliewikkeling. Er kan tussen net en folie gekozen worden met een max. breedte van 1,5 m. Tegen een meerprijs van circa €3.500 levert Göweil ook een dubbele binder waarmee tegelijkertijd met twee netten of twee lagen folie gewerkt kan worden. Daarmee wordt de wikkeltijd gehalveerd.

Met gebruik van de enkele wikkelaar kan er met twee rollen dus twee keer zo ver gereden worden voordat het bind-materiaal op is. De berijder kan over de terminal beslissen of hij met net of folie wikkelt.

Het insteken van de folie en het net is eenvoudig en wordt met pictogrammen op de afschermkap verklaard.

Bij gebruik van folie wordt er een knoper gebruikt, die de folie aan het begin, eind en midden samenbindt. Daarmee gaat het folie aanvoeren en snijden betrouwbaarder. Jammer: Bij het dubbele binden kan er maar één rol vervangingsfolie of net worden meegenomen.

Wat ons echter goed beviel was de hydraulische net-rem, die via de terminal voor te programmeren is. Hier hoeft er handmatig niets aan de machine versteld worden. Daarbij is de toegang tot de binders dankzij de ladders op de machineflanken voorbeeldig.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bediening met Profi-terminal

Voor de bediening inclusief de balenteller gebruikt Göweil zijn bekende Profi terminal, een geheel eigen ontwerp.

Met de kleine, tweekleurige en vierdelige display zonder ISOBUS is dat zeker niet de meest moderne. Maar hij voldoet. Toch zouden we ons voor in de toekomst een grotere terminal, die meer functies tegelijkertijd aanwijst, wensen.

Tegen een meerprijs van ca. €750 levert Göweil een camera display met twee aansluitingen die aan te raden is op de pers-wikkelcombinatie. Omschakelen tussen de camera’s (bijvoorbeeld tussen de wikkeltafel en de afknoopkant) kan automatisch, of met de hand gedaan worden.

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (10)

Meer wetenswaardigs

Als wikkelaar heeft de machine de bekende G5040 kombi. Daarbij gaat de wikkeltafel over een sledebaan naar de perskamer. Totaal kunnen er 11 rollen worden meegenomen.

Super: Aan de linkerflank van de machine zit een noodbediening voor alle hydraulica!

Göweil levert standaard een centrale smering. Voor de overige smeerpunten zijn er meerdere centrale smeernippels. De solomachine staat op enkele assen met 500/50-R22,5 banden. De wikkelcombinatie staat op een tandemstelassen.

Bij Göweil test men momenteel een hydraulische aansturing van de tweede as, om de machine bij de overdracht van de balen rustiger te houden, de vering en het remmen te verbeteren en de druklast op de trekker te verhogen.

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (3)

Technische gegevens

Kamer: Vaste kamer systeem met 18 walsen; kamerdoorsnede 1,25 m; kamerbreedte 1,20 m; max.  persdruk 200 bar.

Pick up: Zes rijïg ongestuurd; breedte vlg. DIN 2,20 m; pendelbereik 150 mm; kunststof afstrijkvingers.

Snijwerk: 20 tweezijdige messen; 35 mm theoretische snijlengte; hydraulische blokkadebeveiliging; geen groepenschakeling; messenwissel via de voorkant van de pers.

Rotor: 8 sterren rotor, ø 570 mm en Hardox tanden, gewasstroom over de rotor met hulp van een intrekwals.

Binding: Standaard gecombineerde net- en foliebinding, optioneel dubbele wikkeling (dubbel net of twee lagen folie gelijktijdig).

Gewicht: circa 7.860 kg (combi)

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (7)

Onze samenvatting

Met de G-1 F125 heeft Göweil een absoluut concurrerende machine in de markt gezet. De zes rijïge pick-up en de optionele dubbele binder zijn voorbeeldig. De gewasstroom over de rotor zorgt voor een bijzonder goede toegankelijkheid van de messen en heeft voor de toevoer naar de kamer geen nadelen. Nieuwe records voor de doorloop biedt de G-1 F125 daarmee niet, maar hij overtuigt door slimme detail oplossingen, eenvoudig onderhoud en vooral een extreem solide bouw en afwerking. Hoe de pers zich gedraagt bij droog, bros materiaal (b.v. gerst stro), dat blijft afwachten.

 • Zeer goede toegang tot de messen
 • Kleine theoretische snijlengte
 • Standaard met 6 rijïge pick up
 • Automatische gewasstroomcontrole
 • Foliebinding en dubbel afbinden
 • Hydraulische noodbedieningen
 • Erg goede toegankelijkheid
 • eenvoudig onderhoud
 • Erg goede, solide afwerking
 • Compacte afmetingen
 • Kleine werkdisplay, geen ISOBUS
 • Geen messengroepschakeling
 • Zwaar door solide bouw

Akkertest Goweil G-1 F125 - De zaken gaan over de kop - Agri Trader Akkertest (4)